Apple

Og den er omtrent alt det, som rygterne lovede os!
forfatter

Som ventet blev den næste iPhone i den nu 10 år lange række lanceret i San Franscisco i dag. Og den hedder, som ventet iPhone 7. Og lige som med 6 og 6s kommer den i to udgaver: En normal og en forstørret “Plus” -udgave med flere features.

Der har svirret mange rygter på forhånd om, hvad den nye model ville indeholde. Og så godt som alle rygter viste sig at være sande. Faktisk alle andre end det, der sagde, at designet ville være uændret.

Syveren er forbedret på 10 områder:

Designet er strammet op, antennen er nu bedre skjult, og ud over de velkendte Silver, Gold og Rose Gold kommer to nye farver på iPhone-paletten: Jet Black, der er en højglanssort, og så det nye sort, som Apple har valgt at kalde “Black”.

Hjem-knappen er nu blevet et trykfølsomt touchfelt, hvilket udvider antallet af mulige operationer med den enlige knap.

Telefonen er nu vand- og støvtæt efter IP67-standarden. Så den kan tåle at komme med i vandet.

Den store nyhed er dog kameraet. Nyt 12 Mp kamera med optisk billedstabilisering, blændetal f1.8, seks-elementers-optik, 60% hurtigere sensor og 4-elmenters LED-blitz. En såkaldt Flicker sensor korrigerer for  blinkfrekvensen på kunstigt lys. Endelig er der en billedprocessor, der klarer 180 milliarder operationer på 25 millisekunder.

Frontkameraet er nu på 7 Mp.

iPhone 7 Plus får mulighed for uskarp baggrund takket være to optikker. Foto: Apple
iPhone 7 Plus får mulighed for uskarp baggrund takket være to optikker. Foto: Apple

Storebror iPhone 7 Plus har samme 28-mm kamera som den normale 7’er, men dertil en teleoptik med 2X zoom. Det betyder dels, at man kan komme tættere på motivet uden at ty til digital zoom, dels giver det mulighed for nogle “tryllerier”. Ved hjælp af de to kameraer og en opdateret foto-app kan man nu lave uskarp baggrund på samme måde som dyre, professionelle teleoptikker. Det sker ved at adskille forgrundsmotivet fra baggrunden og defokusere baggrunden. Denne funktion er ikke klar ved lanceringen af iOS 10, der kommer d. 13. september, men kommer senere på året.

Skærmen, kaldet Retina HD Display, er 25 procent klarere end forgængeren, med større farverum og med 3D Touc. Præcis som ventet.

Også lydsiden er opgraderet. Der – omsider – to højttalere, så man man kan høre stereo. Lydstyrken har også fået et boost.

Og så talte rygterne om den analoge hovedtelefonudgangs død sandt. iPhone 7 kommer med Lightning-kontakt. Intet andet. der medfølger dog en Lightning-til 3,5 mm-adapter i æsken, hvilket ligner et lidt sært kompromis. De medfølgene EarPods kommer nu i en Lightning-udgave.

AirPods er Apples nye trådløse in-ear-hovedtelefoner, der kan bruges enkeltvis eller sammen. Foto: Jonas Ekelund, Lyd & Billede.
AirPods er Apples nye trådløse in-ear-hovedtelefoner, der kan bruges enkeltvis eller sammen. Foto: Jonas Ekelund, Lyd & Billede.

Der blev også talt meget om trådløs lyd. AirPods er navnet på et sæt trådløse ørepropper. Da der heller ikke er kabel mellem dem, kan de bruges enkeltvis. Batteritiden er 5 timer på hver, eller 24 timers standby. Transportæsken indeholder imidlertid et batteri til opladning på farten, der bringer brugstiden op på 24 timer.

Også Apple-ejede Beats Audio kommer med nye trådløse hovedtelefoner, bygget over samme teknik som AirPods.

Apple Pay er i sig selv ikke forbedret, men tjenesten rulles nu ud i endnu flere lande, herunder især Japan. Betaling med Apple Pay udgør nu 90% af kontaktløse betalinger i USA.

Sidst, men ikke mindst, er iPhone 7 selvfølgelig hurtigere end forgængeren. A10-processoren skulle være 40 procent hurtigere end A9 – og dobbelt så hurtig som A8.

Trods den ekstra kraft er batteritiden forbedret, omend ikke meget. iPhone 7 Plus skulle have en brugstid, der er omkring en timer længere end iPhone 6s Plus.

Og så kommer selvfølgelig spørgsmålet: Hvornår og hvor meget?

Forsalget starter på fredag, d. 9. september. Og leveringen allerede d. 16. september.

iPhone 7 kommer til at koste USD 649 for 32 GB-udgaven, imens 7 Plus starter i USD 769, ligeledes for 32 GB. Begge kommer desuden i varianter med 128 GB og 256 GB.

IPhone 6S og 6 kommer til at fortsætte på markedet sideløbende med iPhone 7.

En milliard iPhones
At iPhone har været en succes, er et mildt ord. Tim Cook kalder iPhone den telefon, alle sammenlignes med. Og der er nok at sammenligne med: Der er nu solgt over en milliard iPhones siden lanceringen i 2007!

Vi har en mand på pletten i San Francisco, som bringer en førstehåndsrapport, når han har fået kæmpet sig igennem køen i demolokalet og har rørt ved og prøvet Apples nyheder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.