Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: DJI Air 2S Fly More Combo

Drone med bedre billedkvalitet

DJI’s seneste hobbydrone er den, man skal vælge, hvis billedkvaliteten er vigtig.

Skrevet af / 06/06/2021 - 15:47
DJI Air 2S Fly More Combo
Lasse Svendsen

Kameradroner har bogstavelig talt fået luft under vingerne, og de findes i alle prisklasser. Vores favorit er DJI’s lille Mini 2, der vejer under 250 gram og kan flyves af alle. Men den har nogle begrænsninger, som man ikke får, hvis man vælger denne drone i stedet.

Den nye Air 2S er meget større, mere end dobbelt så tung, og man skal have gennemført og bestået en eksamen på Trafikstyrelsens hjemmeside* for at få lov til at flyve den.

Men så kan man glæde sig over et meget bedre kamera fra Hasselblad med en 1 tommes CMOS-billedsensor. Som optager video i 5K 30 fps eller 4K 60 fps og stillbilleder med 20 megapixel opløsning.

Læs også Masser af sjov med kameradrone DJI Mavic Air 2 er et flyvende kamera, der giver dig et helt nyt perspektiv.

Kameradronen ligner ellers DJI’s Mavic Air 2 – storebror til Mini 2 – men Air 2S er blevet opgraderet på flere områder end bare kameraet.

Dronen har også flere sensorer, og APAS (Advanced Pilot Assistance System) er opgraderet til version 4.0, som skal hjælpe droneoperatøren med at undgå at parkere dronen i et træ eller smadre ind i forhindringer som bygninger eller biler.

DJI-dronen bruger ADS-B til at advare, når man kommer i nærheden af andre droner/fly. (Foto: Lasse Svendsen)

Større sensoroverflade med færre megapixel

Så dronen er både mere sikker at flyve og leverer bedre billeder. Selv om det Hasselblad-mærkede kamera har 20 megapixel opløsning mod Mavic Air 2’s 48 megapixel. Billedvinklen er også lidt bredere med en brændvidde på 22 mm f/2.8 mod 24 mm f/2.8 på Mavic Air 2. Som har en mindre ½ tommes billedsensor.

Fordelen ved en større billedsensor er i mange tilfælde bedre dynamik og mindre støj sammenlignet med en ½ tommes CMOS-sensor. Som den i Mavic Air 2.

På Air 2S får man 4K 60 fps video, men også 5,4K 30 fps med en videostrøm på 150 Mbit/s og 10 bit D-Log til efterbehandling. Samt HDR for bedre dynamikgengivelse.

Hasselblad-kameraet sidder på en treaksers gimbal, som man kan justere vinklen på fra jorden. (Foto: Lasse Svendsen)

Kameraet på Air 2S er faktisk bedre end på den endnu dyrere Mavic 2 Pro, og den nye drone har som nævnt APAS 4.0 mod version 1.0 i Pro-udgaven. Men Pro-versionen har også sensorer på siderne for at undgå at flyve ind i objekter.

Vores testeksemplar af Air 2S kom i den såkaldte Fly More Combo-pakke med en masse ekstraudstyr. Bl.a. en ekstra propel, tre batterier og en ladeskinne med plads til alle tre, fire ND-kamerafiltre og en skuldertaske til at bære drone og controller i.

Vi fløj dronen med den medfølgende controller, som er meget lig den, der fulgte med Mini 2, og brugte ikke den mere avancerede DJI Smart Controller. Den kan købes som tilbehør til de fleste DJI-droner, inklusive denne.

Dronen understøtter OcuSync 3.0, som streamer video-optagelser fra dronen på op til 12 kilometers afstand. Den maksimale afstand er opgivet til 18,5 km, men i praksis kan man ikke flyve længere væk, end at dronen er synlig. Videostrømmen kan vises live på sociale medier eller gemmes på micro SD-hukommelseskort eller på mobilen.

Dronen flyves med DJI Fly-app’en på mobilen – på controlleren. (Foto: Lasse Svendsen)

Kraftige motorer giver god stabilitet

Når man har foldet dronen ud og gennemgået sikkerhedsproceduren, er man klar til takeoff. Dronen manøvreres som sædvanlig med to joysticks, og der er tre grundlæggende flyvetilstande tilgængelige på controlleren:

Cine giver bløde bevægelser og acceleration, og er velegnet til f.eks. bryllupsvideoer og landskabsoptagelser.

Normal giver mere fart og bevægelse, og man har hurtigere styring og kontrol.

Og Sport giver umiddelbar reaktion og er den, man vælger, når man skal filme ting, der går hurtigt, f.eks. motorsport. Man skal så også huske, at kollisionssensorerne er deaktiveret. Her er tophastigheden ca. 68 km/t.

I normal tilstand flyver dronen enten rundt om forhindringer eller stopper; i sportstilstand har man selv ansvaret for at undgå at havarere.

Air 2S er lige så let at flyve som den billigere DJI Mini 2. (Foto: Lasse Svendsen)

Dronen er lige så let at flyve som Mini 2, selv om den er hurtigere. Den er også mærkbart mere stabil under flyvning og kan bedre tåle vind. I stærk vind kan man hører motorerne på Mini 2 arbejde hektisk med stabiliteten, og den tømmer batteriet tilsvarende hurtigt.

Med Air 2S er stressniveauet meget lavere, og den flyver næsten upåvirket i sidevind med meget stabile optagelser fra den treaksers gimbal, som kameraet sidder på.

Som alle DJI’s hobbydroner har den en Return to Home-knap – RTH – på controlleren, som stopper dronen i luften og sender den tilbage til startpositionen. Det sker også, hvis batteriet, der holder i op til 31 minutter, er ved at løbe tør.

