Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Apple lancerer iOS 15 og iPadOS 15

Igen i år er Apples udviklerkonference virtuel. Men til gengæld er der masser af nyheder til selskabets mobile styresystemer.

Skrevet af / 07/06/2021 - 20:47
Apple lancerer iOS 15 og iPadOS 15

Sidste år kom Apple med en ret gennemgribende og omfangsrig opdatering til både iOS og iPadOS, de mobile styresystemer til hhv. iPhone og iPad.

Derfor er det småt med decideret store nyheder i år, hvor Apple traditionen tro netop har løftet sløret for nye udgaver af iOS og iPadOS på den årlige udviklerkonference, WWDC 2021.

Antallet af mindre nyheder, derimod, fejler ikke noget. Dem er der faktisk så mange af, at vi må nøjes med et overblik over de vigtigste, hvis ikke denne artikel skal blive flere kilometer lang. Som sagt, så gjort:

iOS 15

Først og fremmest får FaceTime en overhaling. App’en understøtter fremover såkaldt spatial audio, så stemmerne kommer de rigtige steder fra på skærmen, hvis man f.eks. deltager i en videokonference med mange deltagere. Nye mikrofonindstillinger lader desuden brugeren enten sortere al baggrundsstøj fra, eller det stikmodsatte, så man får alt lyd med fra rummet, man opholder sig, hvilket f.eks. kan være brugbart, hvis nogen spiller live-musik el. lign.

FaceTime vil også fremover kunne generere mødelinks, der kan deles med andre. Ikke alene vil man kunne sende et mødelink til kolleger eller venner via tredjepartsapps som WhatsApp eller Slack, men også brugere uden Apple-enheder vil kunne deltage i sådanne FaceTime-møder fra en webbrowser på deres Windows-maskine eller Android-mobil.

Blandt nyhederne i iOS 15 er også en ny måde, hvorpå notifikationer kan filtreres og sorteres. Ved hjælp af kunstig intelligens kan antallet af daglige notifikationer, der jo har det med at virke forstyrrende, reduceres. I stedet for man to daglige opsummeringer af sine notifikationer hhv. om morgenen og om aftenen.

En ny app ved navn Fokus kan hjælpe med yderligere at forhindre afbrydelser. Man vælger i app’en om man f.eks. lige nu fokuserer på arbejde, og så sørger mobilen selv for – baseret på den kunstige intelligens’ indsigt i brugerens sædvanlige adfærd – at frasortere beskeder og notifikationer, der ikke har noget med arbejdet at gøre.

iOS 15
Der er masse af små spændende nyheder i dette års opdatering af Apples mobile styresystem. (Foto: Peter Gotschalk)

Det er også kunstig intelligens, der er motoren bag funktionen Live Text, som lader brugeren kopiere, søge på og oversætte tekst direkte fra billeder på mobilen. Uanset om man selv har taget dem eller fundet dem på internettet.

Wallet-app’en, der kan bruges til bl.a. kreditkort, boardingkort o. lign. udvides, så man også vil kunne gemme en digital version af sit kørekort, sundhedskort eller lignende i app’en. Dette fungerer til at begynde med dog blot i et begrænset antal amerikanske stater.

Til gengæld vil en udvidet understøttelse af digitale nøgler, så man f.eks. kan få en virtuel version af sit hotelnøglekort i stedet for at skulle rende rundt med et fysisk eksemplar, blive globalt tilgængeligt. Bl.a. i samarbejde med Hyatt-hotelkæden og mange flere.

iPadOS 15
Med iPadOS 15 kan widgets placers frit på hjemmeskærmen. (Foto: Peter Gotschalk)

iPadOS 15

Lidt større nyheder kommer der til iPadOS, som bl.a. får et App-bibliotek og Apples egen oversættelses-app, som vi begge kender fra iOS 14.

Desuden vil man fremover kunne placere widgets overalt på hjemmeskærmen (noget som Android har understøttet stort set siden begyndelsen), ligesom der nu også åbnes op for større widgets end tidligere.

Den vigtigste nyhed er dog utvivlsomt multitasking, der nu gør det meget nemmere at bruge f.eks. split view. Funktionen aktiveres let og elegant via en menu øverst i skærmbilledet.

iPadOS 15
Den største nyhed i iPadOS 15 er nok, at det er blevet meget nemmere at bruge to apps i ‘split view’. (Foto: Peter Gotschalk)

Privatliv

Sidst, men ikke mindst, gjorde Apple igen i år meget ud af at fortælle, at man betragter som en æressag at beskytte brugernes privatliv.

Bl.a. får både Mail og Safari nye indstillingsmuligheder, der lader brugeren forhindre websider og afsendere af mails i at spore IP-adresser og fysisk placering.

En ny app ved navn App Privacy Report skal fremover give brugeren et bedre overblik over, hvilke apps, der f.eks. har adgang til mobilens kamera, mikrofoner, kontakter, etc., ligesom man også vil kunne se en præcis oversigt over, hvilke domæner og webadresser, hver enkelt app kontakter regelmæssigt.

Siri afvikler nu langt flere stemmekommandoer direkte på enheden, så optagelser af brugerens stemme ikke deles via internettet, hvilket også har den fordel, at Siri med iOS 15 og iPadOS 15 vil kunne bruges til langt flere ting, selvom man er offline.

Brugere af iCloud vil fremover kunne testamentere deres data og filer til udvalgte efterladte (Legacy Contacts), som vil få adgang til indholdet af den pågældende persons iCloud, når vedkommende afgår ved døden.

Desuden introducerer Apple en ny plus-udgave af iCloud, som bl.a. byder på en Tor-lignende måde at gå på nettet på, der krypterer al trafik og sender den via flere relæer, ligesom “Hide My E-Mail” vil lade brugeren oprette éngangs-mailadresser, der kan gives til tredjepart til bestemte formål. Således undgår man, at for mange uvedkommende kender til éns rigtige mailadresse, og man slipper for de store mængder af spam, der som regel følger i kølvandet.

Læs også Sådan får du iOS 14 på din iPhone allerede nu! Apple har frigivet iOS 14 i en offentlig betaversion. Prøv den nu!

Apple er i skrivende stund ved at opdatere websiden for det såkaldte Apple Beta Software Program, så med stor sandsynlighed vil registrerede beta-testere kunne downloade tidligere versioner af de nye styresystemer inden længe.

Læs mere her, hvis du vil vide, hvordan du bliver beta-tester hos Apple.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

1 kommentar til “Apple lancerer iOS 15 og iPadOS 15”

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilbud i samarbejde med vores kommercielle partner Prisjagt.dk

Ny modelserie fra Pocketbook

Dine næste Ray-Bans bliver ikke bare lækre, de er også smarte!

Samsung lækker næste Galaxy

Xiaomi vil gøre din sundhed smart

Den nye Xiaomi 13T-serie

Garmin-ur til den aktive livsstil

Lyd & Billede
Scroll to Top