Fest for garagefuskere og hjemmeopfindere

Hardwarehackere og hobbyentreprenører viste deres opfindelser frem ved den første officielle Maker Faire i Danmark. På lørdag er Stockholms tur.

Hvis du roder med hjemmebyggede raketter i fritiden, har opfundet en automatisk, selvkørende kaffemaskine eller laver spillebrikker til selvkonstruerede brætspil på din 3D-printer, så brænder du sikkert for at vise dit værk frem – og for at møde ligesindede gør-det-selv-specialister.

3D-print var der naturligvis masser af på selvskabermessen.

I Aarhus kunne man fredag og lørdag se eksempler på selvbyggertrangen ved Danmarks første officielle Mini Maker Faire, som fandt sted på Hovedbiblioteket. Blandt de mangeartede indslag var laserskårne træfigurer, fjernstyrede robotter af enhver afskygning, semi-antikke arkademaskiner – og selvfølgelig 3D-print i alle størrelser.

Det behøver dog ikke være high-tech det hele. Nogle kaster sig over mere klassisk håndværk. På udstillingen kunne man således også se håndrejede træpenne, linoleumstryk og akvarier.

Det er ikke digitalt det hele. Gunnar Langemark er til daglig IT-rådgiver, men bruger fritiden i træværkstedet.

Publikum kunne lege med
Der var også mulighed for de besøgende for at prøve kræfter med teknikken. Man kunne f.eks. bygge et robot-ur, der skrev klokkeslettet på et stykke papir, programmere LEGO-robotter,  lave højteknologiske puder eller ombygge et stykke elektronisk legetøj med lyde, som fabrikanten aldrig havde forestillet sig.

De besøgende kunne for eksempel ombygge elektronisk legetøj med den teknik, der kaldes circuit bending.

En folkebevægelse af selvbyggere
Trangen til at bygge ting er siden 2006, hvor den første Maker Faire fandt sted i San Francisco, USA, vokset til en folkebevægelse, som årligt trækker hundredetusinder af besøgende til udstillingerne. I 2014 afholdes der således 96 store og små faires verden over. Her i Skandinavien er vi også med. Oslo var rammen om en Maker Faire i januar, Aarhus altså i den forgangne weekend, og Stockholm førstkommende lørdag og søndag. Nordmændene kommer endda igen med endnu en i Trondheim til august.

Råd for selvbyggere
Ud over muligheden for at kigge og pille ved tingene kunne man også lære mere om, hvordan man selv kommer i gang med at føre sine ideer ud i livet. Det kan for eksempel ske i de såkaldte Fablabs, der er åbne værksteder med gratis adgang for hjemmeopfindere. Eller man man mødes med ligesindede i hackerspaces, der bedst kan beskrives som nørdklubber. I Danmark findes de i København, Aarhus og Aalborg.

Et af de mest højspændte (vi kunne ikke lade være – undskyld!) indslag i Aarhus var Dewald de Bruyns syngende teslaspole, som spillede musik med meterlange gnister. Se hvordan, herunder.

Aarhus Mini Maker Faire

Les videre
Exit mobile version