Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Kommentar

iPad Pro med ny M4-processor er startskuddet til Apples AI-kamp

Derfor præsenterede Apple en ny M4-chip blot et halvt år efter M3 så dagens lys.

Skrevet af / 13/05/2024 - 14:24
iPad Pro med ny M4-processor er startskuddet til Apples AI-kamp
comment Dette er en kommentar. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Apple har taget et betydeligt i kapløbet om kunstig intelligens med lanceringen af iPad Pro, der er udstyret med den nye M4-chip. Og lanceringen må først og fremmest betragtes som en væsentlig del af Apples strategi for at indhente konkurrenterne på AI-området, hvor techgiganten indtil videre har halset bagefter virksomheder som Google og Microsoft.

Sidste oktober overraskede Apple ellers markedet og brugerne ved at introducere M3-chippen sammen med nye MacBook Pro-modeller samt en ny iMac. Derfor er det så meget mere bemærkelsesværdigt, at de nye iPad Pro-modeller allerede nu er udstyret med den endnu mere kraftfulde M4-chip. Den nye processor er ligesom forgænger-generationen baseret på 3 nm-teknologi og lover ikke blot forbedret ydeevne men også øget energieffektivitet.

Læs også Apple trækker fra konkurrenterne Med 3 nanometer-teknologi og en ny grafikkortarkitektur ser M3, M3 Pro og M3 Max imponerende ud.

M4-chippen forbedrer bl.a. hukommelsesbåndbredden med 20 procent til 120 GB/s op fra M3-chippens 100 GB/s, hvilket er essentielt for både grafisk arbejde og spil, såvel som AI-beregninger. NPU’en (Neural Processing Unit), som er vital for AI-beregninger på chippen, har også fået en opgradering og kan nu håndtere op til 38 billioner operationer per sekund.

Desuden har Apple forbedret varmestyringen i iPad Pro takket være designændringer og den mere energieffektive chip, hvilket sikrer længere batterilevetid og højere effektivitet.

M4 rummer Apples hidtil mest powerfulde Neural Engine, som kan udføre 38 billioner handlinger i sekundet. (Foto: Apple)

Det sidste år har ikke været uden udfordringer for Apple. Selskabets aktiekurs har oplevet et markant fald, og der har været øget pres fra investorer for at forbedre Apples position inden for AI. Som reaktion har Apple omdirigeret ressourcer fra langsigtede projekter som Apple-bilen til projekter fokuseret på kunstig intelligens.

Med de forestående ændringer i Apples operativsystemer, som forventes afsløret ved WWDC i næste måned, står kunstig intelligens til at blive en central del af selskabets fremtidige strategi. Apple er fast besluttet på at holde trit med konkurrenterne og sikre, at forbrugerne også i fremtiden vil foretrække iPhone, iPad og MacBook fremfor konkurrenternes enheder, når det gælder om at være så produktiv som muligt.

Spørgsmålet er, om Apple er for sent ude? M4-chippen skaber de hardware-mæssige forudsætninger for at Apple kan gøre sig gældende i AI-kampen, men konkurrenter som Microsoft/OpenAI (ChatGPT), Google (Gemini) og selv Samsung (Galaxy AI) er allerede kommet langt, og spørgsmålet er, om Apple kan indhente og måske sågar overhale konkurrenterne?

Læs også iPad Pro får to OLED-paneler Uovertruffen lysstyrke og skarphed.

Foreløbig florerer der ifølge erhvervsmediet Bloomberg rygter om, at Apple er i dialog med OpenAI om at integrere ChatGPT i iOS 18. Samtidig skulle Apple også have talt med Google om en integration af funktioner fra Gemini. Men er disse samtaler virkelig et udtryk for Apples langsigtede strategi? Eller arbejder Apple også på egne AI-løsninger?

Det afgørende bliver i sidste ende, om Apple formår at bruge de hardwaremæssige forudsætninger, som M4-chippen nu stiller til rådighed, til at skabe AI-baserede funktioner og løsninger, der hjælper forbrugerne. Hvis svaret på dét spørgsmål er ‘ja’, kan det meget vel være Google, Microsoft og Samsung, der om et års tid halser efter Apple, når det gælder AI.

Svaret på, om Apple har fat i den lange ende får vi i løbet af WWDC 2024, som løber af stablen mellem d. 10. og d. 14. juni.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Apple i shitstorm: Undskylder nu for brutal reklame

Nokia 3210 er tilbage!

Klogere og stærkere - samme kamera

iPad Pro får to OLED-paneler

Ny iPad Air fås i to størrelser

Nothings designkonkurrence er afsluttet

Sov du over dig i morges? Apple indrømmer, at det var deres skyld!

Tag en digital detox med Nokias nye dumme mobiler

Her er HMD's egne mobiler

Sporingstag til Googles Find My-netværk

OnePlus på vej med nye produkter

Heineken lancerer trist mobil

Lyd & Billede
Scroll to Top