Teleportering er ikke længere science fiction

For første gang nogensinde er det lykkedes forskere at teleportere data mellem to kvantecomputere.

Binaer tunnel

Lige siden Star Trek har mennesker drømt om teleportering, men det har været betragtet som science fiction. Men nu er det faktisk lykkedes forskere at gøre det. Der er selvfølgelig ikke tale om fysiske objekter, som er forsvundet ét sted og dukket op et andet. I stedet er det en af de mange mærkelige ting, der kan ske i kvanteverdenen.

Læs også Nyhed: “Umulig” kvanteteleportering er en realitet Forskere ved Northwestern University har gjort det umulige muligt: De sender kvantedata gennem almindelige internetkabler. Det kan ændre den måde, vi kommunikerer på.

I et laboratorium på Oxford University er det lykkedes forskere at få data fra en kvantecomputer til at dukke op i en anden. Selv om afstanden kun var to meter, hævder forskerne, at afstanden er irrelevant og ville have virket, uanset hvor computerne var placeret. Gennembruddet er vigtigt, fordi det er et skridt nærmere effektive kvantecomputere.

Det vil gøre det muligt at koble flere kvantecomputere sammen, så de kan fungere som én. Det svarer til, hvad vi gør i dag med distribueret databehandling i traditionelle computernetværk.

ion trap
Ionfælden. (Foto: Oxford University)

Forskerne skabte to ionfælder, som var forbundet med et optisk kabel. Hver fælde havde en strontium- og en calcium-ion. Calcium-ionen fungerede som en lokal hukommelsesenhed, mens strontium-ionen fungerede som en grænseflade til kvantenetværket. Det optiske kabel gjorde det muligt for lasere at affyre fotoner, der udløste den nødvendige kvantesammenfiltring. På den måde blev kvantebitsene i computerne forenet og skiftede straks til samme tilstand.

Læs også Nyhed: MIT slår verdensrekord i kvanteberegning Forskere på MIT-universitetet har gjort et gennembrud inden for kvantecomputerteknologi.

Teknologien er stadig på et tidligt stadie, og der er stadig mange problemer, der skal løses. Men forskerne siger, at de ved at demonstrere gennemførligheden har taget et stort skridt, der viser, at det vil være muligt at bygge kvantenetværk i fremtiden.

Hvis du er blandt de få, der forstår kvante og vil læse mere, er artiklen udgivet i Nature.

Læs videre
Exit mobile version