TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
L&B’s julekalender 2022

TEST Netgear Orbi NBK752 (AX4200)

Wi-Fi 6 og 5G i ét og samme netværk

Netgear Orbi NBK752 kan både kobles til fiber og 5G for at få den mest pålidelige internetdækning i hele huset.

forfatter
Publiceret 03/03/2022 - 16:24
Karakter
Netgear Orbi NBK752 (AX4200)
L&B mener
Stabilt med rigtig gode hastigheder og glimrende dækning. Brugervenlig opsætning. Flere muligheder med 5G.
Ekstremt meget dyrere end varianten uden 5G.
Specifikationer
 • Dækker: 350 m2/40 enheder
 • Processor: 1,4 GHz quad-core
 • Protokol: 802.11b/g/n/ax, 2,4/5 GHz, 1024-QAM
 • Mobilt: 4G LTE, 5G (n1, n3, n7, n8, n20, n28, n40, n41, n77, n78)
 • Hastighed: 2,4 GHz 600 Mbit/s, 5 GHz 1200 Mbit/s (2400 Mbit/s backhaul)
 • Infrastruktur: MU-MIMO (Multiple User, Multiple Input, Multiple Output)
 • Antal antenner, router: 6 (+ mulighed for 2 4G/5G-antenner)
 • Antal antenner, node: 6
 • Tilslutninger, router: 3 x Gigabit Ethernet
 • Tilslutninger, node: 2 x Gigabit Ethernet
 • Stemmestyring: Nej
 • Farve: Hvid
 • Web: netgear.com
Vejl. pris 9390Pr. 03/03/2022 Produktside

Har du en stor bolig uden indlagt bredbånd, men drømmer du alligevel om det hurtigste og mest stabile netværk med dækning i hele huset? Eller har du fibernet, men vil samtidig forsikre dig mod internetnedbrud forårsaget af dårligt vejr eller vedligeholdelse hos internetudbyderen? Så har Netgear en løsning i form af Orbi NBK752.

Det er et mesh-netværk bestående af en hovedrouter og en node, som udvider netværket til afkroge i hjemmet, hvor routeren alene ikke når godt nok ud.

Routeren har kablede Ethernet-indgange med gigabit-hastighed og kan også kobles til 4G- og 5G-mobilnetværk, hvis man putter et nano-SIM-kort ind i bagenden på den. Dermed har man et 5G mesh-netværk, hvilket er det, der gør den til noget særligt.

Super fleksibel

Netværket kobles nemt op med Orbi-app’en på mobilen, og her vælger man også, om man vil bruge mobilt bredbånd, kablet internet (Ethernet) eller en kombination. Hvor netværket hovedsagelig modtager internet fra kabel, men skifter til 5G, hvis kabeludbyderens internet svigter.

Jeg har selv oplevet nedbrud på netværket flere gange under pandemien, især under den første nedlukning. Og selv om det sker mindre hyppigt nu, er det altid rart at vide, at man har en backup-løsning, hvis fibernettet skulle falde ud.

Meget hurtigt netværk

Netværket er egentlig identisk med en gammel favorit, nemlig Wi-Fi 6-netværket RBK752. Det har op til 4,2 Gbit/s samlet båndbredde, understøtter op til 1,2 Gbit/s på 5 GHz båndet og lover dækning op til 350 kvadratmeter. Bl.a. takket være seks antenner i hver enhed. Og fordi noden og routeren kommunikerer med hinanden med stor båndbredde (2,4 Gbit/s), er dine enheder sikret omtrent samme hastighed fra noden, som hvis de var koblet til routeren.

TIP: Hvis du oplever, at mobilen eller PC’en bliver skubbet fra 5 GHz over til 2,4 GHz, kan du forsøge at reducere sendestyrken på 2,4 GHz i netværksopsætningen via en web-browser.

Ønsker du at udvide netværket med flere nodes, er det også muligt.

 

Netgear Orbi RBS750
Man kan udvide netværket med ekstra RBS750-satellitter, hvis man vil, seks i alt. (Foto: Netgear)

500-600 megabit

Mit eget hjem er et træhus i tre etager, og jeg placerer routeren med kablet i væggen på øverste etage, hvor vi både har kontoret og TV-stuen, mens noden placeres på etagen nedenunder. På hver af disse etager oplever jeg som regel hastigheder på meget respektable 500-600 Mbit/s. Det holder til alle slags gøremål og er kun lidt langsommere end en gammeldags, mekanisk harddisk. Fine hastigheder, når man arbejder i skyen.

Netgear NBK752 speeds
Det er ikke meget, der adskiller Netgear Orbi NBK752 fra flagskibet RBKE963, begge med dækning fra naborummet og begge tilsluttet 5 GHz båndet. (Foto: Skærmskud fra Speedtest)

I kælderetagen, hvor soveværelserne er, kan jeg leve med, at hastigheden er noget reduceret. Alligevel plejer jeg at få over 200 Mbit/s dernede, så hvis vi ville, kunne vi sagtens udstyre hvert soveværelse med et TV og streame Netflix i 4K på dem alle samtidig. No problemo.

