Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Ny Samsung Galaxy S21-serie retter gamle skønhedsfejl

Ligesom sidste år kommer dette års Samsung Galaxy S-serie i tre forskellige udgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra.

Skrevet af / 14/01/2021 - 16:00
Ny Samsung Galaxy S21-serie retter gamle skønhedsfejl

Samsung har ved årets første Galaxy Unpacked-arrangement, der selvfølgelig måtte finde sted i en ren virtuel udgave på grund af den aktuelle coronakrise, officielt lanceret tre nye modeller i Samsung Galaxy S-serien, den koreanske elektronikgigants absolutte flagskibsserie af smartphones.

Selvom strategien i år i hovedtræk er den samme som i 2020 – nemlig at tilbyde forbrugerne premium- og high-end-mobiler i forskellige prisklasser – og de tre nye smartphones, Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra, hver især er direkte efterfølgere til de tre Galaxy S20-mobiler fra 2020, er der i stort omfang kommet andre boller på suppen i forhold til sidste år.

(Foto: Samsung)

Ikke mindst er designet blevet fornyet med et kameramodul, som er sømløst integreret og flugter med metalrammen, der omkranser mobilens krop, ligesom alle Galaxy S21-modellerne kommer i nye matte farver, som betyder, at mobilerne ikke samler på fedtfingre og er blevet væsentligt nemmere at holde i hånden.

For at retfærdiggøre prisforskellen er der selvfølgelig visse forskelle på de tre modeller i den nye Galaxy S21-serie, men udover det nye designsprog, har de nye mobiler alligevel en hel del til fælles.

Sådan bliver Samsung Galaxy S21-serien

For det første kommer alle tre modeller med Samsungs egen spritnye 5 nm 64-bit octa-core Exynos 2100-processor. Desuden kommer mobilerne med 5G (SA, NSA samt Sub6 / mmWave), Wi-fi 6 (Galaxy S21 Ultra med Wi-fi 6E), 25W hurtigopladning samt 15W trådløs opladning og mulighed for at oplade andre enheder trådløst. Ligesom Apple leverer Samsung sine nyeste topmobiler i klimavenlig indpakning uden medfølgende oplader. Har man ikke en oplader i forvejen og er nødt til at tilkøbe den som tilbehør, er den samlede pris for mobil og oplader dog stadig lavere end sidste års pris for den tilsvarende Galaxy S20-enhed inklusive oplader, lover Samsung.

Alle tre mobiler er stort set rammeløse og har frontkameraet indbygget i skærmen. Både for og bag sidder der Gorilla Glass Victus (med undtagelse af Galaxy S21, der må nøjes med forstærket polykarbonat på bagsiden), mens den smalle metalramme er fremstillet af hærdet aluminium.

 

Selvom der er forskel på skærmstørrelserne, er det alligevel samme skærm, som sidder i både S21, S21+ og S21 Ultra. Det drejer sig om en Dynamic AMOLED 2X-skærm, som kommer med adaptiv 120 Hz opdateringsfrekvens, HDR10+ certificering og en maksimal lysstyrke på op til henholdsvis 1500 nits (Galaxy S21 Ultra) og 1300 nits (Galaxy S21 og S21+). I begge tilfælde nok til, at man sagtens kan bruge mobilen udendørs, men solen skinner fra en klar himmel.

Opdateringsfrekvensen er adaptiv for at spare på strømforbruget. Det betyder i praksis, at skærmfrekvensen skifter automatisk alt afhængigt af, hvad der foregår på skærmen. Kigger man på et foto sænkes frekvensen helt ned til 10 Hz (48 Hz for så vidt angår Galaxy S21 og S21+). Ser man video stiger frekvensen til 60 Hz, mens den maksimale opdateringsfrekvens på 120 Hz er aktiv, når man scroller på websider, bevæger sig rundt i menuerne eller spiller spil.

Alle mobilerne i den nye Galaxy S21-serie kommer med en adaptiv opdateringsfrekvens på op til 120 Hz. (Foto: Samsung)

Og hvor brugerne af Galaxy S20 Ultra måtte vælge imellem den høje QHD+ opløsning eller den høje opdateringsfrekvens, så er Samsung Galaxy S21 Ultra uden problemer i stand til at opretholde frekvensen på 120 Hz i den høje WQHD+-opløsning (3200 x 1440 pixels). Det samme gør sig selvfølgelig gældende for Samsung Galaxy S21 og Galaxy S21+, der begge kommer med en opløsning på 2400 x 1080 pixels (FHD+).

