TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
L&B’s julekalender 2022

Om lidt begynder den anden verden

Her er udstyret, der skal få den kunstige virkelighed til at føles ægte. Noget af det kan endda købes allerede.

forfatter
Publiceret 01/06/2015 - 06:00

Med Virtual Reality kan du blive hvem som helst hvor som helst. Du kan udforske fjerne galakser, blive helten i en eventyrverden eller rejse ind i atomernes mikrokosmos. Mulighederne er uendelige, og det hele er kun lige begyndt. Knap nok endda. For mens der hos de fleste store elektronikproducenter arbejdes på højtryk for at gøre VR-udviklernes drømme til fysisk realitet, er der stadig gabende tomt på butikshylderne.

Fra teenagedrøm til big business
Det produkt, der satte Virtual Reality på dagsordenen, var Oculus Rift. Oculus Rift er den arketypiske startup-historie om tekniknørden Palmer Luckey, som i 2011 byggede de første prototyper hjemme på teenageværelset. Han var så dygtig, at 3D-guruen John Carmack (Wolfenstein 3D, Doom og Quake) i 2012 valgte at forlade id Software for at blive teknologidirektør for Oculus Rift.

Resultatet af anstrengelserne blev i første omgang et Kickstarter-projekt i 2012, som vakte så stor interesse, at der kom næsten ti gange det ønskede beløb ind, nemlig 2,4 millioner dollars. Det er dog småpenge i forhold til de to milliarder dollars, som Facebook lagde på disken i 2014 for at købe firmaet.

Resten er historie. Og den historie er kun lige ved at begynde. For alt, hvad der hidtil er blevet sendt ud fra Oculus Rift, har været prototyper. Men 2015 ventes at blive året, hvor VR lanceres til det brede publikum.

 

Oculus Rift

Pris: 2.000-3.000 kroner
Levering: Ultimo 2015
Web: oculus.com

oculusrift_990

Det etablerede produkt – når det kommer!
Med fire år på bagen og milliarder af dollars på bogen er Oculus Rift den gamle, etablerede gigant, som alle vil konkurrere med. Hvad de andre præcis skal hamle op med, er dog uvist, eftersom Oculus Rifts produkt endnu ikke er lanceret. Der er foreløbig udsendt to udviklerversioner, hvoraf den seneste, som kan købes for 350 dollars, betragtes som det første i praksis fungerende Virtual Reality-hovedsæt.

Hvad pris og specifikationer bliver, når den officielle udgave til hjemmebrug formentlig lanceres sidst på året, er uvist. Men der er enighed om, at det vil have et synsfelt på 100 grader, så den virtuelle virkelighed fylder hele synsfeltet. Der bliver 360 graders tracking af hovedbevægelser (ved hjælp af et kamera, som er monteret på hovedsættet) og stereoskopisk 3D.

Skærmopløsningen på udviklerudgaven er 960 x 1080 punkter til hvert øje, svarende til 1980 x 1080 HD-skærmen på Samsung Galaxy Note 3, som skærmen er hentet fra (ja, den har touch-skærm, som ingen nogensinde rører ved!). Billedfrekvensen er 75 Hz, og hovedbevægelser aflæses med imponerende 1000 Hz, så følelsen af at være omgivet af en virkelig verden bliver så glidende og fri for hak som overhovedet muligt.

 

Microsoft HoloLens

Pris: Ca. 3.000 kroner
Levering: Ultimo 2015
Web: microsoft.com/microsoft-hololens/

hololens_990

Et nyt lag på Windows og virkeligheden
I januar i år meddelte Microsoft, at de også er hoppet med på den kunstige virkelighed. Eller rette den udvidede virkelighed. Microsoft HoloLens er et Augmented Reality-hovedsæt, der projicerer computerskabte grafiklag oven på den virkelighed, som bæreren ser gennem sine brilleglas.

I reklamevideoen kan man se, at Microsoft forventer, at spil og underholdning bliver en stor del af HoloLens med Minecraft-bygninger, der rejser sig tredimensionelt i stuen. Men man forestiller sig også, at designere vil bruge brillerne som værktøj til at visualisere og designe produkter bogstavelig talt ud af den tomme luft, og at vejrudsigter og filmkiggeri i en nær fremtid vil ligne noget fra Minority Report.

Betjeningen bliver givetvis baseret på teknologien fra Microsoft Kinect, som allerede har givet betjening af Xbox med fagter og kropssprog.

Både pris og lanceringsdato for Microsoft HoloLens er gætteri, men det er ret sikkert, at den vil være tilgængelig samtidig med Windows 10, som forventes at blive lanceret i andet halvår af 2015. HoloLens vil nemlig blive integreret i brugerfladen på Windows 10. De bud, som vi har hørt på prisen, går fra 2.000 til 6.000 kroner. Men Microsoft vil sikkert matche introduktionsprisen på deres værste konkurrent, som er Oculus Rift.

 

Samsung Gear VR

Pris: 1.899 kroner
Levering: Kan købes nu
Web: samsung.com/global/microsite/gearvr/

Gear_VR_990

Findes i virkeligheden
Som en af de største elektronikproducenter i verden har Samsung de økonomiske og teknologiske muskler til at udvikle nyt udstyr hurtigt. Det er Samsung Gear VR et eksempel på. Hovedsættet adskiller sig nemlig fra konkurrenterne ved, at man rent faktisk kan købe det. Og ikke bare som pre-order. Hvis man går ind i Samsungs netbutik og lægger et sæt i kurven, vil der efter et stykke tid ankomme en pakke med posten.

