Search
Generic filters

Sådan virker Apples og Googles coronavirus-sporing

Apple og Google er på vej med ny teknologi, der bl.a. skal løse tekniske problemer ved kontaktsporing af corona-smittede.

I Norge har myndighederne allerede færdigdudviklet en app, som giver brugeren besked, hvis han eller hun har været i nærheden af en person, som senere testes positiv for coronavirus.

Smittestopp, som app’en hedder, bruger både mobilens Bluetooth og GPS til løbende at registrere mobilens position samt hvilke andre mobiler, som er i nærheden.

Sådan fungerer Apples og Googles kontaktsporing. (Foto: Apple)

Præcis brugen af GPS er imidlertid grunden til, at en tilsvarende app endnu ikke er tilgængelig i Danmark. Danmark er som bekendt medlem af EU, og EU har i klare vendinger forbudt brugen af GPS-data i forbindelse med kontaktsporing, da der er sikkerheds- og privatlivsmæssige implikationer ved anvendelsen, som overtræder gældende EU-ret, skriver DR.dk.

Omvendt udgør kontaktsporing udelukkende ved brug af mobilens Bluetooth-forbindelse en udfordring for iPhone-brugere. En strømstyringssfunktion i Apples mobiler forhindrer nemlig, at Bluetooth-forbindelsen er aktiv, hvis man ikke aktivt bruger sin mobil eller en bestemt app.

Det betyder, at når brugerens iPhone ligger i lommen, tvinger den app’en til at gå i dvaletilstand, hvor mobilen ikke længere kan registrere, hvem en borger er i nærheden af. Ergo vil den kommende danske corona-app til smittesporing i første omgang kun virke på Android-baserede smartphones

Det er præcist den slags problemer, som det nye samarbejde mellem Apple og Google skal løse.

I første omgang arbejder de to teknologi-giganter på en såkaldt API, som sundhedsmyndighederne rundt om i verden kan bruge som grundlag for udviklingen af egne apps. API står for “application programming interface”, og er med andre ord software, som bygger bro mellem Apples og Googles systemer og de mange apps, som er under udvikling over hele verden.

Illustrationen viser, hvornår og hvordan brugerne af smittesporings-apps får besked om mulig smitterisiko. (Foto: Apple)

Senere er det hensigten, at corona-smittesporing skal blive en integreret del af både Android og iOS. Uanset så løser Apples og Googles fælles løsning de nuværende udfordringer ved iPhones brug af Bluetooth, hvis telefonen er i dvaletilstand. Når den dedikerede API er på plads vil iPhones strømstyringsfunktion nemlig ikke længere blokere for brugen af Bluetooth.

Både Apple og Google er i løbende kontakt med EU for at sikre, at den kommende smittesporing ikke overtræder Unionens strenge regler for privatliv og datasikkerhed, skriver Appleinsider.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Udviklingsredaktør og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.
1 kommentar

Skriv et svar

  Læs også

  Chat-funktionen, der fungerer på tværs af de to apps, bliver nu officielt gjort tilgængelig for alle brugere.
  Lenovo X1 Fold kan bestilles allerede nu.
  Frit valg på lyseffekter og fire forskellige optagekarakteristikker.
  Bang & Olufsen i gaming-samarbejde med e-sportsmestrene i Astralis. Vil have gaming-hovedsæt klar til foråret.
  Nyt Omen-tilbehør med Warp Wireless-teknologi.
  Efter at Bose måtte trække de første Sleepbuds tilbage på grund af problemer med batterierne, er der nye hørepropper på vej.
  Halo styrer dit B&O-anlæg med Bluetooth eller Wi-Fi.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Asus ZenFone 7 Pro

  Vejl.pris 6599 kr Bedste ZenFone til dato

  Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G

  Vejl.pris 10200 kr Galaxy Note 20 overrasker på flere måder

  Motorola Moto g 5G plus

  Vejl.pris 2699 kr Den billigste 5G-mobil på markedet

  OnePlus Nord

  Vejl.pris 3899 kr Forventningsafstemning!
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.