TEST: Apple Watch SE

Apple Watch SE: Det mest brugervenlige smart-ur

Apple Watch Series 6 er måske nok det bedste smart-ur, men Apple Watch SE er det bedste køb.
Karakter
Apple Watch SE
Lyd & Billede mener
Det smarteste smart-ur. Exceptionel brugervenlighed, lysstærk og skarp skærm, sømløs integration med iPhone.
Oplader er ekstraudstyr. Kun til iOS-operativsystemet (iPhone).
Specifikationer
 • Operativsystem: WatchOS 7
 • Skærm: OLED, 368 x 338, 1000 nit
 • Processor: S6 64 bit dual-core
 • Hukommelse: 1000 MB RAM / 32 GB lager
 • Trådløst: Bluetooth 5.0
 • Mål og vægt: 44 x 37,8 x 10,7 mm / 47,1 g
 • Vandtæt: 50 m
 • Batteri: 18 timer
 • Sensorer: Accelerometer, gyroskop, lyssensor, højdemåler
 • Andet: GPS, kompas, højttaler, mikrofon, 5 GHz Wi-Fi
 • Web: apple.com/dk
Annonce
Annonce
forfatter

Den nye generation af Apples smart-ure er blandt de mest brugervenlige på markedet. Desværre er det kun iPhone-brugere, der har gavn af dem, men til gengæld får de det mest gennemførte smart-ur til dato.

Der er tre modeller at vælge imellem: Apple Watch Series 6, Apple Watch SE og det ældre Apple Watch Series 3. Sidstnævnte har ikke mulighed for opkald og mangler nogle af de funktioner, som de nyere har, men er mere end tilstrækkeligt til dem, der kun har brug for grundlæggende smart-funktioner.

Det dyreste og mest avancerede er Apple Watch Series 6, men efter vores mening vil det billigere og næsten lige så avancerede Apple Watch SE være et bedre køb. Det kan – med få undtagelser – præcis det samme som Series 6, men til en lavere pris.

Apple Watch SE på 44 mm til venstre, Apple Watch Series 3 på 42 mm til højre. (Foto: Lasse Svendsen)

Mangler ikke noget væsentligt

Begge kommer i to størrelser, 40 og 44 mm, men hvor SE kun fås i aluminium og i fire farver, er Apple Watch 6 også tilgængeligt i stål og i flere farver.

De er begge fulde af sensorer på bagsiden, men i modsætning til Series 6 kan SE-modellen ikke måle hjerterytme og iltniveau i blodet. Det er det dog heller ikke alle, der kan se nytten af.

Men sensorerne tjekker også puls og unormal hjerterytme, ligesom 6’erens sensorer gør, og man kan få besked på uret eller mobilen, hvis det registrerer uregelmæssigheder.

De har den samme 20 procent hurtigere processor, og selv om skærmen ikke altid er tændt, som den er på Series 6, er den lige så skarp og lysstærk – også i sollys.

Bemærk, at mens ståludgaven af Apple Watch 6 har ridsefast safirglas på skærmen, har alle aluminiumudgaverne hærdet Ion-X-glas, inklusive SE-versionen.

Læs også
Det bedste smart-ur Apple har opdateret deres smart-ur med EKG- og iltmåling samt flere sensorer end før, og har kort og godt lavet det bedste smart-ur til dato.

Batterilevetiden er den samme, nemlig maksimalt 18 timer – mindre, hvis man bruger GPS-sporing meget, f.eks. under træning – og ligesom med Series 6 medfølger der ikke en oplader. Kun den magnetiske Qi-oplader med USB er inkluderet i æsken, ud over en aftagelig urrem.

Apple Watch SE fås også i en LTE-version, som man kan ringe til ligesom en telefon, og er ellers udstyret med de samme sensorer og funktioner som Apple Watch 6. Vi har allerede nævnt GPS, men det har også Bluetooth og Wi-Fi, højdemåler samt de fleste træningstyper.

Her er en oversigt over nogle af funktionerne i Apple Watch SE:

• 40 eller 44 mm størrelse
• Version med mobilnetværk
• Vandtæt ned til 50 m
• Søvnsporing
• Støjmåling
• Faldsensor
• Håndvaskdetektor
• Menstruationscyklus
• Klar til Apple Fitness+ tjenesten
• Klar til familiedeling
• Stort udvalg af remme

Her starter du den type træning, der passer dig bedst. (Foto: Lasse Svendsen)

Den mest gennemførte brugervenlighed

Kombinationen af den responsive touch-skærm og en urkrone, man både kan dreje og trykke på, er med til at gøre Apple Watch SE til det mest brugervenlige smart-ur. Navigering på skærmen går hurtigere, når man også kan bruge kronen.

