Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Sonos lancerer de nye højttalere Era 100 og Era 300

Rygterne var sande: De nye Sonos-højttalere kommer 28. marts, og vi har hørt dem.

Skrevet af / 07/03/2023 - 14:00
Sonos lancerer de nye højttalere Era 100 og Era 300

København/Lyd & Billede: Sonos er blandt de markedsledende inden for højttalere til multirum og hjemmebio. Den amerikanske producent hører ikke til dem, der skifter hele sortimentet hvert år, men tager sig god tid, før de lancerer et nyt produkt, som så får lang levetid. Men nu er det altså tid til en ny ‘æra’ med Sonos-højttalere, og der lægges ud med modellerne Era 100 og Era 300.

Der har floreret mange rygter og spekulationer om de nye Sonos-højttalere, efter at meget på forhånd var ‘lækket’ til websitet The Verge. Og meget af informationen – inkluderet modelskitserne – viser sig at holde vand. 

Lyd & Billede var med ved præsentationen af de nye Sonos-højttalere i Moltkes palæ i København, og vi kan derfor dele nogle billeder og indtryk her.

Sonos Era 100 og Era 300

Era-serien repræsenterer en ny generation smarthøjttalere fra Sonos. Den kompakte Era 100 er en direkte arvtager til Sonos One, mens den større Era 300 er en helt ny model, skabt til at gengive såkaldt rumtilpasset lyd (Spatial Audio) og surroundlyd fra både musik og film. Begge modellerne kan spille enkeltvis, kobles sammen i stereopar – eller indgå i et større surroundanlæg med soundbarerne Arc og Beam (Gen. 2).

Begge de nye modeller understøtter Wi-Fi 6e og Bluetooth, og de bruger USB C-indgang med adapter til ethernet- eller minijack linjeindgang. Før skulle man bruge en Sonos Amp eller Sonos Port (alt. Sonos Five) for at tilslutte analoge lydkilder som pladespillere etc.

Sonos Era 300

Sonos-brugere har længe efterspurgt en højttaler med opadrettede højttalerenheder til at udnytte højdeinformationen i Dolby Atmos-lydsporene. Og Era 300 er på mange måder svaret. Den kan levere flerkanals surroundlyd, når den bruges som baghøjttaler til hjemmebiografen, og man kan parre to højttalere med Sonos Arc eller Beam (Gen. 2) for at få “en forstærket Dolby Atmos-oplevelse”, som de kalder det. Med f.eks. Sonos Arc, Sub og 2 x Era 300 vil man opnå en 7.1.4-kanals konfiguration.

Era 300 er tæt pakket med højttalerenheder – seks i alt (fire diskanthøjttalere og to bas/mellemtone) – der spiller både fremad, til siden og opad. Højttaleren har en særlig ‘timeglasfacon’, hvor kabinettet snævrer sig ind på midten for at give højttalerenhederne den ønskede vinkel.

Sonos Era 300. (Foto: Jonas Ekelund)

Sonos Era 100

Lillesøsteren til Era 300 hedder ganske enkelt Era 100, og Sonos fortæller os, at den vil være en officiel erstatning for den nuværende Sonos One, som nu afvikles.

Era 100 er kun en smule større end sin forgænger, men er ny fra bunden, både når det gælder akustisk design, hardware og software. Den største forskel er, at Era 100 nu er udstyret med to vinklede diskantenheder (mod kun én i Sonos One) samt en større bas/mellemtoneenhed (4,4 tommer mod tidligere 3,5 tommer). Era 100 er tænkt som en elegant højttaler til bogreolen, køkkenbordet, skrivebordet eller natbordet, men den kan også bruges parvis i et udvidet stereo- eller surroundsystem. Med f.eks. Sonos Beam (Gen. 2), Sub Mini og 2 x Era 100 opnår du en 5.1.4-kanalers konfiguration.

Sonos Era 100 white Sonos Era 100 black
<
>
Sonos Era 100 i hvid. (Foto: Audun Hage)

Lyttedemo i København

Vi fik en lille demo af begge højttalerne i Moltkes palæ i København. Vi hørte først en enkeltstående Era 100 spille musik, heriblandt hip hop fra Kendrick Lamar med pumpende basrytmer, som vidnede om, at Era 100 leverer betydeligt mer bas end gamle Sonos One. Her er også god klarhed og åbenhed i stemmerne. Den vil helt sikkert være en interessant udfordrer til bl.a. Apple, når vi får testet den nærmere.

