TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

Sony fortsætter ny begyndelse med Xperia 1 II

Sony Xperia 1 II er verdens første smartphone med op til 20 billeder/s, kontinuerlig autofokus og automatisk eksponering.

forfatter
Publiceret 24/02/2020 - 08:44

Sony ønsker at skille sig ud fra mængden på smartphone-markedet. Så meget stod klart allerede sidste år, da den japanske elektronikgigant lancerede Sony Xperia 1, der var den mest innovative smartphone, vi havde set fra Sony i mange år. Ikke mindst på grund af den højtopløste OLED-skærm i 21:9-format, mens japanernes store satsning på kameraet, som lånte en række funktioner og features fra Sonys egen Alpha-serie af kameraer, faldt mindre heldigt ud.

Senere på året kom Sony Xperia 5, som havde de fleste af funktionerne og specifikationerne fra Xperia 1, blot i et mere kompakt format.

Som forgængeren kommer Sony Xperia 1 II med 6,5″ 4K HDR OLED-skærm i det aflange 21:9 CinemaWide-format. (Foto: Sony)

Sony Xperia 1 II

Begge mobiler var positive overraskelser, og derfor har vi været spændte på at se, hvad Sony ville præsentere på dette års store mobilmesse, Mobile World Congress, i Barcelona.

Desværre blev messen aflyst i sidste øjeblik på grund af frygt for den influenzalignende coronavirus, så Sony har i stedet lanceret deres nyeste flagskibsmobil på en live-streamet online-pressekonference. Derfor har vi heller ikke haft mulighed for at røre ved eller afprøve den nye smartphone i praksis. Vi kan i første omgang kun viderebringe, hvad Sony selv har fortalt os.

Første overraskelse var navnet. Alle havde ventet, at den nye supermobil ville komme til at hedde Xperia 2, men i stedet har den fået navnet Sony Xperia 1 II. Det følger samme princip som Sonys Alpha-kameraer, som også bibeholder deres modelnumre, og så hedder Mark I, Mark II og Mark III, når de kommer i opgraderede versioner.

Og Sony Xperia 1 II er netop også mere en opgraderet version af sidste års Xperia 1, end den reelt er et helt nyt produkt.

Tre objektiver, der benytter Sony Alpha-teknologi samt Zeiss-optik kalibreret specifikt til Xperia med 3D iToF.
Herudover helt ny autofokusteknologi, der muliggør op til 20 fps serieoptagelse og AF/AE-beregninger op til 60 gange/sek. samt Eye AF i realtid til både mennesker og dyr, lover Sony om kameraet i den nye Xperia 1 II. (Foto: Sony=

Vigtigste kameranyheder

Ligesom forgængeren kommer Xperia 1 II således med 6,5″ 4K HDR OLED-skærm i 21:9 CinemaWide-format, ligesom kameraet kommer med tre objektiver, og mobilen også understøtter Dolby Atmos-filmlyd og Hi-Res Audio.

Optisk ligner dette års Xperia 1 II da også forgængeren på en prik. Det er i detaljen, at vi finder de mest interessante nyheder.

Det gælder først og fremmest kameraet, der bl.a. har fået verdens første1 kontinuerlige AF/AE-sporing til højhastighedsoptagelse med op til 20 fsp, som er ideel til optagelse af motiver i bevægelse, såsom børn, dyr eller til sport.

Det nye kamera har hele tre objektiver med brændvidder på henholdsvis 16 mm (12 MP), 24 mm (12 MP + OIS) og 70 mm (12 MP + OIS), mens brugerpladen i det nye Photography Pro kamera-app ligner den, som ses hos Alpha-kameraerne og tilbyder manuel indstilling af ISO-værdien, lukketid mv.

Cinematography Pro-app’en, som blev introduceret sidste år sammen med Xperia 1, understøtter nu 2K 120 fps 10 bit HDR-optagelse med høj billedfrekvens og Cinematic 21:9 4K HDR-optagelse på henholdsvis 24/25/30/60 fps.

