Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

TEST AOC CQ27G2U

Buet gaming-skærm til flad pris

Vink farvel til Full HD. Det koster så lidt ekstra at få den bedste komfort, at det ikke kan betale sig at lade være.
Karakter
AOC CQ27G2U
Lyd & Billede mener
Lækker krum skærm med WQHD, HDR, 144 Hz opdateringshastighed – og en behagelig pris.
Ingen G-Sync. Der findes hurtigere skærme – men 144 Hz er altså nok til det hele.
Specifikationer
  • Størrelse: 27″
  • Paneltype: VA
  • Opløsning: WQHD (2560 x 1440)
  • Responstid: 1 ms
  • Opdateringshastighed: 144 Hz
  • Kontrastforhold og lysstyrke: 3.000:1 / 250 nit
  • Synkronisering: AMD FreeSync
  • Tilslutninger: 2 x HDMI, DisplayPort 1.2, 4 x USB, 3,5 mm stereo-minijack
  • Mål og vægt: 68,6 x 52,3 x 21,4 cm / 5,4 kg
  • Web: aoc.com

Den tekniske udvikling inden for gaming-udstyr går lynhurtigt. Undtagen når det gælder skærmopløsning. Her har Full HD (1920 x 1080 pixel) været de facto-standarden i mere end et årti. Men nu er tiden tilsyneladende inde til at vende et nyt blad, da skærme med WQHD-opløsning (2560 x 1440 pixel) er blevet både billige og hurtige.

AOC CQ27G2U er en buet skærm i WQHD-opløsning, hvilket giver næsten dobbelt så mange pixels på skærmen som Full HD. Og det uden at give køb på hastigheden: 144 Hz opdateringsfrekvens og 1 millisekunds reaktionstid er nok til også de hurtigste 3D-skydespil, medmindre du er professionel e-sportsatlet.

Bedst til spil

Skærmens krumning er lækker til spil, og den bidrager til indlevelsen. Til almindelig Windows-brug er det sikkert et spørgsmål om tilvænning, men det virker besynderligt, når tekstlinjerne i et Word-dokument er krumme.

Panelet er buet, så alle dele af skærmen har samme afstand til øjet. Buede TV-skærme er uddøde – men til gaming virker de. (Foto: AOC)

Designmæssigt gør skærmen ikke så meget væsen af sig. Skærmkanten og det meste af skærmen i det hele taget er af sort plast, pyntet med metallic-røde striber hist og her. Skærmen kan vippes frem og tilbage, men ikke drejes horisontalt – hvad der også ville ødelægge illusionen af at være omgivet af billedet. Det hele giver sig, når man rører ved skærmen, men til prisen er det forventeligt og helt okay. Der er to HDMI-indgange og en DisplayPort-indgang.

Annonce

Skærmen kan hæves og sænkes og vippes. Det hele giver sig lidt, når man tager fat, men det skal nok holde til normal brug. (Foto: AOC)

Panelet er AOC’s eget; faktisk er de blandt de mest erfarne i branchen, da AOC, som har hjemme i Taiwan, har fremstillet skærme til eksport siden 1967.

Bøvlet menusystem

Menusystemet nås med en række knapper langs undersiden. Knapperne er små og svære at nå, og navigationen er alt andet end intuitiv. På den anden side er der alle de funktioner, som man måtte ønske, og når først de er indstillet, er behovet for komme til menuen igen begrænset.

Der er, som i de fleste skærme i dag, indbyggede højttalere, så man kan høre lyden, der overføres via HDMI og DisplayPort. Og ligesom i de fleste skærme er lyden elendig. De to 2 watt højttalere i AOC CQ27G2U er dog værre end normalt. De kan lige akkurat klare Windows’ “plong”-lyd, men glem alt om at se en YouTube-video eller for den sags skyld deltage i et Skype-møde.

En skrivebordsbiograf til dine spil Stor, skarp og krum: MSi’s våben til hjemmekrigere og skrivebordsstrateger.

Noget af det, som man ikke får med i den lave pris, er Nvidia G-sync til forebyggelse af screen tearing. Her må man nøjes med den teknisk simplere AMD FreeSync. De to teknikker er begge udmærkede, men desværre ikke indbyrdes kompatible. Har din computer et Nvidia-grafikkort, som de fleste kraftige gaming-PC’er, hjælper FreeSync ikke. I praksis klarede AOC-skærmen dog fint at følge med uden synkroniseringshjælp.

Annonce

Skarpt billede og dybe farver

Hvis du stadig spiller i Full HD-opløsning, vil et skift til AOC CQ27G2U være en mindre revolution alene takket være det skarpere billede. Altså forudsat at spillet understøtter opløsningen, og computerens grafikkort kan klare at flytte de ekstra mængder af pixels. Og det buede panel vil uanset opløsningen give en bedre følelse af at være med i spillet. AOC CQ27G2U understøtter HDR (High Dynamic Range), og det bør afgjort slås til, da skærmbilledet får den dybde og intensitet, som ellers kan mangle.

Hvis du har brug for en hurtig og lækker skærm til spil og anden skærmunderholdning, er AOC CQ27G2U et godt bud. Den er hverken værre eller bedre end f.eks. MSi MAG272CQR, som vi testede for nylig – men den er behageligt billigere.

AOC CQ27GU har det hele: Høj opløsning, hurtig opdatering og buet panel. (Foto: AOC)

Konklusion

AOC CQ27G2U er en fin 27 tommers gaming-skærm til en meget fin pris. Med WQHD-opløsning og 144 Hz opdateringshastighed vil den være en stor forbedring i forhold til de fleste gaming-skærme med et år eller to på bagen. Læg dertil, at panelet er buet, og at skærmen understøtter HDR, så har du en helhed, der er svær at konkurrere mod.

De indbyggede højttalere er en skændsel, men ikke meget værre, end hvad man ellers finder i supertynde skærme, og da man alligevel vil bruge headset under spillet, trækker det ikke ned i anbefalingen.

Annonce

Fuld adgang til Lyd & Billede for 39 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 3 uger.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
forfatter

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.