NYHED

Første indtryk: Med Xperia 1 vil Sony forkæle kamera-entusiasterne

Sony lægger meget stor vægt på kameraet i den nye Xperia 1. Se her, hvordan Sonys nye mobilkamera klarer sig mod konkurrenterne Huawei P30 Pro og Samsung Galaxy S10+.
forfatter

De sidste par dage har jeg tilbragt i et meget regnvådt Venedig. Her er jeg blevet inviteret til af Sony Mobile, som vist nok havde håbet på bedre vejr til at demonstrere de nye kameramuligheder i firmaets seneste topmobil, Sony Xperia 1.

Efter en meget sen ankomst fik jeg udleveret mit eksemplar ved morgenbordet og har nu haft to dage til at lære mobilen bedre at kende. Og selvfølgelig har jeg og de andre tilstedeværende journalister også været igennem et par timers workshop, hvor Sony fik lejlighed til at fortælle os, hvad de lægger mest vægt på ved deres nye flagskibs-model. Og dét kan koges ned til to ting: Skærmen og kameraet.

Læs også: Test af Sony Xperia 10 Plus

Skærm i 21:9-format

Det første indtryk af Sony Xperia 1 er overvejende positivt. Den nye topmodel er let, men føles alligevel robust, og det mest bemærkelsesværdige ved telefonen er det lange, smalle format. Efter flere år med gradvis længere skærme i 16:9-, 18:9- og 18,5:9-format går Sony nu hele vejen med en skærm i 21:9-format, hvilket svarer til formatet på en biograffilm.

Det aflange 21:9-format vil måske ikke falde i alles smag, men det giver visse fordele, bl.a. når man ser video. Især Netflix er klar til at udnytte formatet. (Foto: Peter Gotschalk)

Den smalle skærm gør telefonen let at holde, selvom skærmarealet nu er vokset til 6,5”. Hvad det specielle format i praksis betyder for dig som bruger, vender jeg tilbage til i vores færdige test, som du vil kunne læse her på websiden fra på mandag.

Indtil videre kan jeg bare konstatere, at skærmen i Sony Xperia 1 er blandt de bedste, jeg har set i år. Den er ikke helt oppe på niveau med skærmen på OnePlus 7 Pro, men den er markant bedre end skærmen på Huawei P30 Pro. Uden at kunne sætte ord på hvorfor, synes jeg også, den er mere behagelig end skærmen på Samsung Galaxy S10+. Sony-skærmen er på en måde mere blød og behagelig at kigge på i længere tid, uden at det på nogen måde går ud over skarphed eller lysstyrke.

Læs også: De første billeder fra Fujifilm GFX 100

Kamera på niveau med konkurrenterne?

Ligesom OnePlus 7 Pro, Samsung Galaxy S10+ og sidste års Huawei-topmobil, Huawei P20 Pro, kommer Xperia 1 med tre kameraer på bagsiden: 12 MP f/1.6 primært kamera samt 52mm 12 MP f/2.4 tele-linse og 16 mm 12 MP f/2.4 ultravidvinkel.

Der sidder tre linser på bagsiden af Sony Xperia 1: 12 MP f/1.6 primært kamera samt 52mm 12 MP f/2.4 tele-linse og 16 mm 12 MP f/2.4 ultravidvinkel. (Foto: Peter Gotschalk)

Kameraet har lånt et par tricks fra Sonys Alpha-serie, herunder autofokus som følger og stiller skarpt på motivets øjne, og desuden har Sony efter eget udsagn også tilføjet funktioner fra firmaets egne professionelle CineAlta-filmkameraer.

Således kommer Xperia 1 med app’en Cinema Pro, som kan optage HDR-video i 21:9-formatet i 24 fps (standarden for biograffilm). Dertil kommer en række farveprofiler, såkaldte “Looks”, der justerer farvekurve, kontrast og mætning, så de færdige videoer får et udtryk, som svarer til den måde forskellige filmgenrer plejer at se ud på.

Jeg har eksperimenteret en smule med Cinema Pro på stranden foran hotellet i Venedig, og det er lidt af en udfordring at få et godt resultat ud af app’en. I den almindelige kamera-app stabiliseres videooptagelser både med elektronisk (EIS) og med optisk (OIS) billedstabilisering – noget som Sony fremhævede i deres workshop – men i Cinema Pro er den elektroniske billedstabilisering slået fra, hvilket skaber et noget rystet resultat. Det kan du se på de videoklip, jeg uploadet til artiklen.

Læs også: Kung Fu Fighting – Huawei P30 Pro vs. OnePlus 7 Pro

Ikke helt godt, ikke helt skidt

Derudover har jeg svært ved at finde ud af, hvad jeg skal mene om kameraet på Sony Xperia 1. Jeg havde som nævnt i underrubrikken en Huawei P30 Pro (markedets pt. bedste kameramobil) og en Samsung Galaxy S10+ med i tasken til Venedig for at kunne sammenligne dem med Sonys nye telefon, og som du vil kunne se på sammenligningsbillederne i artiklen, er konklusionen langt fra entydig.

