Fremtidens gadgets kan køre på jetbrændstof!

Flyt dig, hydrogen! En ny brændselscelle er på vej.

I en tid, hvor verden bliver stadig mere miljøbevidst, og hvor bilindustrien eksperimenterer med batterier og hydrogen-brændselsceller, kan det lyde som et tilbageskridt at se i retning af flybrændstof, når man skal udvikle brændselsceller til elektronik.

Det er imidlertid lige, hvad forskere ved Universitetet i Utah har gjort, og de har nu udviklet en celle, som får sin energi fra F-34 (i USA kendt som JP-8), der er det brændstof, som bruges i militære jetfly og andre fartøjer med jetmotor.

Kemisk proces
Den nye brændselscelle bruger enzymer, der ad kemisk vej forvandler drivstoffet til elektricitet, uden at behøve at antænde det. Hvilket gør det langt mere miljøvenligt end dagens anvendelse af benzin, parafin og andre brændstoffer, da det ikke efterlader kuldioxid i store mængder. Tidligere forsøg med F-34 som udgangspunkt for brændselsceller har krævet, at man fjernede det svovl, der oprindelig findes i brændstoffet. Det er ikke nødvendigt med de nye celler, og er derfor meget lettere at bruge og mere miljøvenlige at fremstille, da fremstillingen kræver mindre energi. For første gang er cellerne desuden stabile ved stuetemperatur, hvor tidligere forsøg har krævet en temperatur på over 510 grader celsius.

Shelley Minteer, som er professor i materialekemi på University of Utah College of Engineering, har udviklet brændselscellen, som konverterer flybenzin til elektricitet ved stuetemperatur uden at antænde benzinen. Foto: Dan Hixson.

Næppe til biler
Eftersom bilindustrien for tiden forsøger at lægge benzinen bag sig, er det nok lidet sandsynligt, at den nye brændselscelle til flybenzin bliver et hit på landevejen. Men i følge pressemeddelelsen fra Universitetet i Utah skal sådanne brændselsceller “generere elektricitet både rent og billigt.”

Fremtidens gadgets
Derfor er det ikke en fjern tanke, at bærbar elektronik og andre elektriske apparater, som ikke er tilkoblet strømnettet, kan benytte sig af brændselscellerne. De nye celler kan for eksempel let blive det foretrukne valg til bærbare computere og tablets, som skal overleve i ekstrem varme. For mens batterier ikke er glade i direkte sollys, er det i ørkenmiljøer F-34-cellerne trives bedst!

Kilder:
engadget.com
utah.edu

Les videre
Exit mobile version