Googles computer har psykedeliske drømme

Elektroniske feberfantasier: Androider drømmer ikke om elektriske får - men om hunde med mange øjne!

google_ai_red-tree-small-long-unsmoothed

Hvad drømmer en intelligent computer om? Den amerikanske science fiction forfatter Philip K. Dick skrev i 1968 romanen “Drømmer androider om elektriske får”, som siden blev til kultfilmen “Blade Runner.” Bogen sætter spørgsmålstegn ved, hvad det vil sige at være levende. Hvis en robot kan have drømme og længsler, er den så ikke også i live?

Hvad der i 1968 var rent hjernespind, er tæt på at være virkeligt i dag. I Googles forskningslaboratorium for kunstig intelligens har forskerne ladet et neuralt netværk kigge på billeder. Formålet var at undersøge, hvordan computeren kan genkende objekter i billeder.

Resultatet var mildt sagt forbløffende. Ved at justere på følsomheden i billedanalyseprogrammet kan computeren genkende objekter på billederne. Men lige som vi kan se figurer i skyerne eller ane monstre i mørket under sengen, kan computerøjet også opdage flere detaljer, der ikke var der i virkligheden.

Når computeren kigger godt efter, kan den opdage detaljer, der ikke var der.

Googles blog kan man se en række af de billeder, som computeren opfattede, når den blev fodret med landskaber og skyer. Ud af den kunstige hjerne kom LSD-fantasier og feberdrømme af pagoder og slotte i technicolorlandskaber. Og af hunde med mange øjne og flere hoveder.

Googles neurale netværk ser hunde overalt. Hunde med mange øjne.

Sådan tolker Googles AI Edvard Munchs “Skriget”. Originalt – men egentlig ret troværdigt!

Google afprøver lige nu sin førerløse bil på amerikanske veje. Spørgsmålet er, om computeren er ædru nok til at køre?

Les videre
Exit mobile version