Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Verdens første planmagnetiske trådløse

Hørepropmodellen RHA CL2 Planar er verdens første trådløse hovedtelefoner med planmagnetisk princip.

Skrevet af / 29/08/2018 - 19:56
Verdens første planmagnetiske trådløse

Der findes hovedtelefoner i alle mulige prisklasser. Næsten alle hovedtelefoner på markedet har drivere (“højttaler-enheder”) med dynamisk princip, da det er det billigste. Det er desuden den nemmeste måde at generere nok energi i basområdet på.

Dynamiske drivere er sammensat af en neodymmagnet, en talespole og en membran. Magneten magnetiserer talespolen og forvandler den til en elektromagnet. Når sidstnævnte får strøm, skaber den et magnetfelt, der flyder i takt med strømmen. Det bevæger membranen, som så skubber luften omkring sig og dermed skaber lyd.

I de dyrere prisklasser begynder man også at se andre principper, og planmagnetiske hovedtelefoner bliver stadig mere udbredt. Her er ekstremt tynde strømførende tråde fæstnet langs et supertyndt ark. Arket hænger mellem magneter på hver side, omgivet af et permanent magnetfelt. Hele arket bevæger sig i takt med det strømførende musikalske signal, der sendes gennem trådene.

Fordelen er en hurtigere reaktionsevne end dynamiske drivere og til en lavere pris end de endnu dyre elektrostatpaneler. Ulempen kan være en tammere bas, da planmagnetiske enheder har kortere slaglængde.

RHA CL2 Planar er verdens første Bluetooth-hørepropper med planmagnetiske drivere. (Foto: RHA)

Verdens første planmagnetiske trådløse

Det må vise sig, om det er tilfældet med de helt nye hørepropper fra RHA – CL2 Planar. De er trådløse og faktisk markedets første af deres slags. Med deres iSINE-serie samt modellen LCDi4 har Audeze allerede bevist, at de kan lave planmagnetiske hørepropper. Men ingen af dem er trådløse, så her kom RHA først.

Verdens mest kompakte

Hvor Audeze har meget store huse for at få plads til en større planmagnetisk membran, er RHA CL2 Planar af mere normal hørepropstørrelse. De er bygget op omkring den mest kompakte planmagnetiske driver, der nogensinde har fundet vej til markedet. RHA har brugt over fire år på at udvikle den kun 10 mm store driver med en membran, der bare er 16 mikrometer tyk. Og som altså hænger i luften mellem to spejlvendte magnetfelter.

RHA lover uovertruffen ydelse med en transientrespons og en nøjagtighed, der er dynamiske drivere overlegen.

Zirconium

De materialer, man har brugt i hørepropperne, er hentet fra luftfartsindustrien og smykkeindustrien.

Høreproppernes huse er lavet i zirconium for at gøre dem “nærmest umulige at ødelægge”. Det er et materiale, der også bruges til at lave syntetiske diamanter og til at beskytte jetmotorer. Den jævne indre overflade skal desuden give en helt jævn strøm af lydbølger fra driveren og ind i øret.

Vil du have højopløst lyd, så brug ledningen. (Foto: RHA)

Bluetooth-lyd

Med Bluetooth understøttes de to lyd-codecs AAC og aptX, som begge giver bedre lyd end standard Sub Band-codec’en (SBC) i Bluetooth-formatet. Men i et så eksklusivt produkt savner vi understøttelse af LDAC, som giver ægte cd-kvalitet via Bluetooth. Det kan man selvfølgelig løse ved at bruge det medfølgende kabel, hvormed hørepropperne dækker frekvensområdet fra 16 Hz til 45 kHz.

Pris og tilgængelighed

RHA LC2 Planar kan forudbestilles nu og kommer i handelen den 12. september. Prisen er sat til 800 euro, så vi forventer en dansk pris på omkring 6.000 kroner. Og vi glæder os til at teste!

FAKTA

Drivere: Planmagnetiske
Materiale: Zirconium
Frekvensområde: 16 Hz – 45 kHz (med kabel)
Bluetooth-version: 4.1
Bluetooth-codecs: SBC, AAC, aptX
Rækkevidde: 10 m
Batteritid: 12 timer (60 % lydniveau)
Ladetid: 1,5 timer fra 0 % (USB-C)
Kontrol/mikrofon: 3 knapper, universal
Vægt: 9 g (kun huse)

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Latterligt billigt fra HiFiMAN

B&O Atelier Edition i nordlysfarver

Topliste: Hørepropper og hovedtelefoner til påskeferien

Forbedret hørelse med AirPods Pro

Held og lykke med at købe disse

De bedste hørepropper får en afløser

Skullcandy: GROM-lyd til børneører

Endnu bedre Accentum fra Sennheiser

Forstærkere fra HiFiMAN

Beyerdynamic fejrer 100 år med specialudgave

Bruger solen som kraftværk

Støjreducerende hørepropper fra OnePlus

0
Lyd & Billede
Scroll to Top