Nyhed

Fairphone lancerer Fairphone 4

Ny modulær 5G smartphone med fem års garanti.
Fairphone 4
forfatter

Man må tage hatten af for hollandske Fairphone. Den lille mobilproducent har siden 2013 haft fokus på bæredygtighed og har forsøgt at producere smartphones, som belaster klimaet så lidt som muligt.

Men da vi testede Fairphone 3 – den første af firmaets klimavenlige mobiler, som kunne købes på det danske marked – blev vi mildest talt ikke overbevist af konceptet. Vores vurdering var, at Fairphones grundlæggende idé ikke holder.

Dårlig mobil med god samvittighed Fairphone 3 vil gerne redde klimaet og give dig god samvittighed på samme tid. Men selv om den grundlæggende idé er god, fejler mobilen totalt.

I konklusionen skrev vi bl.a.:

Hele kongstanken er jo, at man skal beholde sin Fairphone i en periode på mellem fem og syv år, hvis ligningen skal gå op. Og selvfølgelig hjælper den modulære tankegang mobilen et stykke hen ad vejen. Som nævnt opgraderes Fairphone 3 nemt til en Fairphone 3+ blot ved at udskifte to moduler til i alt 700 kroner, og der følger sågar en skruetrækker til formålet med i æsken.
Men den allermest centrale del af mobilen, selve hjernen, nemlig processor og hukommelse, kan man ikke skifte ud. Derfor bliver Fairphone 3 aldrig hurtigere, og dermed er det også en nærmest absurd tanke, at nogen mennesker overhovedet – selv ikke de mest fanatiske klimaaktivister – skulle kunne holde ud at blive ved med at bruge deres Fairphone 3 i over fem år! Det kommer ikke til at ske.

Fairphone 4 kan blive et vendepunkt

Dét udsagn står vi ved, og måske har den hollandske producent sågar lyttet, for firmaet har i dag lanceret en ny Fairphone-model, Fairphone 4, med langt flere kræfter under hjelmen. Sammen med en endnu mere fleksibel modulær opbygning gør det målet om at telefonen skal kunne anvendes i mindst fem år en hel del mere realistisk.

Hvor Fairphone 3 måtte nøjes med 4 GB RAM, 64 GB lager og en Snapdragon 632 processor kommer efterfølgeren således med Snapdragon 750G, 6 eller 8 GB RAM samt op til 256 GB lager. Og så selvfølgelig 5G, så den også er klar til den nyeste mobile netværksteknologi.

Fairphone 4 kommer med fem års garanti samt software-opdateringer garanteret frem til 2025, herunder opgradering til Android 12 og 13. Dog sigter Fairphone efter at kunne tilbyde softwareopdateringer helt frem til 2027, herunder opgradering til de formodede Android 14 og 15-versioner og dermed byde på op til 6 års software-support, sagde firmaet i forbindelse med dagens lancering.

Fairphone 4
Fairphone 4’s bagcover er fremstillet af 100% genanvendt plast. (Foto: Fairphone)

Yderligere specifikationer

Fairphone 4 har desuden en 6,3″ Full HD+-skærm med Pixelwork-teknologi, der er beskyttet af Corning Gorilla Glass 5. Det 3906 mAh store batteri kan oplades til 50 procent på en halv time og er desuden udskifteligt. Designet er udviklet af det svenske designhus, Above, og kommer med en fingerskanner på siden af telefonen, fortæller producenten

Kameraet har også fået en kraftig opgradering og består nu af to 48 Mp linser, hhv. vidvinkel og ultravidvinkel, samt en ToF-sensor til afstandsmåling. Frontkameraet er på 25 Mp.

Desuden kommer Fairphone 4 med et bagcover skabt i 100 procent genanvendt plast, ligesom selve mobilen er modulært opbygget. Skulle eksempelvis skærmen, kameraet eller batteriet gå i stykker, behøver du hverken smide telefonen ud eller betale i dyre domme for at få den repareret. På Fairphones hjemmeside er det muligt at købe reservedele til Fairphone 4, og du kan selv udskifte de ødelagte dele med de nye – det kræver blot en skruetrækker.

På Fairphones hjemmeside er det muligt at købe reservedele til Fairphone 4, og du kan selv udskifte de ødelagte dele med de nye – det kræver blot en skruetrækker. (Foto: Fairphone)

Pris og tilgængelighed

Fairphone 4 kan bestilles allerede nu, men rammer først butikkerne d. 25. oktober.

Den kan købes i Danmark hos Elgiganten og Proshop til en vejledende pris på 4.499 kr. (6GB RAM/128GB RAM) i farven Grey og 4.999 kr. (8GB RAM/256GB RAM) i farverne Grey, Green og Green Speckled.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.