Search
Generic filters

Manden bag SMS er død

I dag sender vi SMS'er for 700 milliarder kroner om året, men i sin tid var de korte tekstbeskeder "en usælgelig ide".

Den finske ingeniør, Matti Makkonen, som har haft en lang karriere hos blandt andre Nokia, døde i fredags, 63 år gammel. Matti Makkonen er næppe et navn, som ret mange af Lyd & Billedes læsere genkender. Men alle kender med garanti hans opfindelse: SMS-beskeden.

I dag er SMS en uundværlig del af enhver mobiltelefon. Faktisk vurderes SMS til at udgøre op mod havdelen af omsætningen på det globale mobilmarked. Eller omkring 700 milliarder kroner. Men som mange andre geniale opfindelser blev den til ved et tilfælde. Og i begyndelsen var modtagelsen hos mobiltelefonproducenterne mere end kølig.

SMS opfundet på københavnsk pizzeria
Ideen til SMS’en opstod på et købehavnsk pizzeria en sen aften i 1982. En gruppe af ingeniører fra finske Tele (senere Sonera) skulle dagen efter deltage i en konference om at opbygge et nyt mobiltelefonsystem til erstatning for det gamle analoge NMT-net.

Hen over pizza og øl diskuterede ingeniørerne hvilke features, der kunne indbygges i det nye system, og her kom ideen om tekstbeskeder på bordet. Det ville være forholdsvis let at anvende nogle få ekstra bytes i de digitale pakker til tekst.

Da pladsen til hver SMS er begrænset til 140 bytes (eller 1.120 bits), betyder det, at der kan skrives fra 70 til 160 tegn i hver besked, afhængigt af antallet af specielle karakterer og nationale tegn som æ,ø og å, der kræver op til to bytes pr. tegn.

Producenterne gad ikke SMS
Nemt eller ej, så var udstyrsproducenterne langt fra begejstrede for ideen. At implementere en GSM-telefon var besværligt nok i forvejen, og ekstra features var det sidste, som man ønskede at bruge tid på. Derfor kom SMS ikke med i den første udgave af GSM-systemet.

Selv om Makkonen officielt regnes som SMS’en far, var han selv mere beskeden. I 2014 sagde han til dagbladet Helsingin Sanomat, at æren bør deles ligeligt med hele den gruppe, som han var en del af.

Kilde: Helsingin Sanomat

Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Endnu en svensk originalserie på vej fra streaming-giganten.
  SteelSeries Arctis 9 er et trådløst headset med surround-lyd, der duer til både PC og PlayStation.
  GoPro Hero9 Black har 5K-video og endnu bedre videostabilisering – og har endelig fået selfie-skærm.
  Et nærmere kig på den nye Xbox, både udenpå og indeni.
  Den 30. oktober er der premiere på 2. sæson af The Mandalorian på Disney+.
  Og priserne bliver relativt behagelige.
  Vidvinkelzoom og lysstærk 50 mm til Nikon Z.
  En mere kompakt og billigere model af Sony Xperia 1 II. Men med næsten alle de samme specifikationer.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Nintendo Switch

  Vejl.pris 2790 kroner kr Hverken fugl eller fisk

  Apple App Store vs. Android Market

  Vejl.pris kr Det endelige opgør
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.