Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Højtopløst lyd fra Sony

Sony lancerer en række lydprodukter for at hæve lydkvaliteten over cd-kvalitet.

Skrevet af / 05/09/2013 - 20:45
Højtopløst lyd fra Sony

Udvalget af højtopløst musik er i vækst. Dyrkere af HD-lyd besøger i stigende grad de digitale musikbutikker for at hente musikken i det format, der ligger tættest på selve optagelsen.

Sony lancerer på IFA 2013 nye produkter med netop dette i tankerne. Det gælder blandt andet harddiskafspilleren HAPZ1ES, den integrerede forstærker TA-A1ES, det kompakte harddiskbaserede musiksystem HAP-S1 (billedet herover), den kompakte forstærker UDA-1 med blandt andet indbygget DA-konverter, og til slut kompakthøjttalerne SS-HA1 og SS-HA3.

Tanken er, at musikken skal kunne genskabes “som kunstneren oprindelig mente, at den skulle høres”. Sony ønsker at afsløre alle detaljerne, og en gang for alle at få fuldt udbytte af lydformaterne med højere opløsning end cd. Det er flotte ord, men når de kommer fra netop Sony, må man tage dem til efterretning. Sony var med til at opfinde cd-formatet i 1982, og de tog også skridtet videre i 1999 med SACD/DSD.

For at skabe en bredere forståelse omkring højtopløst lyd og vise, hvor man kan finde musik, har Sony lavet portalen High-Resolution Audio.

Harddiskafspiller og forstærker
Sony hævder, at firmaets harddiskbaserede musikafspiller HAP-Z1ES tryller alle de fineste detaljer frem fra de mest højtopløste musikfiler. Filerne lagres på afspillerens harddisk, som har 1 terabyte lagerplads. Og er er det ikke tilstrækkeligt, kan en ekstra harddisk tilsluttes via USB-indgangen.

Sony_HAP-Z1ES_front
Vælg musikken via 4,3″ farveskærmen eller Sonys app.

Musikfiler kan overføres fra din pc eller Mac via hjemmenetværket, og enheden kan enten tilsluttes via Ethernet eller indbygget Wi-Fi. Dette sker via programmet HAP Music Transfer. Når programmet er åbent, vil det desuden automatisk synkronisere med nye downloads, så afspilleren altid er opdateret med din nyeste musik.

Navigation sker enten via den 4,3″ store LCD-skærm på fronten eller med Android/iOS smartphone eller tablet og Sonys HDD Audio Remote app.

Sony_HAP-Z1ES_bak
HAP-Z1ES har store betryggende balancerede XLS-udgange på bagsiden.

HAP-Z1ES understøtter de allerfleste musikformater, deriblandt MP3, DSD (op til 5,6 MHz – dobbelt så højt som SACD og 128 gange højere end CD), DSF, FLAC, WMA, ALAC, AIFF og ATRAC (det berygtede MiniDisc-format).

Afspillerene forsøger at restaurere musikfiler i tabsgivende komprimerede formater som MP3 ved hjælp af den såkaldte Digital Sound Enhancement Engine eller DSEE. Det er en algoritme, som forsøger at genskabe tabte høje frekvenser ved at fordoble lidt lavere frekvenser. Det lyder umiddelbart som en teknik i stil med det, der bruges i den professionelle musikverdens enhancere og maximizere.

Sony_TA-A1ES_front1
Forstærkeren TA-A1ES med helt diskrete forstærkertrin.

Som partner til harddiskafspilleren lancerer Sony den integrerede forstærker TA-A1ES. Med sine 2 x 80 W, helt diskrete forstærkertrin, højkvalitetskomponenter og et meget stabilt chassis skal den nok holde den samme lydmæssige standard.

Sony_TA-A1ES_bak
Balancerede XLR-indgange og umanerlig solidt dimensionerede højttalerterminaler dominerer bagsiden.

Et FET-buffertrin på indgangen skal reducere forvrængning, og signalvejen er symmetrisk opbygget for bedst mulig lydkvalitet. Alle overflødige komponenter er elimineret. Biasstrømmen kontrolleres intelligent, og varierer med volumenkontrollen, hvilket skal give bedst mulig lydkvalitet med meget lav forvrængning, uanset lytteniveau.

Kompaktanlæg
Hvis du ønsker noget mere kompakt end boksene herover, lanceres også et komplet system i én komponent, nemlig HAP-S1. Her kombineres funktionerne fra harddiskafspilleren med en 2 x 40 W forstærker i en kompakt enhed. Ligesom den separate afspiller HAP-Z1ES har denne indbygget Wi-Fi, som gør det enkelt at synkronisere med højtopløste musikfiler, downloadet på din pc eller Mac.

Sony_HAP-S1SS-HA1
HAP-S1 tager sig godt ud sammen med højttalerne SS-HA1.

Kompakt forstærker med DAC
Sammen med et par små højttalere kan den kompakte forstærker UDA-1 være perfekt til skrivebordet eller boghylden. Den er halvt så bred som en normal forstærker. Der er indbygget  digitalkonverter, både med optisk indgang, koaksial og USB. Så sæt pc’en eller Mac’en til USB-porten, og glem alt om computerens begrædelige indbyggede lyddel.

Sony_UDA-1_front
Den kompakte forstærker UDA-1 har blandt andet indbygget USB-DAC.

På fronten sidder desuden en USB-indgang for afspilning af musikfiler fra USB-nøgler, mobiltelefon og tablet. Der nævnes ikke et ord om, hvorvidt den understøtter iOS-enheder.

Kompakte højttalere
På menuen er også to kompakte højttalermodeller, SS-HA1 og SS-HA3. Begge siges at kunne få det bedste ud af den højtopløste musiksamling. Jeg tipper, at dette skyldes, at begge i kraft af deres superdiskanter på toppen strækker sig til 50 kHz i diskantområdet. Bemærk, at dette ikke er noget kriterium for at høre forskel på god og dårlig lyd. Men det skader selvfølgelig ikke, at de går højere op, end vi kan høre.

Sony_SS-HA1
SS-HA1 har, ud over den almindelige diskanenheder, to superdiskanter, hvoraf den ene sidder på toppen.

SS-Ha1 er den største model, en trevejshøjttaler med i alt fire elementer: Bas, diskant, samt to superdiskanter. Den rækker på papiret ned til 48 Hz, imens den mindre SS-HA3 går ned til 55 Hz. Her er der tale om en tovejshøjttaler med tre elementer, idet den nedre diskant er sløjfet.

Sony_SS-HA3
Den mindre SS-HA3 har ligeledes to superdiskanter, men ingen normal diskantenhed.

 Tilgængelighed
Kompaktforstærkeren UDA-1 kan købes fra midten af oktober. Alle de andre produkter komme i november, bortset fra HA3, som ikke har nogen lanceringsdato endnu.

Sony

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Goldmund effektforstærker: Men spørg ikke om prisen ...

En forstærker for drømmere

Vinyl sætter ny rekord

Komplet anlæg i retrostil

Pladespiller med plug and play

Nyt fra schweiziske Soulution

Rogers LS3/5A - klassikeren vi ikke glemmer

En klassiker vi ikke glemmer

Da hi-fi var en livsstil

Noget helt særligt til din pladesamling

Nu kan du linke til alle musiktjenester på én gang

Endelig en prisvenlig Roon-streamer!

0
Lyd & Billede
Scroll to Top