4 elcykler

Topsmarte tohjulere

Her tester vi fire elcykler, der er bygget fra bunden for at give dig optimal elektrisk fremdrift på cykelstien samt smidig digital betjening.

Foto: Harley-Davidson.

Foto: Harley-Davidson.

Man kan ikke altid have medvind på cykelstien. Eller hvad? Med en elmotor i din cykel nærmer du dig noget, der ligner evig medvind på cykelstien.

Den elektriske motorkraft betyder, at du knap nok skal træde i pedalerne for at komme fremad. Det gælder, uanset hvilken vej vinden blæser.

Læs også TEST: Vanmoof S3 & X3 Vanmoof S3 og X3 er de to nyeste elcykel-modeller fra en hollandsk virksomhed, som mener, at deres smarte og internetopkoblede cykler er fremtidens mobilitet.

Elektriske tohjulere på næste niveau

Hidtil har vi stillet os tilfreds med store skrumler, der vejede det samme som en knallert og stort set var umulige at mosle frem på cykelstien, hvis batteriet var løbet tør. Men ligesom elbilerne har udviklet sig fra kiksede køretøjer til designlækre og topsmarte skuder, er der sket ting og sager med elcyklerne, både når det gælder design, funktionalitet og betjening.

Alle fire cykler, vi tester her, er udviklet fra bunden som elcykler. Her er ingen gamle bedstemorcykler, som har fået smækket et batteri på bagagebæreren og en elmotor på kædetrækket. Motor og batteri er fuldt integreret i designet, i et enkelt tilfælde sågar bygget helt ind i stellet.

Det gør ikke bare cyklerne mere fikse. I flere tilfælde er vægten på niveau med almindelige cykler, og i design står de heller ikke tilbage for de ikke-elektrificerede artsfæller.

Avancerede sensorer, automatiske trinløse gear og dynamisk justering af motorydelse giver samtidig en mere smidig og ubesværet køreoplevelse.

Betjeningen har desuden løftet sig til et niveau af teknologisk raffinement, der gør de tohjulede til naturlige ledsagere i vores digitale hverdag. De smarteste af dem kan låses op og betjenes med mobilen, har indbyggede alarmer og GPS-sporing.

Læs også TEST: Harley-Davidson Serial 1 Rush City Harley-elcyklen er for så vidt lækker nok, men prisen er vanvittig.

En stor investering

Skridtet fra den analoge jernhest til en nymodens digitaliseret elcykel er således større end nogensinde. Og det er priserne så også. Der er ingen af cyklerne i testen, der koster under tyve tusind kroner. En enkelt koster endda det dobbelte.

Det er en stor investering, men pengene kan snildt være godt givet ud, Hvis evig medvind på cykelstien er det, der skal til for at få dig op på jernhesten frem for ind i bil, tog eller bus på dine ture rundt i byen eller til og fra jobbet, er udgiften hurtigt tjent hjem.

Læs videre
Exit mobile version