Apple iMac Retina 5K

Verdens skarpeste computer

Apples nye iMac er lidt af en sensation. Med knivskarp 14,7 megapixel skærm er den perfekt til fotoredigering og 4K-video.
12 2014Apple iMac Retina 5K
Lyd & Billede mener
Med ufattelig skarp skærm og fremragende ydelse er den lækre iMac fantastisk i brug. Sammenlignet med 5K-skærmen ser alt andet grumset ud.
Ekstra hukommelse er dyrt, optisk drev mangler, og blæseren kan tydeligt høres, når man presser den.
Specifikationer
 • Skærm: 27" LCD-skærm med IPS-panel
 • Opløsning: 5120 x 2880, 60 fps, 14,7 mio. billedpunkter
 • Processor: 3,5 GHz Intel Core i5 quad-core, Turbo Boost op til 3,9 GHz
 • Hukommelse: 8 GB (2 x 4 GB) ram
 • Lager: 1 TB Fusion Drive
 • Grafikkort: AMD Radeon R9 M290X m. 2 GB video-ram

Oversigt over tilslutninger:

 • SDXC-kortplads
 • 4 x USB 3.0 (kompatibel med USB 2.0)
 • 2 x Thunderbolt 2.0
 • Mini DisplayPort med understøttelse af DVI, VGA og dual-link DVI (adaptere sælges separat)
 • 10/100/1000BASE-T Gigabit Ethernet (RJ-45 stik)
 • 4 x 1600 MHz DDR3 ram-slots
forfatter

Apple iMac Retina 5KDen første iMac kom i 1998 og markerede Steve Jobs’ genkomst hos Apple. Den blev hurtigt verdens bedst sælgende computer og har siden gennemgået store ændringer. iMac har bl.a. fået fladskærm, større skærm, hurtigere processor og kort sagt holdt trit med udviklingen inden for computere. Men med den nye iMac Retina 5K skrives der et nyt kapitel, det mest opsigtsvækkende hidtil.

For med sin barberbladsskarpe 5K-skærm er den nye iMac lidt af en sensation. Det er verdens første computer med så høj opløsning, og bare for at få det på plads, så er denne skærm meget skarpere end de 4K-tv’er, som en del af os efterhånden har hængende på væggen.

Lad os også lige sætte tal på. Et typisk HD-tv – eller for den sags skyld en iPhone 6 Plus samt mange computere – har en skærmopløsning på 1920 x 1080 pixel. Det svarer til 2 megapixel opløsning. På en iPhone 6 Plus med 5,5 tommers skærm giver det så høj pixeltæthed, at skærmen ser skarpere ud end tv’et derhjemme. Som har samme HD-opløsning.

Men markedet er allerede begyndt at snuse til de nye 4K-tv’er, der har et fire gange så skarpt billede som HD-fjernsyn: 8 megapixel. Eller 3840 x 2160 billedpunkter. Dét er skarpt! Otte megapixel på et 65 tommers tv er nærmest uvirkeligt. Tænk så på, hvordan 14,7 megapixel ser ud på en 27 tommers skærm!

Skærmbillede 2014-11-10 kl. 14.53.19

 

Den skarpeste skærm

Den nye iMac med Retina-skærm – hvilket er Apple-lingo for de skarpeste skærme, de bruger – breder 5120 x 2880 pixel ud over en 27 tommers skærm. Hvilket giver en pixeltæthed på 218 ppi og altså en opløsning på 14,7 megapixel.

Men nok om tallene lige nu. Spørgsmålet er, hvad man skal bruge så ekstrem opløsning til. Svarene er mange, men det indlysende er billedbehandling og 4K-videoredigering. Fotografer får en helt anden arbejdsflade med så ekstrem skarphed, og den kan udnyttes meget bedre i efterbehandling af billeder end f.eks. en 2K-skærm. Se billederne herunder for sammenligning med en iMac med 2,5K opløsning (2560 x 1440 pixel).

Dette billede fra Photoshop viser, hvor meget skarpere iMac Retina er, med 5K-skærmen øverst og iMac med 2,5K-skærm nederst.
Dette billede fra Photoshop viser, hvor meget skarpere iMac Retina er, med 5K-skærmen øverst og iMac med 2,5K-skærm nederst.

