Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Kurvet OLED-tv fra LG

LG's nye 55-tommers OLED-tv 55EA980V er kurvet for IMAX-lignende oplevelser. Den lover fantastisk farvegengivelse og uendelig kontrast.

Skrevet af / 05/09/2013 - 16:30
Kurvet OLED-tv fra LG

Fordelen med organiske lysdioder, eller OLED, er at de ikke behøver bagbelysning, fordi hver pixel rummer sit eget lys. Sort opnås ved at pixelene er slukkede, og man kan derfor i teorien opnå uendeligt sortniveau fra en OLED-skærm. LGs 55-tommers 55EA980V er et sådant TV. Bemærk, midt i strømmen af 4K-nyheder, at dette er et “almindeligt” HD-tv med en opløsning på 1920 x 1080, og ikke 4K Ultra HD.

LG’s OLED-teknologi skiller sig ud ved også benytte hvide pixels i tillæg til grundfarvepixelerne. Dette skal løse de problemer, som OLED-teknologien har med ujævn farvedistribution og med at tv’ets blå pixels har kortere levetid end de øvrige farver. De hvide billedpunkter kan vise alle individuelle farver i spektret, hvilket betyder, at de forstærker de blå pixels og giver dem længere levetid.

Perfekt kontrast
Fordi hver pixel tændes og slukkes individuelt, behøver OLED-teknologien ikke nogen bagbelysning. Derfor vil sorte områder i billedet være helt sorte. I modsætning til LCD-tv med LED-bagbelysning eller sidebelysning.

Responstiden på OLED er desuden ekstremt lav, hvilket giver endnu bedre skarphed ved hurtige bevægelser på skærmen.

IMAX-lignende opplevelser
I kampen om at opnå den mest muligt spektakulære billedeoplevelse (og måske også for at høste priser for bedste design), er skærmen svagt konkav. Målet er at give en IMAX-lignende oplevelse hjemme i stuen. De som har været i en IMAX-sal ved, hvad det handler om. Fordelen med en bøjet skærm er, at afstanden fra øjet til alle dele af billedet er den samme, hvis man vel at mærke sidder på den rette afstand af skærmen. LG hævder at have forsket i fem år på denne tv-skærm, som allerede er blevet belønnet med Red Dot: Best of the Best og Europas bedste Design-TV i EISA 2013 Awards. Også Samsung og Sony er nu hoppet på den krumme tv-vogn.

Energibesparende
LG hævder også at have skabt markedets mest energibesparende tv, med indtil 67 procent lavere strømforbrug end et vanligt fladskærms-tv. Store dele af fjernsynet er lavet af kulfiberforstærket plast, som gjør skærmen ekstremt tynd, kun 4,3 millimeter i dybden, og med en lav vægt på 17 kilo.

Lanceringen sker i løbet af fjerde kvartal 2013 til en pris på lige under 80.000 kr.

Vore udsendte medarbejdere på IFA vil vende tilbage med live-billeder af tv’et, så snart de foreligger.

lge.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lyd & Billede
Scroll to Top