TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Nu skal biler opdateres via luften

Nu vil de største bilproducenter gøre som Tesla, og opgradere bilerne via mobilt bredbånd.

Biler bliver mere som elektroniske gadgets. For at holde trit med Tesla Motors retter de store bilproducenter nu blikket mod teknologivirksomheder for at få adgang til den teknologi, der gør det muligt at opgradere bilerne direkte via mobilt bredbånd – også kendt som over-the-air-updates, eller OTA. Den teknik kender vi fra vores egen branche, hvor blandt andet tv, surroundreceivere og netværksafspillere helt automatisk får ny software direkte via internetforbindelsen.

Et israelsk OTA-selskab ved navn Redbend beretter, at de for fire år siden måtte kæmpe for at få fodfæste i bilindustrien, men at de nu samarbejder med “mellem 6 og 10 bilproducenter”. Redbend er for nylig blevet overtaget af ingen ringere end Harman International, som ejer flere af verdens mest kendte hi-fi-mærker: Harman/Kardon, JBL, AKG og Mark Levinson. En anden OTA-producent, Symphony Teleca, er også blevet overtaget af Harman-koncernen.

Gammel bil bliver ny
Tesla har bevist, at en simpel opgradering af firmwaren kan give bilerne helt nye funktioner, såsom justering af acceleration og distribution af motorkraft for at give hurtigere start eller mere effektivt energiforbrug. Eller den seneste opdatering med håndfri fartpilot, som ifølge Reuters rulles ud i løbet af oktober. Dermed kan Model S køre helt af sig selv på motorvejen! I hvert fald i USA, hvor motorveje er brede, klare og korrekte. Hvordan og hvornår dette vil fungere i Danmark, er vi ikke helt sikkre på.

Hvad der er sikkert, er, at Tesla har vist, at opdateringer gennem luften fungerer fint, og at den bil, du har købt for tre år siden, pludselig kan få nye og smarte funktioner. Nu vil andre producenter have deres andel af opdateringskagen, som kan gøre dem moderne i en længere periode end nu. På rene benzin- og dieselbiler er det begrænset, hvor meget, der kan trinmes på ydeevnen. Men hybrid- og elbiler er langt mere elektronisk styrede, og kan dermed tweakes meget mere.

Af simplere opdateringer kan man forestille sig opdatering af kortnavigation, nye lydfunktioner i stereoanlægget og en bedre integration med mobiltelefonen.

Kilde: Reuters

(Artikelfoto: iStock)

Skriv en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.