Den understøtter også luftrums-sikkerhedssystemet AirSense. Her anvendes en form for overvågning af luftrummet, som udsender signaler (ADS-B), samt information fra fly og helikoptere. Som giver lydlig og visuel varsling i DJI Fly-app’en, så man kan holde dronen i god sikkerhedsafstand fra andre flyvende objekter.

Dronen kan heller ikke flyves ind i sikkerhedszoner eller såkaldte begrænsede zoner. Her får man først en advarsel i app’en, og så stopper dronen simpelthen i luften. Hvis man alligevel vil inden for de usynlige grænser, skal man ansøge myndighederne på stedet om tilladelse.

Sensorer foran, bagi, ovenpå og nedenunder skal forhindre kollision. (Foto: Lasse Svendsen)

Hyperlapse

Som de fleste DJI-droner har Air 2S en række flyvetilstande – færdiglavede og hurtigt valgbare flyvetilstande, som man downloader i app’en. F.eks. Sphere, 180 grader, Wide-angle og Hyperlapse (time lapse).

Den har også tre følgetilstande til motiver i bevægelse: Spotlight 2.0, ActiveTrack 4.0 og Point of Interest 3.0, som følger motivet efter at have låst fokusrammen på det valgte objekt.

Det fungerer fint, især så længe der ikke kommer nogen objekter imellem, og er bedre egnet til åbne landskaber end tæt skov.

Sensorer og landingslys, som man kan tænde og slukke fra controlleren. (Foto: Lasse Svendsen)

Billed- og videokvalitet

Man kan selvfølgelig tage billeder i serieoptagelse. Der er eksponeringsforskydning (bracket) og op til otte sekunders eksponeringstid. Meget fint ved lange eksponeringer for at få bevægelsesuskarphed i billederne, f.eks. med et ND-filter foran kameraet. Men også på natbilleder, hvor lyskeglerne fra biler og tog kan give fine effekter.

Kameraet har raw-format med op til 12,6 trins dynamisk omfang (ifølge DJI), men også jpeg, og med sidstnævnte kan man desuden bruge HDR for udvidet dynamisk effekt. Det er muligt at vælge hvidbalance og eksponering selv, eller man kan lade kameraet tage sig af alting. F.eks. ved hjælp af Mastershots.

Så tager dronen billeder af et valgt motiv, som man markerer i app’en, mens man koncentrerer sig om at flyve forskellige manøvrer. App’en sætter billederne fra sekvensen sammen til en lille film, og det fungerer godt nok, men sandt at sige er det mest interessant første gang.

d8 d9 d10 d11
<
>
(Foto: Lasse Svendsen)

Kameraet giver ikke helt samme opløsning som de 48 megapixel på Mavic Air 2, men stillbillederne er mere end tilstrækkelig skarpe, og det er ikke meget at udsætte på detaljeopløsningen. En bonus ved færre, større pixels på en større overflade er mindre billedstøj. Som er langt bedre under kontrol her end på Mavic Air 2, og selv om der ikke er så mange detaljer at hente i skygger og mørke, er der mindre moskito- og farvestøj.

Hvis man fotograferer raw-filer, har man meget at arbejde med i efterbehandlingen, og så kan man selv vælge graden af støjreduktion og farvebalance, og øge dynamikken efter behag.

Det er dog på video, at Air 2S virkelig stråler. Det er her, den store billedsensor kommer til sin ret. Detaljerne og skarpheden i optagelserne med 5,4K og 4K giver videoerne en klarhed og dybde, som man ikke får i samme grad fra Mini 2 eller Mavic Air 2.

(Foto: DJI)

Konklusion

DJI Air 2S er ikke meget dyrere end Mavic Air 2, som også er en glimrende kameradrone. Men vi synes, at Air 2S er det bedste valg for dem, der prioriterer billedkvalitet frem for opløsning. Den har også flere sensorer for at undgå skader, og den opleves som mere stabil at flyve.

Sammenlignet med Mini 2 til den halve pris kommer man ikke uden om, at miniudgaven er et bedre køb for hobbybrugere. Men for dem, der går mere op i billedkvalitet, især på video, og flyver meget med kameradrone, er Air 2S værd at overveje. Den er måske det bedste valg for dem, der fotograferer meget fra luften.

* Bemærk, at myndighederne har udarbejdet et nyt regelsæt for 2021. Som droneoperatør er du forpligtet til at sætte dig ind i reglerne, men kort fortalt er nogle af de vigtigste punkter:

  • Hav altid øjenkontakt med dronen.
  • Flyv ikke over sportsarrangementer, koncerter og militære områder.
  • Flyv ikke over ulykkessteder.
  • Flyv ikke højere end 120 m.
  • Flyv ikke tættere på lufthavne end fem km.
  • Hold en sikkerhedsafstand på 150 m til mennesker og bygninger.
  • Tag hensyn til folks privatliv.
  • Du skal have godkendelse til at flyve i mørke (gælder ikke droner under 250 g).
  • Du skal have en ansvarsforsikring.
  • Overhold de gældende sikkerhedsafstande.
  • Al flyvning skal ske på hensynsfuld vis.

Karakter
DJI Air 2S Fly More Combo
Premium

Lyd & Billede mener

Større billedflade giver bedre kvalitet både på stillbilleder og video. Nem at flyve med stabile flyveegenskaber og mange sikkerhedssensorer. Må ikke flyves uden kursus. Kan ikke tåle regn. Kun digital zoom.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Kameraet der aldrig går af mode

Længe ventet opgradering

Kompakt og kompetent telezoom

Større instant-billeder

Flyvende dobbeltdækker

Kamera med kunstig intelligens

Giver baghjul til konkurrenterne

Full-frame kamera på budget

Fænomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromis

Helt vild vidvinkel!

En ulv i fåreklæder

Scroll to Top