Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Amazon Kindle Fire

iPad-dræber til en tudse?

Amerikanerne er gået shop-amok over Kindle Fire – en prisbillig Android-baseret tablet fra verdens største online-butik, Amazon, der giver adgang til et kæmpe univers af digitalt indhold. Men hvor meget tablet får man egentlig for 200 dollars?

Skrevet af / 03/05/2012 - 15:16
Amazon Kindle Fire
Peter Gotschalk

Der er allerede solgt millioner eksemplarer af Amazon Kindle Fire i USA. Den lille 7 tommers maskine koster 200 dollars (1.100 kroner, red.) og giver adgang til Amazons virtuelle butikshylder, der er proppet med bøger, magasiner, film, tv-serier, musik og apps.

GEAR har prøvet kræfter med maskinen i USA, som er det eneste land, hvor den indtil videre er til salg. Det skyldes, at Kindle Fire ikke er en traditionel Android-tablet, men i stedet skal ses som et vindue ind til Amazons digitale verden. Og mange af firmaets indholdstjenester er kun tilgængelige i USA. Som altid handler det om rettigheder. Der skal dog ikke herske tvivl om, at Amazon har kig på resten af verden og ikke mindst Europa, så lur os, om Kindle Fire ikke lander på denne side af andedammen i løbet af 2012.

Android, men så alligevel ikke
Når du tænder for Kindle Fire, så bliver du også mødt af en drastisk anderledes oplevelse, end du ellers er vant til med Android. Væk er den velkendte brugerflade med ikoner og statusbar, og i stedet præsenteres du for en karrusel med det indhold, du sidst har haft gang i, hvad enten det er e-bøger, websider, apps, film eller magasiner.

Steve Kessel, der er senior vicepræsident hos Amazon, forklarer softwaren i Kindle Fire sådan her: ”Kernen er baseret på Android, men resten har vi selv skabt. Vi startede med Android, men byggede en helt ny brugerflade, et nyt design og en ny brugeroplevelse.”

Det står hurtigt klart, at Kindle Fire kun handler om én ting: at købe og konsumere indhold fra Amazon. Øverst er der genveje til den virtuelle aviskiosk, bogbutikken, filmleje og indkøb, musikbutikken, dine egne dokumenter, apps og nettet. Når maskinen holdes vertikalt, så dukker der en hylde op nederst på skærmen, hvor du kan placere favoritindhold – en god idé, eftersom karrusellen hurtigt bliver proppet og lidt for uoverskuelig at navigere i med alt for meget indhold.

Minimalistisk design
Kindle Fire har en noget diskret fysisk udformning og kun én fysisk knap – tænd/sluk – placeret i bunden af maskinen. Skærmen har en sort ramme, bagsiden af en slags blød og behagelig gummi med nedsænket Kindle-logo, og så er der et par højtalere i toppen. Den er med andre ord ganske nydelig uden at være noget specielt.

Manglen på fysiske knapper kan irritere lidt, når du f.eks. vil styre volumen. Her skal du trykke i det øverste højre hjørne for at aktivere en menu, der giver adgang til de mest brugte indstillinger. Her kan du bl.a. styre volumen, lysstyrke og Wi-Fi, og dykke videre ned i de mere avancerede indstillinger. Kindle Fire vejer kun 414 gram, men på grund af den kompakte størrelse føles den faktisk lidt tung i hånden. Du får mellem syv og otte timers brug på en fuld opladning.

Amazon skal have ros for at have skabt en visuelt appellerende og sammenhængende brugeroplevelse, der er fokuseret på forbrug af indhold. Men det står også hurtigt klart, at maskinen ikke leverer samme funktionalitet som eksempelvis en iPad eller en dyrere Android-tablet som Samsung Galaxy Tab 10.1.

For det første er Kindle Fire hverken udstyret med kamera, GPS, kompas, Bluetooth eller andre, lignende funktioner, og for det andet har du ikke adgang til Android Marked eller til populære apps som Google Maps. I stedet må man leve med et noget magert udvalg på et par tusind apps i Amazons egen App Store, og selv om antal af apps sikkert vil vokse i fremtiden, så er der ikke meget at hygge sig med lige nu.

Ikke i samme klasse som iPad
Den medfølgende e-mail-klient er velfungerende, og det var nemt at koble maskinen op til en Google-konto, men det føles hele tiden, som om man får en vingeskudt oplevelse og ikke fuld kontrol over og adgang til sine data. Amazon har pralet meget af Silk-browseren, der prøver at udnytte firmaets gigantiske server-farm til at levere websider hurtigere til Kindle Fire. Vi har haft svært ved at vurdere, om det egentlig virker, for Kindle Fire er ofte længere tid om at vise en webside end Apples iPad 2.

Og nu vi er ved det, så kan vi godt mærke, at Android lurer under overfladen. Kindle Fire har angiveligt en hurtig 1 gigahertz dual-core processor, men brugerfladen er ikke altid helt flydende, og nogle gange oplever man pauser og hakken. Visning og manipulation af websider er ikke helt så flydende og naturligt som på en iPad.

Men det er vigtigt at understege, at Kindle Fire ikke en iPad og også koster under halvt så meget som den mest skrabede iPad-model. Ud over den manglende funktionalitet, som vi nævnte tidligere, så har Kindle Fire også kun 6,5 gigabyte lagerplads, der ikke kan udvides med MicroSD-kort. Det er, fordi Amazon hellere ser, at du streamer film og tv-serier fra firmaets servere eller kun har dem midlertidigt lagret på enheden.

Bøger og magasiner fylder ikke alverden, men i takt med at der kommer flere og mere avancerede apps i Amazon App Store, kan den begrænsede mængde lagerplads godt blive et problem.

Virker reelt set kun i USA
Den syv tommer store skærm gør det overraskende godt, når der skal ses film eller tv-serier i sengen, eller når du er på farten, og den indbyggede e-bogs-læser er et hit og er perfekt integreret med Amazons Kindle-butik. Magasiner på Kindle Fire er ikke altid en fornøjelse, simpelthen fordi de ofte er layoutet til visning på større skærme.

Dokumenter kan sendes direkte til enheden via en dedikeret @Kindle.com e-mail-adresse, eller du kan manuelt overføre data via USB. Vi kunne dog hverken få AVI- eller MKV-filer til at afspille, men MP4-film var intet problem.

Hvis du køber en Kindle Fire i USA og tager den med hjem til Danmark, så får du et stort behov for selv at overføre indhold til maskinen, for lige så snart du er på en ikke-amerikansk IP-adresse, så lukker Amazon for adgangen til indholdsbutikkerne. Du får en fejlmeddelelse, når du prøver at købe eller leje en film, og med apps får du at vide, at ”Amazon App Store endnu ikke er tilgængelig i dit land”. Det er egentlig også et problem for amerikanere, der er ude og rejse, for de vil ikke kunne købe indhold på farten, heller ikke selv om maskinen er registeret til en amerikansk Amazon-konto med tilhørende amerikansk kreditkort.

Herhjemme kan vi dog glæde os over, at salgssuccesen med Amazon Kindle forhåbentlig resulterer i billigere iPads over tid og Android-tablets med et større fokus på indhold, så de ikke blot sælges som et tomt stykke elektronik.

Lyd & Billede mener

Prisbillig Velfungerende tablet med adgang til masser af indhold Mangler megen funktionalitet Lille udvalg af apps i Amazon App Store Virker ikke udenfor USA

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Lyd & Billede
Scroll to Top