Streaming

Netflix streamer nu Marco Polo i HDR-kvalitet, og mere indhold er på vej.
forfatter

Netflix har tidligere udtalt, at de ville være teknologisk førende, og at deres egne serier og film skal tilbydes i den bedst mulige videokvalitet. Det første indhold i Ultra-HD-opløsning blev lanceret for næsten et år siden, og nu hæver man ambitionsniveauet igen med indførelsen af HDR – High Dynamic Range.

Mens Ultra-HD står for højere opløsning, betyder HDR højere kontrast og større farverum. Kombinationen af disse teknologier har vi allerede set i aktion i det nye UHD Blu-ray-format, og det kan være en meget imponerende syn.

Og nu er Netflix altså klar med HDR, og som tidligere lovet bliver Marco Polo den første serie, der kan ses i det nye format. Sæson 2 har ganske vist ikke premiere før den 1. juli, men sæson 1 er klar i HDR-kvalitet allerede nu!

For at se Netflix i HDR kvalitet skal du have et såkaldt UltraHD abonnement og en netforbindelse på 25 Mbps eller bedre, samt et kompatibelt tv. En stor del af dette års nye tv-modeller understøtter HDR.

Skærmbillede: Netflix, Foto: Audun Hage, Lyd & Billede
Skærmbillede: Netflix, Foto: Audun Hage, Lyd & Billede

Vi har taget et kig på serien på et Samsung 65KS9005, som dukker op på butikshylderne i disse dage. Det har den nødvendige støtte for Netflix HDR, hvilket også bekræftes af det lille HDR-logo i øverste hjørne på titelmenuen. Når du ser dette, ved du, at Netflix og tv-skærmen lavet det rigtige “håndtryk” for at sende og modtage HDR.

Lille forskel

Skærmbillede: Netflix, Foto: Audun Hage, Lyd & Billede
Skærmbillede: Netflix, Foto: Audun Hage, Lyd & Billede

Så langt så godt. Førstehåndsindtrykket af Marco Polo i ny version er dog lidt skuffende: Vi sammenlignede med et standard UHD TV, og forskellen i billedkvaliteten er ikke dramatisk på nogen måde. HDR-version har en slående lighed med standardversionen, både når det kommer til farve og kontrast. Baseret på tidligere erfaringer havde vi forventet os langt mere, og vi formoder, at det drejer sig om en lettere opjustering, snarere end en fuld HDR-remaster. Der er al mulig grund til at håbe, at sæson 2 af Marco Polo vil udnytte HDR bedre end, hvad vi ser her!

Dolby Vision

Logo: Dolby
Logo: Dolby

Ud over HDR-version, som vi nu har set, har Netflix meldt ud, at de vil gøre materialet tilgængeligt i Dolby Vision-format. Dette er en licenseret version af HDR, der indeholder særlige krav til produktionsprocessen (materialet skal blandt andet masteres på en Dolby-referencemonitor). Denne version vil blive understøttet på nogle af LG’s kommende 2016-modeller. Om Dolby Vision byder på nogen gevinst i forhold til “normal” HDR, er endnu uvist.

Kommende HDR-udsendelser

Følgende Netflix-titler vil være tilgængelige i HDR og Dolby Vision i fremtiden:

 • A Series of Unfortunate Events
 • Bloodline
 • Chef’s Table
 • Hibana
 • Knights of Sidonia
 • Marvel’s Daredevil
 • Marvel’s Iron Fist
 • Marvel’s Jessica Jones
 • Marvel’s Luke Cage
 • Marvel’s The Defenders
 • The Do-Over
 • The Ridiculous Six

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.