Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Canon PowerShot G1 X Mark II

Sej skarpskytte

Med en lang række forbedringer er Canons sejeste kompaktkamera på højde med de bedste, men en vigtig ting er glemt.

Skrevet af / 23/07/2014 - 14:21
Canon PowerShot G1 X Mark II
Lasse Svendsen

Da Canon lancerede deres bedste kompaktkamera i 2012, PowerShot G1 X, skabte de en niche i nichen. For prof-kompakter – eller kompaktkameraer med egenskaber, som man finder i spejlreflekskameraer – havde aldrig før leveret samme billedkvalitet som et spejlrefleks. De har som regel været langt bedre end almindelige kompaktkameraer, og G1 X var det bedste af dem, som samtidig havde en lysstærk zoom indbygget.

Hemmeligheden lå i en nyudviklet billedsensor, som var meget større end på almindelige kompakter, og rigtig god optisk kvalitet fra 28-112 mm zoomen. Med det nye G1 X Mark II har Canon forsøgt at fortsætte succesen, og de er lykkedes på langt de fleste områder.

Kameraets slægtskab lader sig ikke skjule, og G1 X Mark II ser næsten ud som forgængeren, bare uden den trange optiske søger, der egentlig kun havde én fordel: Den kunne fordoble batterilevetiden, hvis man slukkede skærmen. Men så fik man kun 80 procent af søgerbilledet, som ovenikøbet var lille og trangt.

Du vil elske de to ringe omkring objektivet, som gør Canon-kameraet meget hurtigere i brug end mange andre kameraer i samme genre.
Du vil elske de to ringe omkring objektivet, som gør Canon-kameraet meget hurtigere i brug end mange andre kameraer i samme genre.

På G1 X Mark II er der ikke nogen søger, men der er mulighed for at sætte en separat LCD-søger på med 2,36 megapixel opløsning. Den koster 1.999 kroner og sættes i kameraets blitzsko. Da må man regne med en batterilevetid på beskedne 200-240 skud pr. opladning, hvilket er latterlig lavt for et så dyrt kamera i denne klasse.

Canon-kameraet er nemlig temmelig stort og vejer over et halvt kilo. Det er større end f.eks. Sony RX1 med full-frame billedsensor og det kompakte systemkamera Canon EOS M med APS-C billedsensor.

Men det er på mange måder et bedre kamera at fotografere med. To indstillingsringe på objektivet – en til f.eks. blænde og en til fokus – samt indstillingshjul på bagsiden, vipbar touch-skærm (180 grader) og et stort håndgreb gør det til en leg at tage billeder med.

Sensoren på 12,8 megapixel er større end i næsten alle andre kompaktkameraer og er på 1,5 tommer. Større end i Sony RX100 II og RX10, men mindre end i kameraer med APS-C billedsensor.

Sammen med en ny Canon 24-120 mm zoom med markant forbedret lysstyrke på f/2.0-3.9 er det mest brugte brændviddeområde dækket, uden at man bliver alt for afhængig af ISO 12.800 i svagt lys.

G1 X Mark II har fået Wi-Fi-tilkobling med NFC, så kamera og mobil kan forbindes ved at holde dem hen til hinanden i få sekunder. Med en skudhastighed på 5,2 billeder i sekundet er det også blevet hurtigere, ligesom det har mærkbart bedre autofokus med 31 fokuspunkter mod kun ni i forgængeren. I det store og hele har G1 X Mark II de specifikationer, man forventer af et prof-kompakt. Især et, der koster 7.000 kroner.

Canon-PowerShot-G1-X-Mark-II-1

Billedkvalitet
Man kan vælge, om man vil gemme billederne i 3:2 eller 4:3 format. Sensoren er på hele 15 megapixel, så man vælger egentlig, om det er den lodrette eller den vandrette akse, der skal have fuld opløsning, når man vælger billedformat.

Uanset format er billedkvaliteten den samme. Forbavsende nok adskiller den sig ikke væsentligt fra G1 X. Ikke at det gør noget, for der var ikke meget at udsætte på billederne fra forgængeren. Men siden lanceringen i 2012 er der kommet mange kameraer til, og Sony RX10 med 1 tommes billedsensor er fuldt på niveau, hvis ikke bedre, dog først og fremmest på billeddynamikken, hvor man får lidt mere at arbejde med fra Sony-kameraet.

Canon G1 X Mark II er derimod bedre ved høje ISO-værdier, og ISO 1600 er ikke noget at være bange for. Støjomfanget ved ISO 3200 er så beskedent, at man ikke ødelægger hverken hudtoner eller detaljeskarphed i billederne. Først ved ISO 3200 begynder kornstøjen at blive potentielt generende, og ved 12.800 er der både farve- og kornstøj i rigelige mængder. Det er dog en trøst, at Canons kamera faktisk er blandt de bedste i denne disciplin.

Canon-G1X-II-ISO-100-noise

Den optiske skarphed er rigtig god. På 24 mm vidvinkel er der markant tab af hjørneskarphed på blænde f/2.0, som gradvis bliver bedre til blænde f/5.6, og objektivet er generelt skarpest, fra kant til kant, på f/5.6 og f/8.0. På alle brændvidder, men på 50 mm er skarpheden også rigtig godt i hjørnerne fra blænde f/3.5. Altså rigtig god ydelse for et zoomobjektiv i denne klasse.

Konklusion
Canon PowerShot G1 X Mark II er et godt alternativ til et stort spejlreflekskamera. Desværre koster det lige så meget, og mangler søger og anstændig batterilevetid. Men der er meget lidt at udsætte på billedkvaliteten, som vi oplever som værende på niveau med de bedste i kompaktklassen.

De, der falder for kameraet, gør det, fordi brugervenlighed holder høj Canon-kvalitet, kameraet er hurtigt at bruge, og i de fleste situationer kan man ikke se forskel på billedkvaliteten fra G1 X Mark II og et Canon spejlrefleks.

Lyd & Billede mener

Fornem billedkvalitet i de fleste situationer, hurtig autofokus, skarp optik og fremragende brugervenlighed. Søger er ekstraudstyr, batterilevetiden er latterligt lav, og det koster lige så meget som et spejlrefleks.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Længe ventet opgradering

Kompakt og kompetent telezoom

Større instant-billeder

Flyvende dobbeltdækker

Kamera med kunstig intelligens

Giver baghjul til konkurrenterne

Full-frame kamera på budget

Fænomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromis

Helt vild vidvinkel!

En ulv i fåreklæder

Nikons Z8 opfylder manges drømme

Scroll to Top