Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Kommentar

Om et år er Huawei på vej ud

AppGallery giver ikke brugerne den oplevelse, de forventer. Alternative app-butikker er ikke en løsning. Fraværet af Google betyder et farvel til Huawei på det danske marked.

Skrevet af / 12/04/2020 - 14:30
Om et år er Huawei på vej ud
comment Dette er en kommentar. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Huawei har inden for de seneste måneder lanceret hele to smartphones i den absolutte topklasse. Både Huawei Mate Xs og Huawei P40 Pro er glimrende produkter på hver sin måde. Mate Xs er den mest innovative foldbare mobil til dato, mens der er få smartphones på markedet, som kommer med et bedre kamera end P40 Pro.

Alligevel tør jeg godt spå, at Huawei om et år kun er en skygge af sig selv på det danske marked, hvor den kinesiske mobilproducent på nuværende tidspunkt ellers er tredjestørst og ånder Samsung i nakken i kampen om andenpladsen efter Apple.

Årsagen er selvfølgelig fraværet af apps og tjenester fra Google, som Huawei ikke må gøre brug af på grund af den efterhånden velkendte amerikanske boykot af den kinesiske elektronikgigant.

P40-serien kommer uden Googles apps og tjenester. I stedet satser Huawei nu på sin egen app-butik, AppGallery, hvor man bl.a. fra i går kunne finde den officielle Dankort-app. (Foto: Peter Gotschalk)

Boykot har tvunget Huawei til at satse på AppGallery

Det er snart et år siden, de amerikanske myndigheder med præsident Donald Trump i spidsen placerede Huawei på den såkaldte Entity List over firmaer, som ikke må få adgang til ny amerikansk teknologi, herunder hardware, software og andre teknologiske tjenester.

Her kan du læse mere om baggrunden for amerikanernes blokade her: Huawei-blokade kan smadre Android

Den amerikanske boykot har ramt Huawei hårdt, da det er amerikanske Google, der står bag den kommercielle version af Android-styresystemet, som stort set alle store mobilproducenter i verden (undtagen Apple) bruger i deres smartphones.

Det har tvunget Huawei til at basere deres nyeste smartphones på den frit tilgængelige AOSP-udgave af Android, ligesom kineserne siden sidste år har arbejdet hårdt på at udvide udbuddet af apps i deres egen app-butik, Huawei AppGallery, der fremover skal fungere som erstatning for Google Play på firmaets smartphones.

På hjemmemarkedet i Kina er Huawei langt den største mobilproducent, og da brugen af Googles søgemaskine og tjenester alligevel er forbudt i Kina, har kineserne allerede længe været vant til at bruge andre online-butikker med Android-apps end Google Play.

Huawei AppGallery er således ikke nogen ny opfindelse, men for et år siden bestod udvalget næsten udelukkende af kinesiske apps og ikke meget andet. Med andre ord har Huaweis udfordring været at få overtalt app-udviklere i den vestlige verden til at lave alternative versioner af deres apps til den kinesiske app-butik.

Huawei P40 Pro kommer bl.a. i den matte farve Silver Frost. (Foto: Huawei)

Nu skulle det komme an på en prøve

Derfor så jeg og de fleste andre tech-journalister meget frem til at prøve både Huawei Mate Xs og Huawei P40 Pro i praksis, for her var de to første smartphones fra kineserne, som skulle vise, om AppGallery kunne udgøre et reelt alternativ til Google Play.

Og eftersom Huawei virkelig i stor stil bidrager med teknologisk innovation på mobilmarkedet, havde jeg håbet og krydset fingre for, at det kinesiske firma på en eller anden måde ville være i stand til at trække en kanin op af hatten og præsentere en velfungerende app-butik med langt de fleste af de tjenester og apps, som vi alle sammen kender og bruger i vores hverdag.

I stedet er den ærgerlige kendsgerning, at udbuddet af apps i AppGallery er så ringe, at både Huawei Mate Xs og Huawei P40 Pro vil være stort set ubrugelige for langt de fleste almindelige mennesker.

Læs testen af Huawei P40 Pro for en mere detaljeret gennemgang af problemerne med Huawei AppGallery.

Tech-medier undervurderer problemer

Flere af mine kolleger blandt tech-journalister, som skriver for andre medier, undervurderer efter min mening i deres anmeldelser, hvor stort et problem det ringe udbud af apps udgør for de fleste forbrugere.

Finn Jarle fra Tek.no anbefaler brugerne at bruge en alternativ app-butik ved siden af AppGallery, f.eks. APKPure, som angiveligt har sin egen sikkerhedsløsning. Herfra kan man hente flere apps, som ikke er tilgængelige i AppGallery, bl.a. Amazon Prime Video, Facebook Messenger, Instagram, Spotify og Viaplay. Selv YouTube kan man hente fra APKPure, og så er den ged vel barberet?

Rasmus Elm Rasmussen fra Alt om Data mener, at fraværet af mange apps kan løses ved at køre tjenesten via mobilens browser. “Lav en genvej på startskærmen, og det er næsten som at have en app. De fleste hjemmesider er mobiloptimerede, og det gør faktisk, at oplevelsen minder enormt meget om den, du får i en app. Det gælder for Facebook, Instagram, Rejseplanen og mange andre,” skriver han i sin anmeldelse af Huawei P40 Pro. “Det ser lovende ud,” fortsætter han og afslutter: “Allerede nu er det faktisk muligt (i hvert fald med vores behov) at gøre de fleste af de ting man er vant til.”

Tech-journalist John G. fra Meremobil.dk er en hel del mere enig med mig end mange af de andre kolleger. Det fik vi en god snak om i hans podcast, som du kan høre her.

Daniel Hald fra Mobilsiden.dk anerkender, at fraværet af Googles apps er et problem, især fordi han på arbejdet er hyppig bruger af Googles GSuite, men foreslår dog alligevel, at man installerer app-butikken Aurora, der er en anden tredjepartsudbyder af apps til Android. Ligesom APKPure skulle Aurora være helt sikker. Men alligevel er stort set ingen finansielle løsninger, såsom bank- og betalings-apps, at finde i de alternative app-butikker.

Mobilsiden.dk har forhørt sig hos danske MobilePay, om det skyldes manglende sikkerhed, og fik følgende svar fra Peter Kjærgaard Kriegbaum, presseansvarlig hos MobilePay:

“Vi har haft lignende henvendelser før. Vi holder fast ved alene at henvise vores brugere til at benytte Apple App Store og Google Play Store. Vores bevæggrund er, at andre typer programmer risikerer at være kompromitteret sikkerhedsmæssigt og f.eks. kan bære malware med sig og dermed skade brugerne. Installationen vil også typisk være mere kompleks, hvilket strider mod vores ønsker om høj brugervenlighed. Endelig kan vi ikke være sikker på, at programmer, som måtte virke i dag, også virker på sigt, f.eks. pga. brug af integrerede Google-services. Vi kunne principielt godt vælge at investere ressourcer i at understøtte yderligere app stores, men ressourceindsatsen ser vi ikke står rimeligt mål med udbyttet,” siger MobilePays pressechef til Mobilsiden.

Huawei mangler mere end kun Googles apps

Hov, hvad var det, han sagde om integrerede Google-services? Og fik jeg i øvrigt YouTube til at virke, efter at jeg downloadede app’en til min egen Huawei P40 Pro fra APKPure?

Nej, det gjorde jeg ikke. I stedet svarede app’en, at den ikke kan fungere uden Google Mobile Services, som “ikke er installeret på denne enhed”.

Sagen er nemlig, at det ikke kun er Googles apps, der mangler på Huaweis nye smartphones. Det er også Google Mobile Services, som er den cloud-platform, mange Android-apps er afhængige af for at fungere. Herunder MobilePay.

Sender du f.eks. en besked til din ven via WhatsApp, så går beskeden rent praktisk fra din mobiltelefon via en Google-server (som kører Google Mobile Services) til modtagerens mobil. Bruger du Netflix på din smartphone til at streame til TV’et i stuen, så sker det i virkeligheden via Chromecast, som også er en del af Google Mobile Services. Og så fremdeles.

Derfor er det ikke nok, at en app er tilgængelig i en alternativ app-butik. Hvis den skal fungere uden problemer, så kræver det også understøttelse af Huaweis egen cloud-platform.

Huawei-topchef Richard Yu taler om AppGallery ved lanceringen af Mate 30-serien. (Foto: Peter Gotschalk)

Og da Huawei altså er udelukket fra adgang til Google Mobile Services, har det kinesiske firma i stedet skabt sin egen platform, Huawei Mobile Services, som alle apps, der skal køre på Huaweis mobiler, er nødt til at understøtte.

Det er en af grundene til, at det ikke er så ligetil for Huawei at få app-udviklerne til at stille Android-apps til rådighed i AppGallery. Det kræver nemlig flere ændringer, end man lige skulle regne med, at skifte Google-platformen ud med Huaweis økosystem.

Og af samme grund er de alternative app-butikker sjældent nogen god løsning, da mange apps fra alternative kilder i bedste fald kører ustabilt og i nogle tilfælde slet ikke virker på din Huawei-mobil.

Man kan ikke forvente samme gode oplevelse som altid

Dertil kommer, at langt de færreste almindelige mobilbrugere overhovedet kunne drømme om at bruge tid og kræfter på at downloade og sætte sig ind i ukurante alternativer til Google Play på deres smartphone. Det kommer ganske enkelt ikke til at ske. Uanset hvad mine kolleger hos andre tech-medier måtte tro og mene.

Derfor var Huawei med lanceringen af især P40 Pro fra første færd nødt til at overbevise forbrugerne om, at firmaets mobiler ville fungere lige så godt som alle andre Android-baserede smartphones. Og at man ville kunne downloade stort set alle sine sædvanlige apps fra AppGallery. Simpelthen for at gøre det klart, at man som forbruger sagtens kunne investere sine penge i et Huawei-produkt og forvente den samme gode oplevelse som altid.

I stedet er Huawei i form af AppGallery kommet med en halvfærdig løsning, som langtfra tilbyder brugerne en god oplevelse eller et reelt alternativ til Google.

Det indrømmer selv Huawei-topchef Richard Yu i et interview med amerikanske Wired, hvor han siger, at Huawei helst vil tilbage til Googles økosystem, og at udbygningen af firmaets egen app-butik vil tage i hvert fald et til to år.

CEO for Huawei Consumer Business Richard Yu trak en kanin op af hatten, da han lancerede den tredje model i P40-serien, Huawei P40 Pro+. (Foto: Peter Gotschalk)

Farvel og tak, Huawei

Så lang tid har Huawei ikke. Selv om især P40 Pro nok skal blive solgt til de største entusiaster blandt forbrugerne, må Huawei regne med, at de fleste almindelige mennesker fravælger deres produkter, når det går op for dem, hvor langt fra den velkendte Google-baserede Android-oplevelse Huaweis produkter rent faktisk er.

Jovist, Huawei er den største mobilproducent på det kæmpestore kinesiske hjemmemarked, så den kinesiske producent kan givetvis i en rum tid blive ved med at sende nye Google-løse smartphones på markedet, men selv den største pengepung kan ikke få folk til at flokkes om et nyt økosystem, der ikke tilbyder de samme tjenester og muligheder, som man er vant til.

Bare spørg Microsoft. Software-giganten prøvede i fire år at få succes med det i øvrigt glimrende Windows Phone-operativsystem, men måtte til sidst trække stikket. Opbakningen fra forbrugerne var for lille.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

27 kommentarer til “Om et år er Huawei på vej ud”

 1. Hej Lyd og Billede

  Mon ikke bare I skal holde jer til det I har forstand på og så lade Mobilnørder afgøre den del.
  Huawei laver verdens bedste mobiltelefoner og der findes et hav af muligheder for at installere de Apps man har brug for, hvilket er bevist af diverse nørder og mobilanmelder.

  Fortsat god påske.

  1. Det er rigtigt nok at Huawei lige nu nok har verdens bedste hardware i p40 serien, men den dårligste software, det hjælper bare ikke at man skal lave alle mulige ninja ting for at få de apps man bruger mest til at virke, hvis den nu var pris sat der efter var det måske til at se igennem fingrene med den mangel på Google integration, særligt når Samsung og oneplus tilbyder den fulde pakke, med tæt på sammen hardware og pris.

  2. Abu Zartaar

   ja helt enige. den konklusion er rat vild. mon de tør at sætte noget på højkant for at bakke det op eller er det bare for at få klikbait..

 2. Hans hansen

  Selvfølgelig er Huawei ikke på vej ud
  Magen til ufaglig artikler skal man lede længe efter

 3. Jeg er en glad ejer af en P30 Pro (med Google Services), og jeg er i hvert fald en af dem, som ikke vil bruge tid på alle mulige krumspring for at få en nogenlunde brugeroplevelse. Jeg bruger Spotify, SONOS, MobilePay, Nordea Bank og nærmest hele Googles G-suite.

  Jeg er også bange at Huawei er færdige på denne side af kontinentet inden længe. Desværre.

  1. Jeg har desværre også samme spådom, og det skal siges jeg er selv den glade ejer af en p30, og helt klart fortaler for Huawei.
   Køre også med en M5 Media Pad, og er virkelig godt tilfreds med den også.

  2. Udelukkende på grund af amerikanere og deres fake news Konstant, de minder efterhånden mere og mere om Rusland.

 4. Fyren her har ret. Og det glæder mig at CCP forlængede digitale arm går rabundus, fuck dem. Og jeg siger det lige ud til alle de kinesiske trolls der, under dansk dæknavn (hans hansen m.v. – du siger at det er en ufaglig artikel, er du måske faglig på området?) påstår ihærdigt at Huawei er det bedste i verden. Ja, den gennemskuede vi ikke Xi fra Beijing pling pling. Griner min røv i laser 😀 Det må være “rottens år” for Huawei hehehe

  1. Hahaha….-9, jeg vidste at forummet her var invaderet af 50 cent army, sikke en griner 😂😂😂

 5. Hans Hansen

  Det er en skændsel at en President kan blande sig i om google må levere til Huawei, i mine øjne er manden ikke 100% som han burde være, i hans position.

  1. Hhehehhe yes totally, but remember that they tell u that Huawei controls China. What about USA controls Google….? That’s a bit more scarry and no one common sense gets there! But is OK as long as you believe usa is the biggest world power. Truth is they are long not anymore! And yes! They control what u do on ur phone thanks to Google or Apple.

   1. No dumbass, its China that controls Huawei. Huawei dont control China 😂 And its a fact that the CCP owns a share majority in the company, plus its a totalitarian dictatorship so they just dictate how its gonna be! The USA dont have shares in Google nor they control it – its not a dictatorship like yours. But the US can decide wether or not american companies can share tech with a hostile nation – and I know thats “scary” to you and the CCP. I mean: they protect their intellectual property. That must be scary, yes. No…they are still the greatest power but I bet you’re told to write this from behind your ccp desk. China dont dare take the US on otherwise they would. And no: its the ccp that controls and censor on baidu, tik tok and so on…but its typical CCP retoric: blame others for what you do…like Hitler calling others racists. Its so funny 😂😂😂

  2. Ja så stor en skændsel, kære Wu (-eller hvad dit navn er…). Det er i det hele taget en skændsel, at en præsident må træde til i forhold til sit lands sikkerhed. De burde lade Kina stjæle uhæmmet! Og er enig med dig…en mand i sit stilling burde bare stå der og kigge på mens CCP og Huawei, dens forlængede arm stjæler. Pokkers til de mennesker der beskytter sig mod tyve!

