Første kig på Ultra-HD Blu-ray

Her er vores første indtryk af det nye filmformat, som "alle" har ventet på!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(Foto: Producent)

Lige siden de første tv med Ultra-HD opløsning kom på markedet, har vi savnet et ordentligt kildeformat, der kunne drage fordel af den ekstra skarphed. Film- og videobranchen har imidlertid ikke haft særlig travlt med at rulle det nye Ultra-HD Blu-ray-format ud! Først nu, 3-4 år senere, er formatet endelig en realitet.

I mellemtiden har konkurrenter som Netflix vist, at de kan levere ægte Ultra HD-indhold (omend i stærkt komprimeret form) direkte hjem til forbrugerne. Spørgsmålet er, om tiden er løbet fra de fysiske filmformater?

Det mener Samsung tydeligvis ikke. Den koreanske elektronikgigant er først på markedet med sin nye Ultra HD Blu-ray-afspiller, UBD K8500. Den nye afspiller sendes ud i butikkerne nu april/maj til en pris på omkring 4.000 kroner. I mellemtiden varsler filmbranchen om en – indtil videre meget lille – lavine af kommende UHD Blu-ray udgivelser. Der er både klassikere og friske titler på menuen. Vi har haft held til at tjekke nogle af de første film ud.

Blu-ray + TV med HDR
Sammen med UBD K8500 lånte vi også et Samsung 65JS9505-tv (sidste års topmodel), og det var der en særlig grund til. Ud over øget opløsning, har de nye UHD Blu-ray-film, nemlig også fået større farve- og kontrastrum, kendt som High Dynamic Range (HDR). Filmene er med andre ord “masteret” til at udnytte kapaciteten af ​​moderne fjernsynsskærme. Ulempen er som sædvanlig, at du skal anskaffe et kompatibelt tv! Et par udvalgte 2015-modeller, herunder Samsungs topmodel, kan få adgang til HDR gennem en firmware-opgradering, ellers må man fortrinsvis kigge på de nye 2016-modeller for at se de ekstra kontrast og farvedetaljer.

Spørgsmålet bliver således spørgsmålet, om det er det værd? Herunder deler vi nogle af vores første indtryk af det spændende og længe ventede videoformat.

Første titel i skuffen var Ridley Scotts “The Martian”, en af de ​​film, der følger med i kassen når du køber Samsungs Blu-ray-afspiller. Da der også følger en standard Blu-ray version af den samme film med, var det ganske let at sammenligne de to formater:

På billedet til venstre ser vi 4K Blu-ray og HDR aktiveret. På højre side er et lignende 65-tommer almindelige Blu-ray. Foto: Audun Hage
The Martian, standard Blu-ray. Foto: Audun Hage
The Martian, UHD Blu-ray HDR. Foto: Audun Hage

Det tager ikke lang tid at afgøre, hvilket billede vi foretrækker: øjnene drages mod UHD-billedet, som har lidt mere at give os på alle områder. Indtrykket varierer lidt fra scene til scene, men den generelle opfattelse er, at Ultra-HD-versionen har et bedre dybdeperspektiv og ser mere levende ud. Dette blev også bekræftet i en “blindtest” på nogle af kollegerne: Alle vi spurgte, foretrak Ultra-HD-versionen.

Samtidig er skarpheden dog ikke SÅ imponerende. Objekter eller tekster, som er uklare på Blu-ray-versionen, kommer ikke pludselig klart til syne på UHD. Det samlede indtryk af “mikrodetaljer” som sandkorn og lignende er meget ens, selv om det er tydeligt, at UHD-version er mindre komprimeret.

Det hører med til historien, at “The Martian”, ligesom mange andre af nutidens spillefilm, ikke er en fuldt native Ultra HD-film. Så vidt vi ved, er filmen skudt i 5K-opløsning, og derefter masteret i 2K-produktion, inden den til sidst er opskaleret til 4K igen. Dette sker, fordi rendering af CGI-effekter i 4K er meget ressourcekrævende. Forskellen i skarphed og detaljer ville sandsynligvis være større med en ægte 4K-produktion, og disse vil der forhåbentlig blive flere af, efterhånden som formatet vinder bedre fodfæste.

HDR = større dynamik
Vi var naturligvis ekstra spændte på, hvor stor den omtalte “HDR-effekt” ville være. Den nye video standard giver mulighed for, at lyse objekter i billedet, såsom sollys, highlights, ild/eksplosioner og lignende kan gengives med meget større intensitet. Med standard Blu-ray (og alt andet tidligere videoindhold for den sags skyld) er der en grænse for, hvor lyst 100% hvid kan reproduceres. Med HDR defineres dette hvidpunkt udfra kapaciteten i tv’et, hvilket i Samsungs tilfælde betyder 1000 nits – over dobbelt så meget som på almindelige tv-apparater!

Kameraet magtede ikke at fange forskellen nøjagtigt, men du må næsten tage vores ord på, at HDR-billedet til venstre er blændende lyst!

Vi er allerede blevet blændet af en række HDR-demoklip på udstillinger og demonstrationer, men disse har været skræddersyet til at imponere og understrege pointen. Brugen af ​​HDR i en seriøst spillefilm som “The Martian” er mere afdæmpet, men kraftfuldt: Wow-effekten er absolut til stede, mens vi betragter Matt Damons eskapader på den ensomme røde planet. Sollyset, der glimter i hans dragt, bidrager til en øget følelse af dybde, og der bliver meget større forskel på stærke og svage lyskilder. Blandt andet bliver sollys virkelige rødglødende!

Kingsman: Secret Service
En anden 4K-film, som vi har set, er filmen om de britiske skrædderagenter. Man kan sige meget om plottet, men billedkvaliteten er i hvert fald lækker!

Amazing Spiderman 2
Her klarede vores kamera ikke at opfange de største forskelle, men også her falder resultatet ud til fordel for UHD Blu-ray, som byder på flere farvenuancer, især i Spideys røde dragt.

Foreløbig opsummering
Den nye Ultra HD Blu-ray er her endelig, og vi ser frem til at stifte bekendtskab med flere nye film i det nye format. Dog ser vi ingen grund til at overdrive forskellene: Selvom der utvivlsomt er tale om forbedringer, er de er så subtile, at ikke alle umiddelbart vil finde det naturligt at hoste op med masser af penge til en ny afspiller, og måske også et nyt tv, for at udnytte dem. Hvis du læser Lyd & Billede, er der til gengæld sandsynlighed for, at du er mere interesseret i film end gennemsnittet og vil have den bedste billedkvalitet. I den forbindelse kan vi kun anbefale at begynde at spare op, fordi når du har set effekten af ​​UHD Blu-ray og HDR, vil du ikke vende tilbage.

Det er værd at nævne, at vi så filmene på to Ultra-HD-skærme, som under alle omstændigheder opskalerede signalet til at fylde hele skærmen. Forskellen ville sandsynligvis have været større med et normalt Full HD-tv. Hvis du er blandt de heldige, der har set tiden an og har ventet indtil nu, kan den hænde, at tiden er kommet til at købe både ny Ultra HD-afspiller og tv!

Les videre
Exit mobile version