TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

Marantz Model 30 og SACD 30n

Ny hi-fi-serie fokuserer på lydkvalitet.

forfatter
Publiceret 01/09/2020 - 17:52

Jeg husker ikke, hvornår det var, måske i midten af 1980’erne. Marantz havde netop lanceret en ny serie forstærkere, der så ud som en kopi af forstærkerne fra 60’erne. Med fire store potmetre på hver side af lodrette skydepotmetre til tonekontrol. Heritage, mener jeg at huske, at jeg hørte dem sige, og det var et spinoff på Marantz Model 30 og andre forstærkere fra en svunden tid.

Klassisk Marantz med diskret champagnefarve. (Foto: Marantz)

Denne gang er de ikke faldet for fristelsen til at lave endnu et produkt i retro-design, men den nye 30-serie henter meget af inspirationen fra Model 30, og Marantz har simpelthen bare kaldt den nye integrerede forstærker Model 30.

Ikke voldsomt original, men til deres forsvar skal det siges, at både det ydre og det indre er meget moderne, og der er egentlig kun navnet tilbage fra 60’erne. Og ambitionerne.

For Marantz siger, at målet har været at skabe et tidløst, musikalsk og lidenskabeligt udtryk, hvor både det udvendige og det indvendige er i fokus. De første to produkter i 30-serien har været under udvikling siden 2017 og produceres i Shirakawa i Japan, men er udviklet i Europa.

Model 30 i sort. (Foto: Marantz)

Den integrerede Model 30 er bygget op som en separat, analog tokanals integreret forstærker med uafhængige strømforsyninger til forforstærkerdelen og udgangstrinet. Forforstærkeren har sin egen ringkernetransformator, som er dobbelt afskærmet, så den ikke påvirker de omkringliggende kredsløb.

En lynhurtig switch-mode strømforsyning forsyner udgangstrinet på 2 x 100 watt effekt med strøm (2 x 200 watt i 4 ohm), forstærkeren har helt nye, specialbyggede separate HDAM-forstærkermoduler, og forforstærker, phono-trin og udgangstrin er adskilt på hver sit kredskort.

De to separate HDAM-moduler kan ses oppe til venstre for den sorte trafo. (Foto: Marantz)

Forstærkeren har også pladespillerindgange, både til MC- og MM-pickup, og Marantz siger, at de har lagt sig i selen for at lave et phono-modul, der ikke står tilbage for line-indgangene. På fronten kan man vælge belastningsimpedans på Moving Coil-pickupper i tre trin: MC Low, som er 33 ohm, MC Mid, som er 100 ohm, og MC High, som giver 390 ohm.

Den har også en hovedtelefonudgang med eget HDAM-forstærkermodul på bagsiden.

Model 30 har kun ubalancerede indgange. Marantz har fravalgt balancerede, fordi lydforbedringerne var marginale i forhold til omkostningerne. (Foto: Marantz)

SACD 30n

CD-afspilleren øverst på billedet nedenfor er også en netværksafspiller. Den kan spille CD’er og SACD’er, men har også en USB-DAC indbygget samt HEOS-streaming-platformen, der bruges af Denon og Marantz.

SACD 30n i sort, oven på en sort Model 30. (Foto: Marantz)

SACD 30n har tre digitale indgange ud over USB og Ethernet-indgang til streaming af musik via Wi-Fi.

Afspillerens unikke digitalkonverter (DAC) kan håndtere de fleste signaler og musikformater, og understøtter højopløst lyd: 24 bit FLAC fra 44,1 til 192 kHz, DSD, Apple Lossless og selvfølgelig MP3, og så har den noget, som Marantz kalder Marantz Musical Mastering (MMM), i stedet for en konventionel DAC.

Ud over digitale indgange og HEOS-streaming har SACD 30n også lydudgange med volumenstyring fra fjernbetjeningen. (Foto: Marantz)

MMM-modulet konverterer PCM (CD 44,1 kHz) til DSD 11,2 MHz og anvender to clocks for at give en så nøjagtig op-sampling som muligt, op til 384 kHz.

Konverteringen af det digitale DSD-signal til analogt sker med HDAM-moduler på afspillerens udgange. Den har også en indbygget, egenudviklet hovedtelefonudgang med sit eget HDAM SA2 forstærkermodul.

SACD 30n med Marantz’ egen SACDM-3L afspilningsmekanik, HDAM-moduler, HEOS-streaming og fire digitalindgange. (Foto: Marantz)

Priser og tilgængelighed

Marantz Model 30 og SACD 30n bliver begge tilgængelige i løbet af september, og priserne kommer til at ligge omkring 3.000 euro for hver, ca. 24.000 kroner. Dermed placerer Marantz sig midt i feltet sammen med konkurrerende produkter fra Hegel, NAD, Naim og Technics.

Hovedtelefonudgang. (Foto: Marantz)
Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
  • Over 5.000 produkttests
  • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
  • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Altid opdateret på sidste nyt
  • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
  • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
  • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Great, Scott! DeLorean Alpha5 får lyd fra Cambrige Audio Kan det blive en bilstereo med hele 1,21 gigawatt?
Nye og bedre musik-streamere fra Auralic Æstetik, isolering og vibrationsdæmpning har fået en overhaling i Auralic Aries G1.1 og Altair G1.1, ligesom afspillerne endelig understøtter AirPlay 2.
Nu kan du designe dit helt eget Burmester-stereo Det er tilladt at drømme! Med Burmesters nye AR-app kan du selv skræddersy et system og teste placeringen i dit eget hjem.
Billig indgangsbillet til højopløst lyd Streaming og lydkvalitet går hånd i hånd med Wiim Mini, som er en nem måde at streame højopløst lyd på.
En velkommen oplevelse med blødere tonalitet Vi kan kun være enige i, at teknologi skal være for alle. Men behøver man pakke den ind i sludder?
Prisbelønnet RIAA i ny udgave Verteres pladespillerforstærker er kommet i en opdateret udgave, kaldet Phono-1 MKII L
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend