Photokina 2016

Snart kommer Panasonic Lumix GH5, et 4K-kamera med 6K-stillbilleder Men det er ikke kameraet, du ser på billedet. Læs hvorfor her.
forfatter

Den belgiske surrealist René Magritte malede engang et billede af en pibe, med teksten “Ceci n’est pas une pipe”.

Altså “Dette er ikke en pibe”, på dansk. Hvad han mente, var, at afbildingen ikke var motivet. Det var kun et billede af en pibe. Den samme følelse fik jeg, da Panasonic viste Lumix GH5, som skal være et temmelig sejt, prof-orienteret kamera, og verdens første spejlløse kamera med 4K-video i 60p og 50p, samt 6K-Photo.

Hvilket betyder 18 MP stills i 30p. Eller 30 billeder/s. Men det var ikke et kamera, som blev fremvist. Kun en dummy, altså en tom skal. Og de endelige specifikationer ikke er på plads.

Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede
Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede

Det betyder, at vi reelt ved meget lidt om kameraet, bortset fra at det er rettet mod videofagfolk, der ofte har brug for stills – eller omvendt. For her kan man nemt hente stillbilleder fra videostrømmen i enten 8 eller 18 MP-opløsning.

Lumix GH5 bliver efterfølger til GH4. Et kamera, bygget over samme læst, der havde 4K video allerede i 2014. Testen kan læses her.

Der vides intet om opløsning, skudtakt, videoformater eller ISO-tal, men da dette er Panasonics flagskibsprodukt, forventer vi ikke, at der et sparet på noget. Det har for eksempel 4:2:2 10-bit 4K-video og garanteret live-udtag i HDMI.

Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede
Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede

6K Photo-funktionen giver 18-megapixel stillbilleder, men ikke endnu 6K-filmoptagelse. Ingen, som vi talte med hos Panasonic, kunne uddybe nærmere. Så det er tydeligt, at der stadig er meget, der skal på plads, inden kameraet kan komme til salg i første halvdel af 2017.

Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede
Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede

Opmærksomme læsere vil bemærke den nye Leica DG Vario-Elmarit 12-60 mm f2.8-4.0 zoom på billedet. Den blev der ikke sagt meget om det, andet end, at den også lanceres næste år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.