Med touch-AF, afmålte indstillinger for eksponering, niveaumåler og forbedret hvidbalance-indstillinger har brugeren desuden flere manuelle indstillingsmuligheder end tidligere.

Godt nyt til audiofile! Sony Xperia 1 II har indbygget 3,5 mm jackstik! (Foto: Sony)

5G og større batteri

Fordi dette års Sony Xperia 1 II kommer med 5G, har mobilen også fået et større batteri. 4000 mAh er der blevet plads til, ligesom telefonen nu både understøtter hurtigopladning og trådløs opladning.

Lydentusiaster vil sætte pris på, at der også er blevet plads til et 3,5 mm jackstik, ligesom Xperia 1 II er verdens første smartphone med indbygget 360 Reality Audio hardware-dekodning. Dette forbedrer lydkvaliteten, når du lytter til musik gennem streamingtjenesten Tidal.

Game Enhancer-funktionen, der blev lanceret med Xperia 1, er blevet forbedret med flere funktioner på Xperia 1 II. Bl.a. understøttes Competition Set, der prioriterer gaming først, så intet forstyrrer dig, mens du spiller – hvilket er velegnet til E-sports kampe. Ydermere er touch-responstiden blevet forbedret i forhold til Xperia 1.

Sidst, men ikke mindst, understøttes PlayStation 4’s trådløse Dualshock 4 controller.

Sony vil også friste gamerne med Xperia 1 II. Bl.a. derfor understøtter den nye mobil PlayStation 4’s trådløse Dualshock 4 controller. (Foto: Sony)

Yderligere funktioner samt tilgængelighed

Som nævnt er Sony Xperia 1 II japanernes første 5G-smartphone, og derfor kommer den med Qualcomms Snapdragon 865 5G Mobile Platform og Snapdragon X55 5G Modem-RF-system.

Som de sidste mange generationer af Sony Xperia-mobiler er den vandafvisende (IP65/IP68), og kommer med Gorilla Glass 6 på begge sider for at gøre mobilen så robust som muligt.

Sony Xperia 1 II bliver tilgængelig med Android 10 i farverne sort og lilla fra juni 2020. Prisen vil blive offentliggjort på et senere tidspunkt.

Specifikationer

  • Operativsystem: Android 10
  • Skærm: 6,5” 21:9 HDR OLED, 4K (3840 x 1644), 643 ppi
  • Processor: Qualcomm Snapdragon 865 5G Mobile Platform
  • Hukommelse: 8 GB RAM / 256 GB lager (+ microSD op til 512 GB)
  • Kameraer: 12 Mp 16 mm + 12 Mp 24 mm ultravidvinkel + 12 Mp 70 mm tele + 3D iToF  (primært) / 8 Mp (front)
  • Trådløst: 5G sub6, 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC, A-GPS, GPS, GLONASS
  • Mål og vægt: 166 x 72 x 7,9 mm / 181 g
  • Batteri: 4000 mAh, trådløs opladning
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
En opgraderet nedgradering OnePlus 10T er en god mobiltelefon, men hold tungen lige i munden. Der følger et par kompromisser med i pakken.
Stor ståhej for ingenting Kan en smartphone være modig, varm og sjælfuld?
En lille stang dynamit Zenfone 9 giver alle mærkevaremobilerne baghjul med en ydelse i high-end-klassen til premiumpris. Og kameraet er vildt.
Slut med Exynos i Samsung Galaxy-modeller Qualcomm har nu officielt bekræftet, at alle modeller i den kommende Samsung Galaxy S23-serie udelukkende kommer med Snapdragon-processorer under skærmen. Exynos er droppet.
Den hurtigste mobil Asus ROG Phone 6 Pro er stor og dyr. Og den hurtigste mobil, vi har set.
Ny OnePlus-mobil præsenteres 3. august Kommer med den nye Snapdragon 8+ Gen 1 processor og OxygenOS 13.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend