Mobil

I samarbejde med en kinesisk og en spansk producent af smartphones kommer firmaet bag Ubuntu-distributionen nu med en Linux-baseret smartphone.
Annonce
Annonce
forfatter

Operativsystemet Linux kommer i flere forskellige udgaver – også kaldet distributioner – med navne som Red Hat, Fedora og SUSE, men den mest kendte Linux-udgave er nok Ubuntu, som firmaet Canonical står bag. Man kan i dag købe bærbare computere, som kommer med Linux Ubuntu installeret – for eksempel Dell XPS 13 Developer Edition – og om meget kort tid vil man også kunne købe en Linux Ubuntu-baseret smartphone!

Canonical har nemlig i et samarbejde med henholdsvis en kinesisk og en spansk mobilproducent – Meizu og bq – udviklet en mellemklasse smartphone baseret på Aquaris E4.5-modellen fra bq, men med Android-platformen skiftet ud med en Linux-kerne.

Mobilen kommer med 4,5” skærm med en opløsning på 960 x 540 pixel, 1,3 GHz Cortex A7 quad-core processor, 1 GB RAM og 8 GB indbygget lager.

Det lyder måske ikke som alverden, men telefonen kommer til salg for cirka 1.200 kroner, og da apps til den mobile Linux-platform i bund og grund bare er små HTML5-programmer, vil udbuddet af funktioner og tjenester hurtigt kunne blive tilfredsstillende. Apps som Facebook, Twitter og Amazon er allerede klar.

Til at begynde med vil Linux-mobilen komme til salg på diverse online-butikker begyndende i næste uge. Følg med på Ubuntus Twitter-profil for at følge med i, hvor telefonen kan købes.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Udviklingsredaktør og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.
Annonce
Annonce

Læs også

Høretelefonerne Nova H1 er lavet til kvinder og andre, der holder af at pynte sig med øreringe.
Samsungs nye trådløse hørepropper kommer med intelligent aktiv støjreduktion.
Earins nye øresnegle lover bedre bas og lydkvalitet end konkurrenterne.
Sony lancerer 360 Reality Audio Creative Suite til uafhængige musikere og artister.
BMW’s kommende elbil får rørt sig på testbanen.
Cambridge Audio DacMagic 200M har MQA-dekodning og hovedtelefonforstærker.
Høretelefonerne Nova H1 er lavet til kvinder og andre, der holder af at pynte sig med øreringe.
Lillebitte sub med uanede kræfter.
Især OnePlus 9 bliver en markant opgradering i forhold til OnePlus 8, mens skærmene ikke forandrer sig meget i forhold til sidste år.
En af de mest populære Netflix-film nogensinde får snart sin opfølger(-e?).
Det kræver ikke særlige super-ører at høre forskel på hi-fi-udstyret. Enhver med en nogenlunde normal hørelse kan gøre det. Det handler alene om teknik og lidt øvelse.
De to kinesiske mobilproducenter vil fremover udvikle produkter i fællesskab.
Nu kan du glæde dig til mere pomp, pragt, intriger – og sex – blandt det bedre borgerskab i 1800-tallet.
Reporter-udgave med kevlar
Premieren på den 25. James Bond-film flyttes til efteråret.
Med endnu en global streamingaktør på det nordiske markedet optrappes kampen om streamingabonnenterne.