Billeder fra et 20 megapixel kamera ser meget bedre ud på iMac Retinas 5K-skærm. Det samme gør 4K-video, som kan vises i fuld opløsning i visningsvinduet i Adobe Premiere Pro eller Final Cut, mens man samtidig har værktøjslinjer, paletter og billedstrøm på skærmen.

Retina-skærmen er forbavsende lysstærk, og betragtningsvinklen er lidt bedre end på iMacs med almindelig 2,5K-skærm. Fabrikskalibreringen er synligt bedre med mere jævne overgange og rigtig god gengivelse af de altid vanskelige hudtoner. Som sådan er den en drøm for studiefotografer, der kan køre tethering med iMac Retina og straks se billederne fra kameraet på en helt ny måde.

Fotografer, der skyder reklame- eller produktbilleder, vil elske 5K-skærmens skarphed. Her illustreret med et makrobillede af en tourbillon, gengivet i 100 procent.
Fotografer, der skyder reklame- eller produktbilleder, vil elske 5K-skærmens skarphed. Her illustreret med et makrobillede af en tourbillon, gengivet i 100 procent.

Selv tekst, især lille tekst, fremstår meget skarpere, og efter ti dage med Retina-skærmen ser min gamle iMac nærmest grumset ud i sammenligning.

Selv tekst er barberbladsskarpt gengivet på 5K-skærmen.
Selv tekst er barberbladsskarpt gengivet på 5K-skærmen.

Efter at have studeret 4K-videoer, set Netflix-serier (skaleret til, red. anm.) i 4K og arbejdet med billeder med 20, 24 og 36 megapixel opløsning er der ingen tvivl om, at 5K-skærmen er sensationelt skarp. Også som tv er iMac Retina 5K det skarpeste, vi har set til dato.

 

Ydelse

Retina-iMac’en findes i to processorkonfigurationer. Basismodellen, som vi tester her, leveres med en Intel Core i5 quad-core processor med en clock-frekvens på 3,5 GHz og en maksimal ydelse (Turbo Boost) på 3,9 GHz. Tal, der indikerer, men ikke fastslår, hvor hurtig computeren er. Til det bruger vi app’en Geekbench, der tester, hvor hurtigt maskinen laver heltals- og kommatalsberegninger, samt hukommelsens præstation. Og kvantificerer ydelsen, så man har sammenlignelige tal.

Ydelsen i Geekbench er meget høj, især på almindelige opgaver i de mest brugte programmer.
Ydelsen i Geekbench er meget høj, især på almindelige opgaver i de mest brugte programmer.

Basisversionen yder en meget respektabel præstation på 3.877 i Geekbench, når den kører én processorkerne. Altså almindelige dagligdagsprogrammer, der ikke kræver flere processorkerner. En Geekbench-score på 3.877 betyder, at iMac Retina er blandt de hurtigste Macs, men ikke den allerhurtigste. I hvert fald ikke når Geekbench tester flere processorkerner, den såkaldte multi-core test.

Her opnår iMac Retina 5K en score på 12.384. Det placerer den et godt stykke under ydelsen fra Apples sejeste computer: Mac Pro. Der dog kører med endnu flere kerner – helt op til 12, hvilket giver en helt ekstrem ydelse. Den koster så også lidt mere.

Den topkonfigurerede iMac Retina med 3,9 GHz Core i7 processor (og hyper-threading, der simulerer otte kerner) har vi ikke testet, men ifølge vores kolleger på barefeats.com er den hurtigere end basismodellen til tunge programmer, som kræver meget af multi-core ydelsen. F.eks. musikprogrammet Logic Pro X eller grafikprogrammet Adobe After Effects, der kører tunge renderinger og 3D-modellering.

Krævende opgaver i Photoshop eller Final Cut flyder derimod langt bedre på basisversionen af Retina-iMac’en, end man skulle tro. Støjfjernelse på et 60 megabyte stort billede tog otte sekunder på en fire år gammel 2,8 GHz iMac med Core i7 processor og kun fem sekunder på iMac Retina. Hvis man skal køre en tilsvarende opgave i Photoshop med støjreduktion på en hel serie billeder, er forskellen endnu større.

Siden der ikke findes 4K-spil til Mac endnu, må vi nøjes med at teste grafikydelsen med 2,5K-spil som Diablo III og programmet Cinebench, der netop tester den grafiske ydelse. iMac Retinas Radeon R9 M290X grafikkort – med 2 gigabyte hukommelse – kan fint køre i 2560 x 1440 opløsning og fastholde den 60 Hz opdateringshastighed, som den også har i fuld 5K-opløsning. Cinebench-scoren ender på 47,12. Til sammenligning scorer en Mac med GeForce GT620-kortet kun 19,04 i Cinebench. Se illustrationen herunder.

