TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Audeze med Lightning-stik

Audeze forbereder sig med EL-8 Titanium på, at Apple kan finde på at fjerne minijackudgangen.

Audeze laver ikke billige hovedtelefoner. Startmodellen EL-8 koster ca. 8.000 kroner, og derfra går det kun opad – helt op til LCD 4, som du er nødt til at lægge mere end 40.000 kroner på disken for at få med hjem.

Mange high-end-producenter er lidt tilbageholdende med at hoppe med på den nyeste teknologi, da de bruger deres arbejdstimer på at perfektionere de eksisterende teknologier. Derfor er det lidt overraskende, at Audeze nu udsender en ny version af sin EL-8 med Apple Lightning-stik. Men det kan stadig vise sig at være en genistreg, nu hvor rygterne går om, at Apple vil droppe hovedtelefonstikket på sin næste iPhone. Desuden er større hovedtelefoner blevet mainstream, og selv dyre hovedtelefoner finder vej til musikelskere på farten.

Læs også: Test af Philips Fidelio M2L hovedtelefoner med Lightning-kabel

EL-8 Titanium, som de lukkede hovedtelefoner kaldes, henter musiksignalet digitalt fra iPhone (eller iPad/iPod touch), så det kommer på sikker afstand af mobilens mange støjfælder. Elektromagnetisk stråling fra de mange antenner til telefon, Wi-Fi og Bluetooth påvirker musiksignalet, ikke mindst i det analoge domæne, på dets rejse gennem et temmelig middelmådigt forstærkertrin. Derfor kan man hente meget ved at flytte konvertering af det digitale signal ud af ​telefonen. Så meget mere, da hovedtelefonproducenten dermed er frit stillet til at bruge de digitale komponenter, man selv mener lyder bedst.

Læs også: Test af Audeze LCD X

Digital behandling, konvertering og forstærkning sidder i kablet. Foto: Audeze
Digital behandling, konvertering og forstærkning sidder i kablet. Foto: Audeze

Magien er i kablet
Audeze har gjort en genistreg ved at placere digital behandling, forarbejdning og analogeforstærker i selve kablet, som Audeze kalder Cypher kabel. Ja, du får en aflang klump på midten af ​​kablet, men det kan også gøre det mere ergonomisk at styre lydstyrken op og ned samt besvare telefonopkald og holde pause og genstarte musikken. Elektronikklumpen indeholder også mikrofon, som kan bruges til både telefonopkald og til at styre den digitale assistent Siri. Den klare fordel ved ikke anbringe elektronikken i ørekoppen, som for eksempler Philips har gjort med sin Fidelio M2L, er, at hovedtelefonerne dermed lige så passive som de analoge, hvilket betyder, at de kan bruges sammen med andre mobiltelefoner og musikafspillere, ved at skifte til en almindeligt kabel (der medfølger). Du kan endda købe et balanceret kabel til afspillere fra Astell & Kern, Pono og Sonys PHA-3AC digitale hovedtelefonforstærker.

24-bit
Digital behandling og konvertering sker med 24-bit-opløsning. I reklamen står der, at du dermed får 24-bits højtopløst lydkvalitet gennem hovedtelefonerne, men som vi ved, får du ikke automatisk overført højtopløste musikfiler til iPhone via iTunes, og du kan heller ikke afspille dem med mobilens sædvanlige musikafspiller.

Men der er måder at komme uden om problemet. Man kan for eksempel downloade VLC til iOS, og hente højtopløste musikfiler direkte i app’en via iTunes. Disse vil i så fald kunne spilles via VLC.

Ellers sidder der en 100 mm driver i hver høretelefon, hvilket er det dobbelte af diameteren på ​​de fleste andre hovedtelefoner – som undertegnedes foretrukne i high-end klassen, Pioneer SE-Master1.

Pris og tilgængelighed
Audeze EL-8 Titanium lanceres i januar. En dansk pris kender vi ikke, men i USA er den USD 100 dyrere end standardmodellen EL-8, hvilket kan betyde, at vi kan forvente en pris på omkring 8.000 kroner.

Skriv en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.