TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

RAVEN-dronen kopierer fuglene

Ved at efterligne den måde, fugle letter på, håber forskere på at kunne lave bedre droner - og måske også fly.

Af / 29/12/2024 - 09:00
RAVEN-dronen kopierer fuglene

De fleste droner er opbygget som helikoptere – med en eller flere rotorer. Det gør dem i stand til at lette og lande lodret. Til gengæld er det en meget energikrævende måde at flyve på, da rotorerne skal skabe opdriften. Fly med fast monterede vinger er anderledes energieffektive, da propellen kun står for fremdriften, mens vingernes form skaber opdrift. Til gengæld kræver fastvingede fly og ditto droner en lang start- og landingsbane.

Men det kan måske blive fortid. Et hold forskere på den tekniske højskole i Lausanne i Schweiz og University of California, USA, har skabt en forsøgsdrone med faste, men bevægelige vinger, propel – og ben med fødder og tæer!

raven3
(Foto: Aiain Herzog)

Dronen bærer forkortelsen RAVEN (Robotic Avian-inspired Vehicle for multiple ENvironments). Tydeligvis et tilfælde, hvor man har opfundet forkortelsen først, og fundet på det fulde navn bagefter.

RAVEN-dronen efterligner den måde, hvorpå fugle letter og lander. Ligesom fuglene kan den hoppe omkring på jorden, for så at sætte af med et spring og pludselig flyve elegant. RAVEN kan også bruge benene til at hoppe op på eller hen over forhindringer.

Forskerne bag RAVEN er Won Dong Shin, Hoang-Vu Phan, Monica A. Daley, Auke J. Lispert og Dario Floreano. De har offenliggjort deres studier i tidsskriftet Nature.

Annonce

Forskerne er kommet frem til, at en start med flyvende afsæt med benenes hjælp kun kræver en tiendedel af den energi, der kræves ved start med propelkraft. Og samtidig undgås behovet for en lang startbane.

Håbet hos de fem forskere er, at RAVEN kan danne mønster for større droner efter samme princip – og måske også fly i fuld størrelse. Skulle det sidste blive tilfældet, må man nok vente med at servere champagnen på business class, til efter at flyet er hoppet ud over startbanen og er kommet på vingerne!

Kilde: Nature

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Kvantespring for fremtidens netværk

VR-briller til mus

Milliarder af brugere vil snart møde AI-profiler på Facebook

Er dette fremtiden for flyvning?

Få en snak med ChatGPT i telefonen

Mikroskopiske sorte huller kan være overalt

Google Gemini 2.0 er nu her

ChatGPT løj egoistisk

Googles kvantechip slår alle rekorder

AI-spillere opførte sig som mennesker

SpaceX skal levere månebil fra konkurrent

Nvidias AI Fugatto skaber nye lyde