Trådløs lyd

Bluetoothhøjttaleren BenQ treVolo har elektrostatiske paneler for den renest mulige lyd.
forfatter

Trådløse Bluetooth-højttalere går der mindst tretten af på dusinet. Men BenQ treVolo skiller sig ud fra mængden takket være elektrostatiske paneler i stedet for de traditionelle dynamiske højttalerenheder.

Fordele
Elektrostatpaneler giver lyd ved hjælp af elektrisk ladning, og er et princip, som næsten kun bruges i dyre high-end-højttalere. Fordelen ved elektrostater er, at det samme panel gengiver hele frekvensområdet fra mellemtoneområdet og opefter, hvilket giver en perfekt faserespons i overtoneområdet. Og fordi panelerne er så superhurtige, gengiver de alle detaljer i musikken med gnistrende timing, dynamik og detaljer.

Derfor har treVolo også indbygget aptX-codec for endnu bedre lyd via Bluetooth. Vi blev faktisk lovet, at Bluetooth med aptX skulle lyde bedre end via den analoge indgang.

Foto: BenQ
Elektrostatpanelerne er sammenklappelige, og kan pege lige fremad for det bedste stereoperspektiv, eller foldes langs siderne for et mere kompakt ydre. Foto: BenQ

Endvidere er elektrostatiske paneler af naturlige årsager dipole, hvilket betyder, at de spiller nøjagtigt ens forud og bagud, blot i modsat fase. Placeret rigtigt i rummet kan det betyde, at den reflekterede lyd fra væggene hjælper med at gøre lydbilledet større og mere holografisk. I tilfældet BenQ treVolo anbefales en placering 20 centimeter fra bagvæggen. Længere væk, og bassen er for slank. Tættere på, og du mister refleksioner fra væggen.

Ulemper
En ulempe ved elektrostater er for det første, at de skal være gigantiske, hvis de skal også gengive bas. Derfor ses de ofte kombineret med traditionelle basenheder, hvilket kan give faseproblemer i overgangen. Men dette problem er ikke det største. Værre er det, at elektrostatpaneler er ekstremt retningsbestemte, både horisontalt og vertikalt. Det betyder, at højttalerens vinkling bliver kritisk. Det gør dem til egoisthøjttalere, hvor kun én lytter kan sidde i den optimale lytteposition.

Dette gælder også for BenQ-højttaleren. Jeg fik anbefalet at give den en 15 graders hældning bagud. Du får et temmelig smalt “sweet spot”, der giver en fantastisk lyd i ørehøjde. Men hvis du bevæger dig til siden eller løfter hovedet, mister du følelsen af ​​diskant, og stereoperspektivet kollapser.

TreVolo udnytter ulemperne
Men i tilfælde BenQ treVolo kan dette også være en fordel. Ideen er, at hvis du sidder i et åbent kontor eller med tynde vægge mellem dig og dine kolleger, vil treVolo lække mindre lyd til kontorlandskabet, fordi den reflekterede lyd udfaser noget af den lyd, der kommer direkte fra panelet.

Desuden kan treVolo bruges til håndfri opkald via Bluetooth. Det betyder, at når du lytter til musik, og telefonen ringer, behøver du ikke tage telefonen. Bare tryk på telefonenknappen på højttalertelefonen. Støjreduktion skulle være god, og lyden fra telefonen meget klar.

Foldbare paneler
BenQ treVolo har sammenklappelige paneler. Bedste stereoperspektiv opnås med panelerne foldet ud og viklet lige fremad. Men de kan også foldes langs siderne for at opnå et mere kompakt udseende.

Basområdet gengives af fire elementer: to basenheder og de to elektrostatiske paneler. Disse drives af hver sit forstærkertrin. Der sidder altså en firekanals-forstærker indeni.

Digital indgang
Udover Bluetooth og analog indgang har BenQ treVolo en digital USB-DAC indgang. Således kan den sluttes til pc med USB for bedre lyd.

BenQ treVolo kan blandet andet købes i Proshop til 2.925 kroner plus forsendelse.

http://www.benq.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.