Apple har taget et skridt imod bedre arbejdsforhold for de, der arbejder i fabrikshallerne hos firmaets underleverandører. Et skridt, som dog de fleste steder i verden blev taget for et par hundrede år siden: Fremover er det nemlig forbudt at slavebinde de ansatte i fabrikkerne med det system, der hos Apple kaldes “Bonded servitude” og som bedst kan sammenlignes med livegenskab – en slags kontraktmæssigt slaveri.
Når et nyt produkt, f.eks. en ny iPhone, skal sættes i produktion, skal der ansættes nye medarbejdere i stort antal. Det sker ofte ved hjælp af eksterne rekrutteringsfirmaer, der selvfølgelig tager sig godt betalt for deres ulejlighed. Den regning er hidtil blevet sendt videre til de nyansatte fabriksarbejdere, som dermed starter deres ansættelse med en betydelig gæld.
For at sikre, at folk ikke stikker af fra fabrikken inden gælden, der kan være på mere end en månedsløn, er betalt, har rekrutteringsbureauer konfiskeret de nyansattes pas, skriver nyhedstjenesten Bloomberg.
5.300 kroner i ansættelsesgebyr
Apples forbud mod at lade de nyansatte betale for deres egen rekruttering, blev meddelt til underleverandørerne i oktober 2014, men det er først nu, Apple har offentligjort det i en rapport. Af rapporten fremgår det, at firmaets underleverandører i 2014 tilbagebetalte i alt 3,96 millioner dollars til 4.500 nyansatte, svarende til et rekrutteringshonorar på gennemsnitligt ca. 5.300 kroner.
De seneste krav til underleverandørerne, der trådt i kraft ved årsskiftet, og som altså sætter en endelig stopper for at lade ansætte betale udgiften til deres egen rekruttering, kan læses her.
Apple kunne i januar offentliggøre et kvartalsresultat på 74,7 milliarder dollars (knap 500 milliarder kroner), som ikke blot var firmaets hidtil bedste. Men det hidtil bedste i nogen virksomhed. Noget sted. Nogen sinde.
Fotocredit: Tony Law/Wired