Stabiliteten af dette mesh-netværk er rigtig god, og jeg oplevede ingen problemer i testperioden, selv med en del smart-tingester tilsluttet på både 2,4 og 5 GHz.

Netgear Orbi NBK752 SIM card
Netgear Orbi NBK752 har nano-SIM-kortlæser til 4G og 5G internet. (Foto: Netgear)

5G gør hele forskellen

Den eneste forskel mellem NBK752 og RBK752 er som sagt, at førstnævntes router kan modtage 4G og 5G mobilt bredbånd ud over kablet Ethernet. Det fungerer glimrende lige ud af æsken, men man kan også tilslutte ekstra antenner for bedre mobildækning.

Læs også Det Wi-Fi 6-netværk du skal have Glem de billige mesh-løsninger. Du bliver ikke tilfreds, før du tager skridtet op til Orbi AX4200.
Netgear Orbi RBK752 AX4200 lifestyle(2)

Jeg prøvede selv med et par Wi-Fi-antenner, uden at hastigheden steg mærkbart. Frekvenserne på Wi-Fi og mobilt bredbånd er ikke de samme, så det er ikke så underligt, at det ikke virkede. Men modtagekvaliteten er stadig god.

Netgear Orbi NBK752 5G speedtest Netgear Nightawk LAX20 4G speedtest
<
>
Til sammenligning er Netgear Nighthawk LAX20 væsentlig sløvere, tilkoblet 4G. (Skærmskud fra Nighthawk-app’en)

Hvilke slags hastigheder man kan forvente via 5G, afhænger af dækningen samt af, hvad mobiloperatøren tilbyder. Inde i mit hus er hastigheden ca. 150 Mbit/s ned og 60 Mbit/s op, men da jeg koblede routeren op i bilen og kørte ind til Oslo, fik jeg pludselig over 800 Mbit/s. Og en SMS fra mobiloperatøren om, at min datapakke var brugt op! Så sørg for at have en tilstrækkelig stor datapakke.

Netgear Orbi RBS750 rear
To Ethernet-stik på noden lader dig tilslutte produkter, som ikke har indbygget Wi-Fi. (Foto: Netgear)

Konklusion

Vi kårede det glimrende mesh-netværk Netgear Orbi RBK752 til Årets Bedste computertilbehør i 2021/22. Det koster mere end de billigste, men er også meget bedre, hvis man har høj fiberhastighed. Orbi NBK752 er endnu bedre, fordi det også har 5G-understøttelse.

Desværre er det også MEGET dyrere! Hvor RBK752 koster 4.000 kroner, skal man betale over 9.000 kroner for NBK752! Det nærmer sig det glade vanvid, for til den pris kan man i stedet udvide med fire ekstra nodes, hvis man kan klare sig uden 5G. Så man skal være rimelig sikker på, at man har brug for det, for at forsvare dette køb.

Når det er sagt, så er der tale om et rigtig godt og stabilt netværk, og hvis man føler, at man har brug for kombinationen af Wi-Fi 6 og 5G, så kender vi ikke noget bedre alternativ.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

4 uger 39kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 672 kr
(du sparer 216 kr)
12 Måneder 895kr
(med 11 utgaver af magasinet)

Også i denne test:

Netgear Orbi RBKE963 (AXE11000)

Når fart er vigtigere end fornuft

Superhurtige Orbi RBKE963 er det første mesh-netværk, der tager en helt ny frekvens i brug. Samtidig kan du vinke farvel til begrebet “meget for pengene”.

Det hurtigste mesh-netværk, vi har testet. Super dækning. Stabilt som bare fanden.
Dyrt er ikke ordet.
Annonce
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv en kommentar

Nej, USA forbyder IKKE alle Huawei-produkter Amerikanske myndigheders fokus er på at stoppe salget af telekommunikationsudstyr og overvågningsteknologi fra fem navngivne kinesiske virksomheder.
Smæk på skærmen hos MSI MSI Prestige 16 er en ny kontor-bærbar fra MSI, der som den første har fået skærm med bagbelysning via Mini-LED.
Koster den virkelig ikke mere? Acer Swift 5 ligner og opfører sig som et direktørlegetøj. Men den koster så lidt, at de fleste kan være med.
Få den gamle PC på det hurtige net Netgear AXE3000 giver simpel adgang til det lynhurtige Wi-FI 6E med en USB 3.0-adapter.
Musestille fra Trust Hvis du - eller dine omgivelser - er generet af klaprende taster og klikkende museknapper, så har Trust et stilfærdigt bud.
Certificeret af Google Meet Kommunikationsfirmaet Poly meddeler nu, at deres videobar-serie Studio X vil være de første Android-baserede videoenheder nogensinde, som modtager certificering til Google Meet.
Følg Lyd & Billede