Alle tre Galaxy S21-modeller bliver i øvrigt IP68-certificerede, hvilket vil sige, at de både er støv- og vandtætte, og adgang til en låst mobil kan enten ske via fingeraftrykslæser eller ansigtsgenkendelse.

Desuden understøtter alle modellerne eSIM. Man kan altså altid bruge mobilerne til to telefonnumre på samme tid – via ét fysisk SIM-kort og én gange eSIM. I modsætning til sidste års modeller understøtter Galaxy S21-serien til gengæld ikke udvidelse af hukommelsen via eksternt hukommelseskort.

De nye Galaxy S21-modeller er baseret på Android 11 suppleret med Samsungs egen brugerflade.

Læs også Efternøler er bedst i Galaxy S20-serien Samsung Galaxy S20 FE er tæt på at være den perfekte kombination af specifikationer og pris.

Samsung Galaxy S21 og S21+

Ligesom sidste år er der kun meget små forskelle på den almindelige S-model og S+’eren.

Galaxy S21 kommer med 6,2″ skærm (hvorfor den har den højeste pixeltæthed på 421 ppi, eftersom FHD+ skærmopløsningen på 2400 x 1080 pixels er den samme på begge modeller), og måler 151,7 x 71,2 x 7,9 mm. Vægten er på 171 gram. Batterikapaciteten er på 4.000 mAh.

Galaxy S21+ kommer med 6,7″ skærm (394 ppi), måler 161,5 x 75,6 x 7,8 mm og vejer 202 gram. Batterikapaciteten er på 4.800 mAh.

Kun den mindste Galaxy S21 fås i farverne Phantom White, Phantom Pink og Phantom Grey. (Foto: Samsung)

De to modeller har præcis samme kameramodul med 12 Mp ultra-vidvinkel (f/2.2), 12 Mp almindelig vidvinkel (f/1.8 med optisk billedstabilisering) samt 64 Mp telelinse. Frontkameraet er på 10 Mp (f/2.2).

Galaxy S21 og Galaxy S21+ tilbyder hermed også helt de samme kamerafunktioner. Bl.a. ny og forbedret Space Zoom, som er Samsungs navn for en zoom-funktion, der kombinerer optisk og digital zoom med digital beskæring af motivet på billedet, således at man kan zoome op til 30x ind på ethvert objekt.

I praksis foregår magien via telelinsen på 64 Mp. Den har reelt kun 1,1x optisk zoom, men kombineret med digital zoom øges dét tal til såkaldt 3x hybrid optisk zoom. Resten foregår ved at beskære (croppe) billedet, hvilket kan lade sig gøre på grund af den høje opløsning på 64 Mp. Resultatet bliver, at brugeren oplever at kunne zoome problemfrit ind op til 30x, hævder Samsung.

De nye Galaxy S21-modeller kommer alle med Director’s View, der lader brugeren manuelt skifte mellem kameralinserne, når der optages video. (Foto: Samsung)

Blandt andre kameranyheder er muligheden for at optage video i 8K-opløsning (med op til 60 fps), ligesom Samsung også introducerer en såkaldt Director´s View, som lader brugeren skifte manuelt mellem kameraets forskellige linser, når der optages video.

Både Samsung Galaxy S21 og Galaxy S21+ kommer med 8 GB RAM og i to udgaver med hhv. 128 GB og 256 GB indbygget lager.

Samsung Galaxy S21 Ultra

Sidste års Galaxy S20 Ultra var den største mobil, Samsung nogensinde havde bygget. Og i år er Galaxy S21 Ultra med sin skærm på 6,8″ og en kampvægt på 229 gram næsten lige så stor.