Herover: Taget med Sony Xperia 1. (Foto: Peter Gotschalk)
Herover: Taget med Huawei P30 Pro. (Foto: Peter Gotschalk)
Herover: Taget med Samsung Galaxy S10+. (Foto: Peter Gotschalk)

På det første billede (kvindelig model i blå kjole med havet i baggrunden) leverer Sony Xperia 1 efter min mening det bedste resultat. Jeg har set kjolen i virkeligheden, og billedet fra Xperia 1 kommer tættest på at vise de blå nuancer korrekt, og samtidig står modellens lange hår helt skarpt på Sony-billedet, hvor især Huawei P30 Pro har svært ved at fange de enkelte hår, der bevæger sig med vinden. Du kan se billeder i stort format ved at klikke på det enkelte billede og zoome ind!

Herover: Taget med Sony Xperia 1. (Foto: Peter Gotschalk)
Herover: Taget med Huawei P30 Pro. (Foto: Peter Gotschalk)
Herover: Taget med Samsung Galaxy S10+. (Foto: Peter Gotschalk)

Også på strandbilledet får Sony Xperia 1 flere detaljer med (kig på murværket, mønstrene over vinduerne samt på de mørke områder ved indgangene til strandhytterne), mens billederne fra Hotel Excelsiors store balsal (kendt fra filmen “Once Upon a Time in Ameria”) til gengæld viser én af de store svagheder ved Xperia 1’s mobilkamera.

Herover: Taget med Sony Xperia 1. (Foto: Peter Gotschalk)
Herover: Taget med Huawei P30 Pro. (Foto: Peter Gotschalk)
Herover: Taget med Samsung Galaxy S10+. (Foto: Peter Gotschalk)

Både Huawei P30 Pro og Samsung Galaxy S10+ gengiver til gengæld uden problemer de store panoramavinduer i salen, mens Sony Xperia 1 kæmper og taber en hård kamp mod overeksponering. Kamera-app’en på Xperia 1 giver ikke nogen mulighed for manuelt at aktivere eller deaktivere HDR, med mindre man vælger at køre med manuelle indstillinger over hele linien. I stedet er softwaren designet til selv at slå HDR til, hvis man fotograferer med automatiske indstillinger, og omgivelserne og omstændighederne kræver det. Men mine testbilleder er et godt eksempel på, at dét ikke helt virker efter hensigten. Måske får Sony fikset problemet senere med en softwareopdatering, men i øjeblikket er resultatet ikke tilfredsstillende.

Herover: Taget med Sony Xperia 1. (Foto: Peter Gotschalk)
Herover: Taget med Huawei P30 Pro. (Foto: Peter Gotschalk)
Herover: Taget med Samsung Galaxy S10+. (Foto: Peter Gotschalk)

Samme problem kan man i øvrigt konstatere på nattebilledet fra Markuspladsen, hvorfra Huawei P30 Pro ikke overraskende leverer det bedste billede, mens Sony Xperia 1 bl.a. har problemer med gadebelysningen.

Læs også: Gruppetest – Sommerens bedste kameramobiler

Et spørgsmål om software

I det hele taget er oplevelsen af Sonys kamera-app ikke den bedste. Skifter man fra 2x optisk zoom til vidvinkel, går der over et sekund, før kameraet er klar, og det samme gælder, når man skifter fra vidvinkel tilbage til 1x optisk zoom. Lægger man HDR-problemet oveni, står jeg tilbage med det indtryk, at softwaren ikke er helt færdig. Og det selvom Sony fortalte på rejsen, at vores testeksemplarer har en nyere og bedre software, end den som vil være i de Xperia 1-mobiler, kunderne kan købe i butikkerne fra på mandag.

Sony lovede dog, at alle telefonerne ville få en helt ny opdatering i løbet af juni, og forhåbentlig kan det løse problemerne, for i øjeblikket sidder jeg tilbage med følelsen af et produkt, som ikke lever helt op til sit potentiale.

Læs også: Kommentar – Derfor stinker mobilkameraet!

Pris og tilgængelighed

Som nævnt kommer Sony Xperia 1 til salg i butikkerne fra på mandag. Vejledende udsalgspris ligger på 7.300 kroner, men for små 500 kroner ekstra får du et sæt Sony WH-1000XM3 med i købet. Det er trådløse og støjdæmpende hovedtelefoner, som ellers koster tæt på 3.000 kroner, og bedre kvalitet kan nærmest ikke købes for penge.

Læs alle artikler i 1 måned for 39 kr

Få adgang alle +artikler samt til hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.