Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Home’s julekalender: Låge 08Deltag

: Toshiba Encore WT8-A-102

En dårlig idé

Toshiba Encore er en lille 8 tommers tablet med en fuld version af Windows 8.1. Det er omtrent lige så yndigt – og praktisk – som en gris i balletskørt.

Skrevet af / 03/03/2014 - 05:28
Toshiba Encore WT8-A-102
Peter Gotschalk

Hvis man vil være virkelig kritisk, skal man altid huske at pakke kritikken pænt ind i noget positivt til at begynde med og noget positivt til slut. Derfor vil vi lægge ud med at sige, at Toshiba Encore med Windows 8.1, hvad den rå ydelse angår, klarer sig langt bedre, end vi havde forventet.

Med en Geekbench 3 score på 791 (single-core) og 2.590 (multi-core) præsterer den næsten på niveau med high-end Android-baserede tablets som Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) og den nyeste Transformer Pad fra ASUS. Og med et Browsermark 2.0 resultat på 2.738 er den en smule foran de lidt billigere Android-tablets i samme størrelse (7-8 tommers skærm), såsom LG G Pad 8.3 og Google Nexus 7 (2013-udgaven).

Med sin skærm på blot 8 tommer har Toshiba Encore i det hele taget meget tilfælles med de mindre Android-tablets, idet den skal være let at tage med rundt og udbydes til en ganske rimelig pris på under 2.500 kroner. Med sine 445 gram og et mål omkring taljen på knap 10,7 mm er den en smule mere buttet og rund, men den føles stadig let og omgængelig. Ikke mindst på grund af det afrundede og solide design. Det er ikke noget high-end produkt, men der er alligevel tale om en tablet af god kvalitet.

Operativsystemet sluger al pladsen
Men samtidig vil Encore mere end sine små Android-konkurrenter, som jo primært er egnet til internet, film, musik og spil. Toshiba Encore er simpelthen udstyret med en fuld version af Windows 8.1, og meningen med produktet er helt klart, at man også skal kunne være produktiv med tablet-computeren (derfor kommer den også med en komplet Microsoft Office Home), og det er altså her, kæden hopper fuldstændig af!

Til at starte med har Toshiba Encore kun 32 gigabyte indbygget lagerplads. Og efter at Windows-installationen har taget, hvad den behøver, er der ca. 10 gigabyte tilbage. Det er ikke mange desktop-programmer og større dokumenter, der bliver plads til, før pladsen er brugt op. Nuvel, lageret kan udvides via SD-kort, men at arbejde seriøst med en Toshiba Encore vil stadig føles som at spise sin flymad med kniv og gaffel siddende på absolut midterste sæde i flyet klemt inde mellem to mennesker på 180 kilo hver.

ToshibaEncore137838061100 toshiba-encore Toshiba-Encore-1378380633-0-0 toshiba-encore-7 toshiba-encore-5
<
>

Ikke engang for ørne
Dernæst er skærmen en katastrofe. Formatet på 8 tommer er for så vidt lækkert og kompakt, men en opløsning på 1280 x 800 pixel er ikke imponerende. Især ikke hvis man forsøger sig med at arbejde i skrivebordstilstand, hvilket vel er pointen med at udstyre maskinen med en fuld Windows-version.

Ikke alene bliver alle vinduer, skrifttyper og knapper så små i skrivebordstilstanden, at selv en ørn får brug for briller, hvis den vil se, hvad der foregår på skærmen. Touch-betjeningen er også en frustrerende oplevelse. Dels bliver mange knapper og ikoner så små på skærmen, at man faktisk kun kan ramme dem, hvis man bruger en form for pen (som vel at mærke ikke følger med produktet), og dels er touch-funktionaliteten i sig selv elendig på Toshiba Encore. Vi oplevede mange gange, at programmer og apps ikke reagerede selv efter flere tryk på skærmen, og vi skyder umiddelbart skylden på sensorerne, der simpelthen ikke er gode nok.

BSoD
Sidst, men ikke mindst lider Windows 8.1 af nogle børnesygdomme, som var ved at få os op i det røde felt under testen. Det er f.eks. brugeruvenligheder, som at det virtuelle tastatur kan komme til at dække for de søgefelter, hvor man vil skrive noget, så man slet ikke kan se, hvad man skriver. Eller deciderede fejl, som at YouTube-videoer ikke kan returnere fra fuldskærmstilstand, uden at browser-vinduet fryser. Vi oplevede sågar en enkelt gang den frygtede “Blue Screen of Death”, som bliver vist, når en Windows-maskine crasher fuldstændig og gennemfører en tvungen genstart. Det har vi ellers aldrig set på en tablet før.

Selvkontrol
Alligevel behøver Toshiba Encore ikke at være et helt håbløst køb. Hvis man nu bare ignorerer, at den er udstyret med en fuld Windows-version, og lader, som om den kører Windows RT 8.1 – dvs. holder sig langt væk fra skrivebords-tilstanden – så klarer tablet-computeren de ting, som man nu engang plejer at bruge sådan et produkt til, ganske godt. Skærmopløsningen er ikke prangende, men absolut til at leve med. Og til at se film på, lytte til musik med, se på billeder med, surfe på og i øvrigt bruge diverse apps med er Toshiba Encore ganske glimrende.

Især lyden er endog særdeles god med masser af styrke i hele registeret og ikke mindst en god, solid bund. Til gengæld er det en streg i tablet-regningen, at Toshiba Encore ikke kommer med muligheden for mobilt internet.

Konklusion
Tit må vi brokke os over en god idé, som er blevet dårligt udført. Men med Toshiba Encore er det nærmest omvendt. Ydelsen er over, hvad man kan forvente til prisen, byggekvaliteten er i orden, og designet er – omend en smule kedeligt – rundt og ganske brugervenligt. Men hvordan nogen overhovedet kan komme på den tanke at presse en fuld Windows-version ned på 32 gigabyte lagerplads, er et mysterium, som vi næppe nogensinde får opklaret.

Med kun knap 10 gigabyte lager tilbage, når operativsystemet og diverse apps har taget, hvad de skal bruge, har man knap nok plads til flere apps og da slet ikke til musik og film. Og hvordan man nogensinde, selv med ekstra lagerplads i form af et microSD-kort, skulle kunne bruge Toshiba Encore til noget mere professionelt og produktivt – hvilket jo er tanken med produktet – er det vist kun Toshibas ingeniører, der kan svare på.

Det hjælper ikke, at den fulde skærmopløsning på den 8 tommer store skærm gør både ikoner, knapper og tekst nærmest umulige at se. Ej heller er det særlig praktisk, at touch-betjeningen fungerer så dårligt, som tilfældet er. Og hvorfor kommer denne tablet ikke i en version med mobilt internet?

Toshiba Encore er en dårlig idé, der dog til dels er fornuftigt udført, og hvis man kan glemme alt det med den fulde Windows-version og nøjes med at bruge tablet-computeren til mere simple ting, så kan den være et nogenlunde fornuftigt køb.

Home mener

Fremragende lyd, rimelig god ydelse og robust byggekvalitet er blandt denne tablet-computers få fordele. Desuden kan man fint bruge den til simple ting som musik, film og internet, hvis man holder sig langt væk fra den fulde Windows-versions skrivebordstilstand! Med blot 32 gigabyte lagerplads og en 8 tommers skærm med 1280 x 800 pixel opløsning burde Toshiba Encore aldrig være udstyret med en fuld Windows-installation, der i sig selv bruger næsten al lagerpladsen. Touch-betjeningen er en katastrofe, og så savner vi også muligheden for mobilt internet.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Mac in Black

Sej egoist-router

Laptopbrugere bliver afhængige

Chromebooks på skolebænken

Grønt fremskridt i små trin

Betalelig og superlet uden kompromiser

Trådløst internet - også I den anden ende af haven

Den bedste Mac til de fleste mennesker

Den dyreste computer vi har testet

Kan I høre mig derude?

Opgør på ledelsesgangen

Så trygt som i gamle dage

Scroll to Top