Grafikydelsen målt i Cinebench er forbavsende god, og den grundlæggende version af iMac Retina 5K er ikke langt fra de noget dyrere Mac Pro-computere.
Grafikydelsen målt i Cinebench er forbavsende god, og den grundlæggende version af iMac Retina 5K er ikke langt fra de noget dyrere Mac Pro-computere.

 

Vores mening

Den billigste version af iMac Retina med 5K-skærm er et kup. Især hvis man har brug for den ekstreme opløsning, for den giver en skarphed, som ingen andre desktop-maskiner er i nærheden af. Til billedbehandling og videoredigering i 4K findes der ikke noget bedre. Man får ikke alene langt bedre detaljegengivelse, men også en farvevisning, der giver fuld kontrol over farvetonerne ved efterbehandling af billeder.

Skærmen understøtter ikke Adobe RGB, men farvegengivelsen i RGB er bedre end på iMacs med 2,5K-skærme.
Skærmen understøtter ikke Adobe RGB, men farvegengivelsen i RGB er bedre end på iMacs med 2,5K-skærme.

Den er ikke vanvittigt meget hurtigere end en 27 tommers iMac med almindelig 2,5K-skærm, men den grafiske ydelse og billedkvaliteten er overlegen. Også i forhold til alle andre desktop-computere, vi kan komme i tanke om.

Til mere krævende brug er iMac Retina med 4 GHz i7 processor til 1.900 kroner ekstra et godt valg. Gerne med endnu mere grafikydelse (også 1.900 kroner ekstra), men uanset hvilken version man vælger, får man den fedeste skærm på markedet, i hvad der må betegnes som den lækreste computer, vi har set til dato.

 

Konfigurationer

Skærm og tilslutningsmuligheder er det samme, men man kan konfigurere iMac Retina 5K med en hurtigere processor, mere hukommelse, mere lagerplads og bedre grafikydelse. Basisversionen med en 3,5 GHz quad-core i5 processor starter ved 19.999 kroner. Her får man 8 gigabyte ram, 1 terabyte Fusion Drive, der kombinerer harddisk til lagring med flash-hukommelse (SSD) for hurtigere respons, f.eks. når man starter programmer. Basisversionen har også en AMD Radeon R9 M290X grafikprocessor med 2 gigabyte ram.

Man kan vælge basisversionen og f.eks. kun ændre lagerkapaciteten til 3 terabyte Fusion Drive for 1.140 kroner ekstra. Eller lægge dobbelt så meget ram oveni for 1.520 kroner ekstra. Men bemærk, at Apple tager sig godt betalt for hukommelse. Hvis man vælger at stoppe computeren fuld – det vil sige 32 gigabyte ram – skal man af med hele 4.560 kroner!

Tilsvarende hukommelseskapacitet kan købes næsten hvor som helst for omkring 3.000 kroner.

En topkonfigureret Mac Retina med 4 GHz i7 processor, 32 gigabyte ram, 3 terabyte Fusion Drive og Radeon R9 M295X grafikkort med 4 gigabyte ram koster 29.499 kroner. Vælger man 1 terabyte SSD-lager i stedet, ryger prisen op i 34.439 kroner. Vores råd til dem, der ikke absolut skal have den sejeste konfiguration, er at vælge basisversionen med ekstra lagerkapacitet og så købe mere hukommelse andetsteds. For lige præcis hukommelse er noget, som man selv forholdsvis let kan indsætte i iMac’en.

 

Flere skærme

Med sådan en rå skærm er det tillokkende at kunne koble en anden Mac til, men det er ikke muligt at bruge iMac Retina 5K som skærm for f.eks. en anden Mac eller MacBook. Derimod kan man slutte flere skærme til, for iMac’en har Mini DisplayPort på bagsiden.

Den understøtter op til 3840 x 2160 opløsning på en tilsluttet skærm, f.eks. en 4K-projektor, eller to separate skærme med 2660 x 1440 opløsning, hvis man vælger at tilslutte dem via Thunderbolt-indgangen.

Læs alle artikler i 1 måned for 39 kr

Få adgang alle +artikler samt til hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.