Sådan ser lydbølger ud

Lyd er bølgeformede svingninger i luften. Men hvordan ser det ud, når man sætter vand i svingninger? Se subwooferen lege med vand i haven.

Hvordan ser lyden ud? Vi godt, at lyden er svingninger, men det er alligevel svært at forestille sig, at luften i rummet rent faktisk bevæger sig frem og tilbage i takt med musikken.

YouTube-videnskabskanalen Brusspub har lavet denne video, der gør lydbølger synlige for det blotte øje. Ved at anbringe en vandslange foran en subwoofer, der afspiller en 24 Hz bastone, sættes vandet i slangen svingninger. Og svingningen fortsætter, når vandet kommer ud af slangen – og bølger sig nedad!

Som det kan ses, kommer vandet i synlige svingninger, og bølgen synes frosset i luften. Når man ændrer frekvensen til 25 Hz, bevæger bølgen sig nedad, imens en lavere frekvens tilsyneladende får dråberne til at blive suget tilbage i hanen. Det er dog en illusion, der skyldes stroboskopeffekten. Da videoen er optaget med 24 billeder i sekundet, ser en bølge på samme frekvens ud til at være frosset i luften.

Les videre
Exit mobile version