Nyhed

Vivid Audio udfordrer fysikkens love med Kaya S12

Kaya S12 er en stor lille nyhed fra high-end-producenten Vivid Audio.
forfatter

Med Kaya S12 vil Vivid Audio revolutionere højttalermarkedet ved at tvinge mere lyd ud af et 12 liters kabinet, end nogen før har formået. Højttalerne vejer kun 6 kilo stykket, men er proppet med teknologi og nytænkning. Det specielle udseende er ikke kun for syns skyld; kabinetterne er lavet sådan for at give lyd i verdensklasse.

Kaya S12 har de samme højttaler-enheder som deres større søskende, inklusive de gulvstående Kaya 90, som undertegnede havde nogle tårevædede oplevelser med omkring nytår.

Den perfekte højttaler findes ikke. Men den her er tættere på end de fleste. Nogle højttalere er dyrere end andre. Og desuden latterlig meget bedre.
Vivid Audio Kaya 90

Teknologisk løsning

Vivid Audios Kaya-serie låner teknologi fra den meget dyrere flagskibsserie Giya. Men S12 er noget specielt i den henseende, da der ikke er nogen kompaktmodel i Giya-serien. Her har Vivid Audio for alvor måttet tilbage til tegnebrættet.

For at absorbere resonanser sidder diskant-enheden for enden af et eksponentielt indsnævret rør, der går bagud gennem kabinettet.

Hvis man også ville bruge sådan et til bas/mellemtone-enheden, skulle det være længere, end kabinetstørrelsen tillader. Men med flere års forskning og avancerede matematiske beregninger er det lykkedes at konstruere en asymmetrisk absorbent, der har samme funktion som det indsnævrede rør. Nemlig at tilintetgøre de vibrationer, der måtte opstå, og som “alle andre tovejshøjttalere lider under”.

Detaljeret og gennemsigtig

Vivid Audio lover os, at Kaya S12 leverer detaljeret, gennemsigtig lyd. Og hvis vores erfaringer fra storebror Kaya 90 er noget at gå efter, så vil vi også tro, at det stemmer i Kaya S12’s tilfælde.

Den lille 12-liter skulle klare sig glimrende på egen hånd som stereopar, eller hvad med i hjemmebiografen?

Ingenting fra Vivid Audio er billigt. Kaya S12 koster 47.000 kroner og fås i et bredt udvalg af farver. Hvis du vil definere din egen farve, koster det 5.000 kroner ekstra.

Fakta, Vivid Audio Kaya S12
• Konfiguration: 2-vejs
• Kabinetmateriale: RIMCast Polyuretan
• Diskant: 26 mm metallegering med indsnævret rør
• Bas/mellemtone: 100 mm metallegering
• Basrefleks: Eksponentielt indsnævret rør
• Følsomhed: 87 dB (2,83 V RMS, 1 m)
• Impedans: 8 ohm (5,3 ohm minimum)
• Frekvensområde: 45 Hz – 25 kHz (-6 dB)
• Mål og vægt: 40 x 23,7 x 25,4 cm / 6 kg
• Finish: Piano Black, Pearl White, Matte Oyster, Matte Borasco Grey, Shiny Green

Mere info: vividaudio.com

 

Læs alle artikler i 1 måned for 39 kr

Få adgang alle +artikler samt til hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.