Samsung Galaxy S21 Ultra kommer i farverne Phantom Black og Phantom Silver. (Foto: Samsung)

Ligesom Galaxy S21 og Galaxy S21+ kommer den med Dynamic AMOLED 2X-skærm, men opløsningen er på 3200 x 1440 pixels (WQHD+), hvilket giver en pixeltæthed på 515 ppi. Som den første smartphone nogensinde i Galaxy S-serien understøtter S21 Ultra Samsungs S-Pen. Dog blot i en særlig stylus-version, der skal tilkøbes separat og ikke har helt de samme funktioner, som den S-Pen, der følger med automatisk, hvis man investerer i en mobil fra Samsungs Galaxy Note-serie.

 

Den gigantiske mobil måler 165,1 x 75,6 x 8,9 mm, og den store skærm kræver et batteri med hele 5.000 mAh.

Men det er kameraet, der gør at Samsung Galaxy S21 Ultra stikker helt af. Ligesom sidste års Galaxy S20 Ultra har den fire linser, men hvor 2020-modellen kom med en telelinse på 48 Mp og en dedikeret DepthVision ToF-linse til at beregne afstanden mellem mobil og motiv, så satses der med Galaxy S21 Ultra i stedet for en sensor med laserautofokus samt to separate telelinser på hver 10 Mp, hvor den ene kommer med 3x optisk zoom og den anden med 10x optisk zoom.

Dertil kommer en almindelig vidvinkellinse på vanvittige 108 Mp (f/1.8 med optisk billedstabilisering) med 12-bit HDR samt en ultra-vidvinkellinse på 12 Mp (f/2.2).

Apples iPhone 12 Pro Max (til venstre) har et imponerende godt kamera. Vi glæder os til at teste, om Samsung Galaxy S21 Ultra (til højre) kan leve op til forventningerne og sikre sig kameratronen foran Apple. (Foto: Peter Gotschalk)

Ifølge Samsung bliver resultatet billeder med mindre støj – også når der zoomes helt ind med 100x Space Zoom, hvilket dette års Ultra-model også kan levere. Det glæder vi os til at teste i praksis, for sidste år var 100x Space Zoom hverken mere eller mindre end en gimmick, som overhovedet ikke kunne producere brugbare billeder.

Af andre kameranyheder skal nævnes, at man med Galaxy S21 Ultra kan filme video med op til 4K-opløsning og 60 fps med alle kameraets linser. Billeder taget om natten eller i mørke omgivelser skal også være blevet bedre takket være kunstig intelligens, der gør sensoren hurtigere, så den lukker mere lys ind. Og selvfølgelig kommer Galaxy S21 Ultra ligesom de to mindre modeller også bl.a. med Director’s View samt muligheden for at optage video i 8K-opløsning (med op til 60 fps).

Frontkameraet er på 40 Mp og kommer med fasedetektion AF.

 

Samsung Galaxy S21 Ultra kommer i en udgave med 12 GB RAM og henholdsvis 128 og 256 GB indbygget lager, samt i en ekstra kraftfuld version med 16 GB RAM og 512 GB indbygget lager.

Pris og tilgængelighed

Alle Samsungs nye mobiler i Galaxy S21-serien kan købes i butikkerne fra d. 29. januar.

Samsung Galaxy S21 koster fra 6.599 kroner og fås i farverne Phantom White, Phantom Pink, Phantom Violet og Phantom Gray.

(Foto: Samsung)

Samsung Galaxy S21+ koster fra 8.199 kroner og fås i farverne Phantom Silver, Phantom Black og Phantom Violet, mens Samsung Galaxy S21 Ultra kun fås i Phantom Silver og Phantom Black og koster fra 9.799 kroner for den billigste model.

S-Pen til Galaxy S21 Ultra koster 299 kroner, og en 25W-oplader til alle modellerne koster 189 kroner.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kæmpe læk afslører alt om ny topmobil

Ikke flere webapps på mobilens startskærm

Antallet af returneringer af Vision Pro stiger

Rekordhøj kundetilfredshed med Galaxy S24

Søvnapnø-alarm i Samsung Health

Populært smart-ur fra Huawei er nu grønt

Er det slut med Nokia?

Apple Vision Pro - Her er anmeldernes dom!

5G til alle!

Honors tynde foldemobil er på vej hertil

Store ændringer på vej til iOS, Safari og App Store - Fortnite kommer også tilbage!

Nej, Samsung Galaxy S22 får ikke nye AI-funktioner

0
Scroll to Top