Mange smart-ure gør én afhængig af at bruge skærmen til næsten alt, men her kan man kombinere meget mere elegant, også med den ekstra trykknap på højre side, for at gå ind og ud af skærmbilleder og funktioner.

Uret er vandtæt ned til 50 meter og kan bruges til svømningstræning, også i åbent vand, dog ikke til triatlon.

Det fås i to størrelser, 44 og 40 mm. I praksis er forskellen på håndleddet ikke så stor, og skærmen dækker alligevel det meste af uret, og lysstyrken gør den let at læse i de fleste situationer.

Uret registrerer, hvis man falder om, og hvis samtidig man mister bevidstheden, kan det automatisk ringe 112 selv. Det fungerer også i udlandet.

Det har søvnovervågning, der registrerer ens søvnmønster, hvis man sover med uret på. Det sørger også for, at man vasker hænder ofte og længe nok, og ligesom Series 6 har det logning af menstruationscyklus med varsling om, hvornår man er mest frugtbar.

Apple Watch SE er et lige så godt træningsur som det dyrere Series 6 og har alle de nye funktioner, der findes i det nye operativsystem WatchOS 7. Det understøtter også mange trænings-apps såsom Strava.

Det vil desuden understøtte Apples nye fitness-service, Fitness+. Det er en abonnementstjeneste til træning, der skulle blive tilgængelig her i løbet af 2020, med en separat videokanal med forskellige træningsprogrammer. Som kan ses på en iPad eller Apple TV.

Så vises træningsdata i realtid på det Apple Watch, man har på håndleddet, mens man laver øvelserne i Fitness+ app’en.

Det mest brugervenlige smart-ur hidtil. (Foto: Lasse Svendsen)

Familiedeling

Apple Watch SE understøtter også familiedeling, men tjenesten – der går ud på, at man bruger en iPhone til at sætte et eller flere Apple Watch op til andre familiemedlemmer, som ikke har en iPhone – er endnu ikke tilgængelig i Norden.

Konklusion

Et Apple Watch Series 6 er overkill for alle, som ikke mener, at EKG- og iltmåling er nødvendigt, eller som ikke behøver en skærm, der altid er tændt. For dem vil Apple Watch SE være et bedre køb.

Det kan alt det andet, Series 6 kan, er lige så nyttigt og mere brugervenligt, har samme lysstærke skærm og koster mindre. Faktisk kan man købe et Apple Watch SE med mulighed for opringning og indbygget LTE for mindre, end den billigste udgave af Apple Watch Series 6 koster.

 

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Annonce
Annonce

Læs også

JBL 4349 er ikke som andre højttalere. De er meget, meget federe!
Slanke højttalere med velvoksen bas er ikke lette at finde. Medmindre de hedder PMC.
Trådløs musik i stereo bliver ikke bedre end med KEF’s små højttalere.
DALIs mindste ægte aktive højttalere giver dig trådløs hi-fi i høj kvalitet til en pris, der er svær at underbyde.
Volvos første elbil har alt, hvad der skal til for at blive en bestseller, men der er et par ting, man skal være opmærksom på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blandt de bedste hybride bærbare, der kan købes for penge lige nu. Især skærmen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en hel del, men den tekniske ydelse gør, at prisen kan forsvares.
Så veludstyret og så rigtig. Primare I35 Prisma siger sandheden med stram lyd og flot klang. Og så kan den afspille, hvad det skal være af filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative professionelle på et skrabet budget. Skærmen er smart, men prisen er stram.
Sony har skrumpet deres bedste allround-kamera, og det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre højttalere. De er meget, meget federe!
Philips har kombineret deres farvestrålende OLED-TV’er med en potent soundbar fra Bowers & Wilkins. Resultatet er et ægte drømme-TV!
Ledvance har meldt sig ind i kampen om at levere smart lys til det smarte hjem. Det er let – og ikke særlig dyrt.
Slanke højttalere med velvoksen bas er ikke lette at finde. Medmindre de hedder PMC.
Vil du have ægte 8K-opløsning uden at betale en formue? Så kan Samsung Q700T være den rette medicin.