Nyhed

70 tommer med 8K-opløsning

Glem 4K. Nu er det 8K-opløsning, der gælder, mener Sharp.

(Foto: Sharp)

Sharp var længe en af verdens førende tv- og skærmproducenter med en lang række højteknologiske patenter i porteføljen. På det seneste har der dog været stille fra den japanske producent, i hvert fald her i Norden. Indtil nu!

Sharp LV-70X500E

Sharp meddelte nemlig for nylig, at de vil gøre comeback på det europæiske marked med en ekstrem high-end-model. Det ultra-højopløste tv LV-70X500E bliver efter alt at dømme den første 8K-skærm, der sælges på vores breddegrader. Med en opløsning på 33 millioner pixel (7680 x 4320) er det fire gange skarpere end nutidens 4K-skærme!

Men hvad skal vi egentlig med 8K-opløsning – er 4K-skærmene ikke allerede mere end skarpe nok? Jo, i mange tilfælde er de. Men efterhånden som tv-skærmenes størrelse øges – fra 65 til 70, 75, 82 eller endnu større – begynder det at give mere mening. Afhængigt af betragtningsafstanden og ens syn vil man kunne opleve en antydning af pixelstruktur, og så går noget af illusionen tabt.

Sharp fremviste 8K-skærmen for den europæiske presse i sidste uge, og den er uden tvivl et imponerende syn: Man skal stå klos op ad tv’et for at skelne de individuelle pixels! Forøgelsen af skarphed får billederne til at se ekstremt naturtro ud – hvis man har det rigtige indhold, vel at mærke.

Adgangen til indhold i vaskeægte 8K-kvalitet er selvfølgelig meget begrænset og vil være det et stykke tid fremover. Derfor er Sharp-skærmen nødt til at have en yderst kapabel billedmotor, som kan opskalere HD- og 4K-videoindhold til 8K-opløsning.

ULTRASKARPT: Man skal tæt på for at skelne individuelle pixels på Sharp-skærmen. Her fra lanceringen i Rom. (Foto: Lasse Svendsen)

Ægte LED-bagbelysning, HDR og 1000 nit

LV-70X500E er i øvrigt en LCD-skærm med udvidet farverum og fuld LED-bagbelysning (216 zoner). Det skulle også være HDR-kompatibelt, med op til 1000 nit lysstyrke.

Skærmen har ingen integreret tv-tuner, men kommer til gengæld med hele otte (!) HDMI-indgange. Fire af disse er almindelige 2K/4K-indgange, mens de resterende fire er forbeholdt 8K-indhold gennem fire parallelle HDMI-tilslutninger. Desværre ser det ikke ud til, at nogen af dem følger den kommende HDMI 2.1-standard, som har båndbredde nok til 8K-signal gennem et enkelt kabel.

Det 70 tommer (177 cm) store LV-70X500E bliver tilgængeligt i Europa her i slutningen af april til en vejledende pris af 12.000 euro.

Les videre
Exit mobile version