Vi fik også en mere udvidet demo af Era 300, hvor nytilkommeren spillede stereo-musik fra en enkelt højttaler. Og det lød selvfølgelig betydeligt federe! Era 300 har et markant større og mere hårdtslående lydbillede end Era 300, med kvik, stram og kontant bas – faktisk imponerende i forhold til størrelsen.

Sonos Era 100 Arc Sonos Era 300 rear surround speakers
<
>
Sonos Era 300 kan også brukes i par, som stereo- eller surroundhøjttalere. (Foto: Audun Hage)

Vi fik også mulighed for at høre to Era 300 som baghøjttalere i et større surround-setup med Sonos Arc og Sub foran. Først til thrilleren A Quiet Place, hvor Era-højttalerne var med til at skabe et ret uhyggeligt og medrivende lydbillede. Man kunne tydeligt fornemme ‘bevægelserne’ i lydbilledet sammen med de urovækkende lydeffekter i baggrunden. Til allersidst fik vi en hæsblæsende demo af Top Gun: Maverick, hvor vi virkelig kunne høre jetjagere og missiler suse om ørerne på os.

Det var ganske vist korte demonstrationer i et ukendt rum, men den smule, vi hørte, lød lovende, og vi glæder os til at sætte Sonos-højttalerne ordentligt på prøve, når vi får dem på testbænken!

Trueplay tuning – nu også til Android

Både Era 100 og Era 300 har ‘indbygget’ Quick Trueplay, hvilket betyder, at de bruger indbyggede mikrofoner til at måle og korrigere lydgengivelsen i rummet. Dermed er man ikke afhængig af at ‘vifte med mobilen’, som man er nødt til at gøre med ældre Sonos-højttalere – Advanced Trueplay er stadig det bedste, så det anbefales at bruge en kompatibel iPhone/iOS-enhed, hvis man har adgang til en sådan.

Understøtter også Apple Music ‘Spatial Audio’

I forbindelse med lanceringen af Era 100 og Era 300 annoncerede Sonos også et officielt samarbejde med Apple på musikfronten. Sonos-højttalerne vil understøtte Spatial Audio (rumtilpasset lyd) via streamingtjenesten Apple Music. Den vil også være tilgængelig via Sonos Arc og Beam (Gen 2.)

Understøtter ikke Google Assistant

En potentiel ulempe for mange er, at de nye smarte højttalere ikke har indbygget understøttelse af Google Assistant-stemmestyring. Derimod understøttes Sonos Voice Control og Amazon Alexa. Sonos håber dog på at kunne tilbyde Google-versionen engang i fremtiden. Om det skyldes Sonos’ igangværende fejde med Google er uvist.

Pris og tilgængelighed

Sonos Era 100 og Era 300 vil kunne fås hos autoriserede forhandlere og på Sonos.com fra 28. marts 2023. Era 100 vil koste 2.099 kroner stykket, mens Era 300 får en pris på 3.699 kroner pr. styk. Sonos One vil blive udfaset af sortimentet, mens den største Sonos Five-model fortsat vil være på hylderne.

Rygtet vil vide, at der er nogle eksemplarer af de nye højttalere på vej til os for at blive testet, så følg med på www.lydogbillede.dk!

Lyd & Billede præciserer, at rejseomkostningerne til denne reportage blev betalt af producenten.
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

1 kommentar til “Sonos lancerer de nye højttalere Era 100 og Era 300”

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Franske højttalere får mundvandet til at løbe

Berømt kunstner udsmykker B&O

Se den vildeste JBL-samling i verden

Se hvilken højttaler der er tilbage!

Superdiskant er kronen på værket

En ny stjerne på højttalerhimlen

Jordskælv i dagligstuen

Sonos Roam opdateres til sommeren

Her er årets nye soundbars fra Samsung

- Den nye Sonos-app er elendig

Superbillig højttaler

Nu kan du vælge farve

Scroll to Top