Smart-ur

Kunne du tænke dig, at dit LG smart-ur så ud som et Rolex, eller at Apple Watch viste urskiven fra et Tag Heuer Monaco? Glem det!
forfatter

Det er ikke alle som synes, at de indbyggede baggrunde på smart-ure er særlig sexede. Mange vil meget hellere have, at deres LG, Sony, Samsung eller Moto 360 ser ud som et Rolex, Tag Heuer eller Patek Philippe. Men nu siger de schweiziske urmagere stop.

Flere af dem har sendt barske breve til de netsider, som distribuerer kopierne af urskiverne til de smarte ure, og de har i bramfri vendinger bedt dem om at stoppe videreformidlingen af dem. De fleste smart-ure lader dig nemlig ændre visningen af urskiven, og det har ført til en syndflod af hjemmelavede elektroniske urskiver, som efteraber urskiverne fra kendte urmærker.

Schweiziske producenter som IWC, Panerai, Omega, Fossil, Armani, Michael Kors, Tissot, Certina, Swatch, Flik Flak, og Mondaine stiller op bag protesterne, som kan føre til, at kopiskiverne må fjernes fra netsteder som FaceRepo, hvor udvalget er enormt.

Skjermbilde-2014-11-25-kl.-08.24.13

FaceRepo hævder, at de nu har indført filtrering af navn og tagging på sine netsider for at bremse kopiskiverne, men webstedet er stadig fuldt af elektroniske urskiver, som er nøjagtige kopier af ægte urskiver, og dermed bryder med urproducenternes ophavsret og mærkevarebeskyttelse.

Den schweiziske urindustri er ikke til at spøge med. De har flere ganger fået myndighederne med på at destruere millioner af kopiure, og i flere lande er det forbudt at indføre kopier.

Apple gjorde den samme fejl for to år siden, da uret i iOS-styresystemet til forveksling lignede det ur, som den schweiziske jernbane – SBB – brugte på perroner og stationer.

Annonce

Det er let at falde for fristelsen, for hvis man skal have et Apple Watch, er det meget sejere, at urskiven ligner skiven på et Jaeger LeCoultre Reverso.

Hvis dette skal være muligt i fremtiden, må Apple dog købe licenser fra producenterne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Læs også: