Sådan virker Apples og Googles coronavirus-sporing

Apple og Google er på vej med ny teknologi, der bl.a. skal løse tekniske problemer ved kontaktsporing af corona-smittede.
Annonce
Annonce
forfatter

I Norge har myndighederne allerede færdigdudviklet en app, som giver brugeren besked, hvis han eller hun har været i nærheden af en person, som senere testes positiv for coronavirus.

Smittestopp, som app’en hedder, bruger både mobilens Bluetooth og GPS til løbende at registrere mobilens position samt hvilke andre mobiler, som er i nærheden.

Sådan fungerer Apples og Googles kontaktsporing. (Foto: Apple)

Præcis brugen af GPS er imidlertid grunden til, at en tilsvarende app endnu ikke er tilgængelig i Danmark. Danmark er som bekendt medlem af EU, og EU har i klare vendinger forbudt brugen af GPS-data i forbindelse med kontaktsporing, da der er sikkerheds- og privatlivsmæssige implikationer ved anvendelsen, som overtræder gældende EU-ret, skriver DR.dk.

Omvendt udgør kontaktsporing udelukkende ved brug af mobilens Bluetooth-forbindelse en udfordring for iPhone-brugere. En strømstyringssfunktion i Apples mobiler forhindrer nemlig, at Bluetooth-forbindelsen er aktiv, hvis man ikke aktivt bruger sin mobil eller en bestemt app.

Det betyder, at når brugerens iPhone ligger i lommen, tvinger den app’en til at gå i dvaletilstand, hvor mobilen ikke længere kan registrere, hvem en borger er i nærheden af. Ergo vil den kommende danske corona-app til smittesporing i første omgang kun virke på Android-baserede smartphones

Det er præcist den slags problemer, som det nye samarbejde mellem Apple og Google skal løse.

I første omgang arbejder de to teknologi-giganter på en såkaldt API, som sundhedsmyndighederne rundt om i verden kan bruge som grundlag for udviklingen af egne apps. API står for “application programming interface”, og er med andre ord software, som bygger bro mellem Apples og Googles systemer og de mange apps, som er under udvikling over hele verden.

Illustrationen viser, hvornår og hvordan brugerne af smittesporings-apps får besked om mulig smitterisiko. (Foto: Apple)

Senere er det hensigten, at corona-smittesporing skal blive en integreret del af både Android og iOS. Uanset så løser Apples og Googles fælles løsning de nuværende udfordringer ved iPhones brug af Bluetooth, hvis telefonen er i dvaletilstand. Når den dedikerede API er på plads vil iPhones strømstyringsfunktion nemlig ikke længere blokere for brugen af Bluetooth.

Både Apple og Google er i løbende kontakt med EU for at sikre, at den kommende smittesporing ikke overtræder Unionens strenge regler for privatliv og datasikkerhed, skriver Appleinsider.

/ registrér dig for at læse denne artikel gratis

Bekræft venligst inden tilmelding

Jeg accepterer Lyd & Billedes Vilkår og betingelser. Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve og information. Dette kommer kun et par gange om måneden. Du kan til enhver tid afmelde dig.

eller tilmeld dig via e-mail

Glemt adgangskode? Indtast venligst din e-mailadresse. Du vil modtage en mail med et link til at lave en ny adgangskode.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Udviklingsredaktør og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.
Annonce
Annonce

Læs også

Samsungs nye trådløse hørepropper kommer med intelligent aktiv støjreduktion.
Earins nye øresnegle lover bedre bas og lydkvalitet end konkurrenterne.
Sony lancerer 360 Reality Audio Creative Suite til uafhængige musikere og artister.
Ud over PC'er i alle størrelser og vægtklasser lancerer HP også hovedtelefoner.
En af de mest populære Netflix-film nogensinde får snart sin opfølger(-e?).
Det kræver ikke særlige super-ører at høre forskel på hi-fi-udstyret. Enhver med en nogenlunde normal hørelse kan gøre det. Det handler alene om teknik og lidt øvelse.
De to kinesiske mobilproducenter vil fremover udvikle produkter i fællesskab.
Nu kan du glæde dig til mere pomp, pragt, intriger – og sex – blandt det bedre borgerskab i 1800-tallet.
Reporter-udgave med kevlar
Premieren på den 25. James Bond-film flyttes til efteråret.
Med endnu en global streamingaktør på det nordiske markedet optrappes kampen om streamingabonnenterne.
Nye smart-låse, som du kan snakke til - og som kan tale med dine andre smart-enheder.
Får øget rækkevidde og bedre plads.
Streaming-forstærker, der kan alt, hvad man kan tænke sig, og lidt til.
I går havde den nye kompakt-SUV Mercedes-Benz EQA officiel verdenspremiere. Se video fra lanceringen her!
Gør dig klar til endnu hurtigere trådløst internet: Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første router med Wi-Fi 6E!