Search
Generic filters

Klassisk rock på biblioteket

Oplev vintage high-end på biblioteket, og lyt til musik som på kult-barerne i Japan.

Musik på biblioteket er ikke nogen ny ide. Heller ikke muligheden for at lytte til den på stedet. Men på Viby Bibliotek i Aarhus er man gået et godt stykke længere. Her får man nemlig præsenteret den på et vintage high end-anlæg.

Tyngdepunktet i anlægget er et sæt JBL 4333-studiemonitors. De vaskemaskinestore højttalere blev brugt i pladestuedier i hele verden i 1970’erne, men var også populære hjemmehøjttalere hos hi-fi-dyrkere. Højttalerne, en Rega Planar 3-pladespiller og en 200 W professionel effektforstærker er købt til formålet af biblioteket. En McIntosh C33-forforstærker havde man dog lånt sig frem til i dagens anledning.

Musikbibliotekar Emil Brøsen forklarer, at inspirationen i de såkaldte Jazz Kisa-barer i Japan, hvor man ud over drinks kan nyde musik spillet på klassiske hi-fi-anlæg i høj kvalitet.

Hen over foråret holder biblioteket en række af arrangementer med temaet “Store Rockklassikere – Stor Lyd.” Et klassisk rockalbum bliver præsenteret af vinylentusiast og forfatter Søren Genefke. Og når man har hørt om albummet tilblivelse, bliver pickup’en sænket i pladerillen, og hele albummet afspillet i sin fulde længde. Kun med en kort pause mellem de to sider, så kaffekopperne kan genfyldes. Ikke så megen snak – bare musik!

En McIntosh C33-forforstærker var lånt ind til lejligheden. Foto: John Alex Hvidlykke, L&B

Vi var med, da Led Zeppelin II fra 1969 var på programmet. Søren Genefke forklarede om albummets mildt sagt kaotiske tilblivelse. Led Zeppelin havde tidligere samme år udsendt sit debutalbum, som havde fået gigantisk succes. Nu befandt bandet sig på en tourne, der blev forlænget gang på gang – samtidig med, at pladeselskabet pressede på for at få et nyt album på gaden. Derfor er albummets numre indspillet bid for bid i forskellige studier i USA og England, ind imellem daglige koncerter.

Søren Genefke forklarede også om de mange udgaver, der findes af albummet, og han havde taget sin yndlingsversion med. For at sikre succesen blev studieteknikeren bedt om at gøre lyden så lækker som muligt. Og det gjorde han. Der er smæk på bassen og en dynamik, så englene synger. Desværre betyder det også, at vinylformatet presses til det yderste – og lidt til. Da pladeselskabet opdagede, at pickup’en simpelt hen blev kastet ud af rillen på de fleste anlæg, blev albummet straks trukket tilbage fra butikkerne. Men en del eksemplarer var allerede solgt. Og det var et af dem, foredragsholderen havde med.

Pickup’en blev heldigvis i rillen, men det er ikke mærkeligt, at skæringen voldte problemer ved udgivelsen for 50 år siden. For der er tryk på i bassen hele vejen ned i en grad og på et niveau, som man normalt holder sig fra at prøve på at klemme ned på en plade.

annonce
Vinylentusiast Søren Genefke havde taget sin yndlingsudgave af albummet med. Foto: John Alex Hvidlykke, L&B

At høre en plade fra start til slut uden nogen form for distraktioner er en oplevelse, som bliver mere om mere sjælden. Men her, i bibliotekets kælder, var muligheden der. Og biletterne var blevet revet væk.

annonce

Næste gang er d. 8. april, hvor Beatles’ Abbey Road er på programmet.

Der blev “sparket dæk” og beundret grej i pausen. Foto: John Alex Hvidlykke, L&B

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
Log ind for at læse videre.

Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Udover Samsung Galaxy Note 20-serien har Samsung i dag lanceret Samsung Galaxy Tab S7 og Tab S7+, Samsung Galaxy Watch 3, Samsung Galaxy Buds Live og sidst, men ikke mindst, Samsung Galaxy Z Fold 2.
  En lækket YouTube-video ser ud til at afsløre nye oplysninger om Sonys støjreducerende hovedtelefoner.
  Vi loves toplyd til lavpris.
  Logitech kapper kablet på sit gaming-hovedsæt, der er udviklet i samarbejde med profesionelle spillere.
  Sådan kommer Huaweis næste Mate 40-serie til at se ud.
  Den ser retro ud, men JBL 4349 er en splinterny tovejs studiehøjttaler – med en 12 tommers bas-enhed og et stort diskanthorn.
  Quick Charge 5 lover halv opladning af et typisk smartphonebatteri på bare fem minutter.
  Halvt oversat Amazon-website er lækket på nettet.

  Aktuelle tilbud

  Annonce
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.