Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Marten Coltrane Supreme 2

Her er et par højttalere, hvis mage du aldrig har set. Og du har sandsynligvis heller aldrig hørt noget lignende.

Skrevet af / 13/01/2014 - 09:45
Marten Coltrane Supreme 2

På alle store messer er der altid ting, der stikker ud fra mængden og er helt specielle, Sådan var det også på sidste uges CES-messe i Las Vegas.

For at opleve det helt specielle skulle man besøge 29. etage på Venetian Tower. De seriøse high-end-udstillere på CES viser traditionelt deres ting frem i suiter på Hotel Venetian, frem for i de larmende messehaller. Og i en af disse suiter fandt vi noget, som ikke er hverdagskost: Et par højttalere til 480.000. Dollars.

Det handler om den seneste inkarnation af Coltrane-topmodellen, Coltrane Supreme 2 fra svenske Marten – eller Mårten Design, som vi plejede at kalde dem, inden de blev internationalt anerkendte og fjernede bollen over bogstavet Å.

På trods af, at prisen (svarende til godt 2,7 millioner kroner) anbragte højttalerne i den allermest eksklusive ende af udbudet på messen, var det lyden, som gjorde, at Marten-suiten skilte sig ud fra mængden.

Den gode lyd skyldtes ikke alene højttalerne, men akustikken. I et hotelværelse er der eller sjældent mulighed for at bestemme ret meget, men Marten havde gået længere end nogen anden udstiller. Svanå Miljöteknik stod for diffusorer og akustisk behandling af suiten – herunder for et separat loft, installeret til lejligheden!

Marten-Coltrane-Supreme-2_stående_liten

Imens Coltrane-modellen, som vi tidligere har skrevet om, består af to kabinetter, et for mellemtone/diskant og et til bassen, så sidder alle enheder i Coltrane Supreme 2 i et og samme kabinet.

Noget helt almindeligt trevejssystem er det dog langt fra. Målene er 54 x 200 x 59 centimeter og vægten 230 kilo. Bestykningen udgøres af en 3/4″ superdiskant af diamant(!), en to-tommers diskant, som ligeledes er af diamant, en keramisk 5″-mellemtone, syv 8″ sandwich-baselementer, samt seks passive baselementer på bagsiden med 11″ sandwich-membran.

Elementerne er helt nye og er udviklet i samarbejde med Accuton efter Martens specifikationer. På indersiden er der heller ikke sparet. Lige som i forgængeren finder man Jorma Designs allerfineste Statement-kabel – faktisk hele 70 meter i hver højttaler!

Selv om der var kælet for akustikken ser vi frem til at høre, hvad Coltrane Supreme 2 virkelig kan præstere i et rigtigt lytterum. Please!

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

0
Lyd & Billede
Scroll to Top