Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

TEST Canon RF 50 mm F1.8 STM

En anvendelig 50 mm bliver ikke bedre og billigere

Canon-fotografer med EOS R-kameraer har brug for en lysstærk 50 mm. Nemlig den her.
Karakter
Canon RF 50 mm F1.8 STM
Lyd & Billede mener
Kompakt og let 50 mm med rigtig god skarphed, fin lysstyrke og gunstig pris.
Ikke vejrbestandigt. Moderat fokushastighed.
Specifikationer
  • Type: Normalobjektiv
  • Lysstyrke: f/1.8-32
  • Fatning: EOS RF
  • Billedstabilisering: Nej
  • Nærgrænse: 30 cm
  • Filterdiameter: 43 mm
  • Linse-elementer: 6 i alt, i 5 grupper
  • Mål og vægt: Ø 69,2 × 40,5 mm / 160 g
  • Andet: Fokus-/kontrolring
  • Web: canon.dk

Det ekstremt skarpe RF50 mm F1.2 er sandsynligvis det bedste 50 mm objektiv, vi har testet. For Canon-fotografer er det en drøm at bruge – hvis budgettet tillader det, vel at mærke. Så lysstærke objektiver koster penge. Mange penge.

Canon RF 50 mm f/1.2L USM Canons nye 50 mm er et af de bedste objektiver, vi har testet, men det har sin pris.

Det meget mindre og næsten lige så lysstærke RF 50 mm F1.8 STM koster en tiendedel og er næsten lige så skarpt, og dermed er det et meget bedre køb. Brændvidden på 50 mm er også meget anvendelig, og 35, 50 og 85 mm objektiver er ikke vanskelige at lave gode, skarpe og overkommelige, og alligevel med god lysstyrke.

I den forstand er blænde f/1.8 mere end godkendt. Så kan man gøre en 50 mm mere kompakt, end hvis den havde f/1.4 i lysstyrke, og billigere, uden at det dermed er sagt, at det går ud over billedkvaliteten.

Det er så lille, at det kan være i en lomme og kan fiskes frem, når zoomobjektivet kommer til kort, f.eks. indendørs, eller når man har brug for en bedre nærgrænse uden at skabe fortegning i billederne.

160 gram optisk perfektion. (Foto: Lasse Svendsen)

Annonce

Kompakt og anvendeligt

Det er der ingen grund til at forvente her. Det overkommelige RF 50 mm F1.8 med Canons STM-fokusmotor er fremragende korrigeret og meget handy i brug. Det er anvendeligt til mangt og meget, f.eks. portrætter, hvor man ikke behøver at gå så tæt.

Til hverdag og fest er det lige så let at fotografere med som på rejser og ture i naturen. Den lave vægt og den gode lysstyrke kombineret med en støjsvag autofokus betyder, at man kan komme til overalt og tage billeder under alle lysforhold.

Skydeknappen her skifter mellem fokus- og blændering. (Foto: Lasse Svendsen)

Indvendig er det konfigureret med seks linse-elementer i fem grupper og en syvbladet blænde med buede lameller, og udenpå har det en knap, der lader fotografen skifte fra fokus- til blændering eller en anden foretrukken funktion, som kan programmeres i kameraets menuer.

Det har en mere end brugbar nærgrænse på 30 cm – ikke helt makro, men tæt nok, til at man kan få skarpe billeder uden fortegning af små objekter. Eller når man bare vil skabe nogle fine effekter med smal dybdeskarphed ved at stikke objektivet endnu tættere på.

Annonce

Det er ikke vejrbestandigt og har ikke billedstabilisering, men sidstnævnte findes i flere af Canons EOS R-modeller. Autofokus er præcis og støjsvag, men ikke helt så lynhurtig som på et RF-objektiv med USM-motor, efter vores erfaring.

EOS R6 og RF 50 mm F1.8 er en handy og anvendelig kombination. (Foto: Lasse Svendsen)

Optisk ydelse

Den kompakte RF-udgave af 50 mm f/1.8 er på papiret meget lig EF-udgaven, som vi kender i forvejen, men RF-versionen har et asfærisk element, der skal være bedre til at korrigere skarpheden over større dele af billedfladen.

Der er knap nok noget fortegning her, og vignetteringen – altså lystab i hjørnerne – er beskeden, selv på fuld blændeåbning. Skarpheden i hjørnerne er superb på f/1.8, mest jævn fra f/2.8 til f/11 og på sit højeste fra f/4.0 til f/11.

Objektivet er rigtig godt korrigeret på alle områder; det har god kontrol over kromatisk aberration, og bokeh-effekten ved fuld blænde er ikke skæmmet af blødninger eller deformerede områder i baggrunden.

Annonce

Knap nok synlig fortegning, meget lav vignettering og meget jævn skarphed på f/1.8. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Det lille og fikse RF 50 mm F1.8 er blandt Canons bedste objektiver set i forhold til prisen. Hvilket gør det til en selvfølge at have med på tur, hvor man kan udnytte den fortegningsfri ydelse, fremragende skarphed og anvendelige lysstyrke.

Sammen med et EOS R6 eller RP får man en rejsevenlig kamerapakke, der kan håndtere alle lysforhold samt de fleste motiver, uden at man oplever at støde på nogen begrænsninger. Det eneste, der mangler, er vejrforsegling. Men så vil både vægten og prisen tage et spring i den forkerte retning.

Canon RF50 f18 VW II Canon RF50 f18 III Canon RF50 f18 makro Canon RF50 f18 VW I Canon RF50 f18 II Canon RF50 f18 I
<
>
Blænde f/1.8. (Foto: Lasse Svendsen)

 

Fuld adgang til Lyd & Billede for 39 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 3 uger.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
forfatter

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.