  3. Så er det måske bedre med en diktator, der overvåger sit eget folk i hovede og R..!!!

 6. “Bare spørg Microsoft” – og Nokia kunne man passende tilføje!
  Engang verdens største producent af mobiltelefoner men satsede på Microsoft istedet for Android og mistede enorme markedsandele derved.

  Jeg har selv haft både iPhone, Microsoft samt Android telefoner og skriver pt på en P20 Pro, så er ikke anti Huawei..
  Jeg valgte min Huawei pga kameraet, hvor det nye P40 Pro sætter nye standarder, men alligevel ikke kan lokke mig pga styresystemet omend jeg gerne vil have netop en mobil med et kamera, der kan bruges som alternativ til mit “rigtige” kamera. Men ligesom Nokia er selv skelsættende mobilkamera ikke nok, hvis telefonen omkring den ikke fungerer optimalt!
  Derfor vender jeg nok tilbage til iPhone (igen igen), da Apple netop formår at give brugerne en simpel og succesrig oplevelse uden nødvendigvis at have den bedste hardware.

  1. Alt andet lige så er det mærkeligt at Huawei ikke må bruge Google, men mange andre kinesere godt må. Tænk blot på OnePlus, XiAomi m.fl. Men selv om nogle godt kan overkomme forhindringerne med at der ikke ikke er Google tjenester til rådighed, hvorfor skulle man så betale det samme som man kan købe et tilsvarende produkt fra Samsung. Kostede Huawei det halve kunne jeg have lyst, men ellers ikke når der er mange andre muligheder. Huawei RIP…….

   .

 7. Hans-Henrik

  Selvfølgelig er de ikke på vej ud. Tværtimod vil vi nok se andre telefoner der vil satse på parallel distribution med f.eks. Huaweis app galleri, eller med operativ systemer som alternativ til Google, for at sikre sig økonomisk i fremtiden. Der går jo ikke mange måneder før Trump siger “Vi har jo så mange problemer med Sydkorea, de køber ikke nok hos os” (eller har han allerede sagt det?). Det er der ingen mobil fabrikant der ønsker at sidde i klemme i. Huawei har alt den tid de vil have fordi de kan leve på deres lokale marked.

 8. Så rigtig… Lad os få de såkaldte Apps tilbage til Browserne igen….. Og nu vi ved det – lad os også få internettet vristet fra Facebook

 9. A. Sørensen

  Er du betalt af een eller anden måde af USA for at skrive så negativt om Huawei? Det er da skammeligt 😱

 10. Boykot USA og nikkedukkerne fra Google der lytter til alt det ævl amerikanere lukker ud i ren afmagt og misundelse og frygt for at Apple bliver væltet af pinden. Aldrig har der været noget bedre end Huawei. Apple er det rene lort samlignet med. Går hellere tilbage til fastnet før jeg vælger deres lort igen.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Apple i shitstorm: Undskylder nu for brutal reklame

Nokia 3210 er tilbage!

Klogere og stærkere - samme kamera

iPad Pro får to OLED-paneler

Ny iPad Air fås i to størrelser

Nothings designkonkurrence er afsluttet

Sov du over dig i morges? Apple indrømmer, at det var deres skyld!

Tag en digital detox med Nokias nye dumme mobiler

Her er HMD's egne mobiler

Sporingstag til Googles Find My-netværk

OnePlus på vej med nye produkter

Heineken lancerer trist mobil

Lyd & Billede
Scroll to Top