Samsung Gear VR er dog nærmere end avanceret mobilholder end et selvstændigt VR-hovedsæt. Skærmen og regnekraften udgøres af din egen Samsung Galaxy S6, som kan skydes ind i en rille i hovedsættet. Den dårlige nyhed – ud over at det dermed fordyrer VR-oplevelsen betragteligt – er, at det skal være netop en Galaxy S6. Ingen andre telefoner passer i sættet (der findes dog også en udgave til Galaxy Note 4). Til gengæld er Samsung så godt som enerådende på markedet endnu.

Samsung har dermed slået Oculus Rift på egen hjemmebane. Men sorgen hos Palmer Luckey & co. er nok til at leve med. Det er nemlig Oculus Rift selv, der har hjulpet Samsung med at udvikle sættet og VR-softwaren. Og skulle Oculus Rift alligevel ende med at løbe af med sejren, tager Samsung det nok tilsvarende roligt. Skærmen i Oculus Rift er nemlig leveret af – Samsung.

 

Zeiss VR One

Pris: 129 euro
Levering: Kan købes nu
Web: zeiss.com

VR_One_990

Passer med de fleste mobiler
Et andet hovedsæt, som kan købes i dag, er Zeiss VR One. Ligesom Samsung Gear VR leveres både computerkraft og display af en smartphone. Men du er ikke bundet til producentens egen model.

Hovedsættet – som altså reelt er en mobilholder – kan bruges med telefoner med en skærmstørrelse fra 4,7 til 5,2 tommer. Du kan altså ikke smide din gamle iPhone 4 eller de nyeste phablets i den. Men bortset fra det er der frit spil.

En anden detalje, der gør VR One interessant, er at optikken er fra Zeiss, hvilket lover rigtig godt for kvaliteten. At prisen samtidig er omkring en tusindkroneseddel, er en behagelig overraskelse.

Hastighed og opløsning afhænger dermed også af, hvad du putter i holderen, som skydes ind bag det mørke frontglas. Der er adapterkabler, så lydudgang og opladerstik kan forbindes med omverdenen.

Hvad konkret VR-materiale angår, kan man hente en app til iOS og Android til afspilning af film og mediefiler. Men spil og VR-applikationer figurerer endnu kun på listen over “uanede muligheder”.

Om Zeiss VR One bliver en succes eller et flop, afhænger først og sidst af, hvor mange der køber hovedsættet, og hvor mange app-udviklere der vil bruge tid på at lave indhold til platformen.

 

Virtuix Omni

Pris: 699 dollars
Levering: 2015
Web: virtuix.com

omni_990

March på stedet
En af udfordringerne i VR er, at mens øjnene og ørerne er i en virtuel verden, befinder kroppen sig stadig i den fysiske. Hvis man prøver at navigere i VR ved at bevæge sig omkring, bliver turen hurtigt afbrudt af et hovedkuls fald hen over sofabordet!

Gennem Virtual Realitys mangeårige historie har vi set opfindsomme forsøg, der skulle gøre det muligt at bevæge sig omkring og på samme tid være beskyttet. En af de mest konsekvente løsninger på det problem er franske Virtuix Omni, der er en tredimensionel trædemølle, som man spænder sig fast i med remme, hvorefter man kan gå, løbe og dreje sig frit uden at bevæge sig uden for enhedens 120 cm diameter.

Virtuix Omni er stadig ikke leveringsklar, men hele pakken inklusive remme, trædemølle, holder til tastatur og mus samt controller-sko koster 699 dollars.

Ikke alene gør en indretning som Virtuix Omni op med ideen om computerspil som en passiv beskæftigelse. Man forstår pludselig, hvorfor det i skydespil er nødvendigt at stoppe op og få vejret, før man prøver at tage sigte!

 

Google Cardboard

Pris: 15-25 dollars
Levering: Er i handelen
Web: developers.google.com/cardboard

cardboard_990

Virtual Reality skåret ud i pap
Som altid har Google en gratis løsning på problemet. Google Cardboard er et fold-selv hovedsæt, som man kan skære ud i pap og folde. Billede og regnekraft leveres af din egen smartphone. Der kræves dog også et par passende linser, så man kan fokusere på skærmen på klos hold. Hvis man ikke lige har delene liggende i rodekassen, kan man købe komplette Google Cardboard-samlesæt fra en række producenter. Priserne starter ved 15 dollars.

Annonce
forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv en kommentar

En Musk-mobil? Ja tak! Elon Musk hævder, at Apple truer med at fjerne Twitter fra App Store. Skulle det ske, lover tech-milliardæren at udvikle sin egen smartphone. Vi glæder os allerede.
Nej, USA forbyder IKKE alle Huawei-produkter Amerikanske myndigheders fokus er på at stoppe salget af telekommunikationsudstyr og overvågningsteknologi fra fem navngivne kinesiske virksomheder.
Ikke-en-flammekaster? Jo, det er! Myndighederne i tyske Karlsruhe kan ikke se det sjove ved Elon Musks 'Not a Flamethrower'.
Er dette fremtidens sammenrullelige computer? I forbindelse med firmaets egen Tech World '22 konference fremviste Lenovo et 'proof of concept' af en sammenrullelig skærm til smartphones og computere.
Kommende foldbar iPhone vil selv kunne reparere ridser og buler i skærmen I forbindelse med udviklingen af en foldbar mobil arbejder Apple på ny teknologi, der vil lade skærmene vedligeholde sig selv. Det viser en patentansøgning, der dog er sparsom med detaljer.
Nu kommer Allente til Android TV Giver bl.a. mulighed for at streame flow-TV og købe eller leje indhold.
Følg Lyd & Billede