TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Rumkorrektion og ny højttaler fra Sonos

Sonos frigiver opdatering med rumkorrektion til alle sine højttalere. Ny topmodel kommer også.

Sonos-brugere kan glæde sig over højttalerne nu bliver endnu nemmere at placere. Nu kommer nemlig en softwareopdatering, der indeholder Trueplay rumkorrektion.

Fjerner problemfrekvenser
Trueplay bliver en del af Sonos-app’en til smartphone og tablet. Når den er aktiveret, udsender højttaleren lyde, der opfanges af mobilens indbyggede mikrofon. For at rumkorrektionen skal lære din stue bedst muligt at kende, kan du liste rundt i lokalet med din telefon, så den måler fra flere forskellige positioner i løbet af en enkelt arbejdsgang. Problemfrekvenser, som fremhæves på alle positioner, annulleres med rumkorrektionen, så resultatet bliver en renere, mindre kasseagtig lyd.

Sonos_Trueplay
Trueplay er indbygget i Sonos’ app. Foto: Sonos

Vi var til stede ved en presselancering den 24. september, hvor det blev demonstreret på den mindste højttaler, Play: 1. Det var imponerende, hvor meget renere lyden blev.

Da korrektionssystemet ikke tilføjer frekvenser, men bare dæmper de frekvensområder, der får mest forstærkning fra rummet, så introduceres ingen faseproblemer med systemet, og da undertegnede gik rundt i lokalet, var lydgengivelsen meget ens, uanset position.

I betragtning af hvor mange forskellige steder og i hvor forskellige akustiske miljøer sådanne højttalere bruges, er det meget fornuftigt, at der nu kommer en rumkorrektionsløsning til Sonos-højttalerne.

Kun for Apple-enheder
I første omgang gælder detopdateringen kun for brugere af iPhone, iPad eller iPod Touch (5. gen.). Rumkorrektionen er nemlig afhængig af en målemikrofon, og til dette formål bruges den indbyggede mikrofon i din iOS-enhed. Der er også planer for Android, men da alle Android-telefoner har vidt forskellige specifikationer på mikrofonerne, bliver det en stor jungle at beskæftige sig med, når Sonos skal gøre alle specifikationerne til en del af deres deres app, så målinger og de efterfølgende rettelser til højttalerne bliver korrekte. Har du et Sonos-system og ingen iPhone eller iPad, kan du derfor overveje at investere i for eksempel en iPod Touch 5th Gen. ved siden af.

Sonos_Play5_miljø
Den nye Play: 5 er designet til både horisontal og vertikal placering. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ny tophøjttaler
Ud over rumkorrektion lanceres en ny højttaler, der erstatter den eksisterende Play: 5. De nye enheder hedder også Play: 5, men er i virkeligheden en helt ny højttaler.

Sonos_Play5_innside
Tre bas/mellemtoner leverer kraftfuld lyd, og de tre diskanter giver et stort lydbillede. Foto: Sonos

Den nye Play: 5 har tre diskanthøjttalere og tre bas/mellemtoner, som er placeret sådan, at når højttaleren placeres vandret, spredes lyden til siderne og skaber en stereo lydbillede, der lyder langt større end højttalerens fysiske mål.

Sonos_Play5_hvit
Kobler du to sammen i stereo, lyder de bedst i lodret position. Foto: Geir Gråbein Nordby

Lyttedemo
Jeg gik selv i fælden, da Ulrik Hvid og Andreas Bratt fra Sonos havde placeret to højttalere lodret på en skænk, med en underliggende placeret mellem dem. Først lod de mig til at tro, at de spillede på de to stående, hvilket jeg faktisk troede på. OK, jeg var ikke så ekstatisk over ydeevnen, som de ønskede, da Bob Dylans “man in the Long Black Coat” blev spillet. Der manglede lidt punch i mellemtoneområdet, hvor det lød som om, der var et fase-skift. Men da jeg indså, at hele lydbilledet lige kom fra en højttaler, var jeg langt mere imponeret. Der blev derefter skiftedet over til de to lodret placerede højttalere, og så faldt tingene på plads. Dynamikken var helt anderledes, mundharmonikaen stod ud i rummet, ​​Bobs stemme var ru, lækker og varm. Dette var gode sager!

Sonos_Play5_hvit_liggende
En liggende højttaler spreder lyden, så det giver et temmelig imponerende stereoperspektiv takket være de mange højttalerenheder, der placeret, så lyden spredes meget i bredden. Foto: Sonos

Play: 5 højttalere blev demonstreret med Trueplay aktiveret. Når den blev slået fra, kollapsede lydbillede, som om det hele pludselig var fanget i en konservesdåse. Der er virkelig stor forskel, og har du ikke optimal akustik i rummet, vil jeg helt klart anbefale at aktivere Trueplay.

Sonos_Play5_hvit_bak
Sonos har tænkt på udseendet hele vejen, så Play: 5 ser også godt bagfra. Foto: Sonos

En smartere fremtid
Vi fik også at vide, at Sonos planlægger smartere højttalere i fremtiden. Trueplay rumkorrektion er kun et skridt af en 10-årsplan mod smartere højttalere. I fremtiden kommer der tidskorrektion for hjemmebiografanlægget, og siden hen kommer mere avanceret integration med den smarte hjem, som for eksempel kan dæmpe lyden fra anlægget, når det ringer på døren, eller når babyalarmen går. Hører du høje frekvenser dårligt? Sonos-systemet vil måske kunne justere lyden til dine personlige behov ved at øge energien i de øverste frekvenser. Sonos arbejder hele tiden med nye ideer, vi må bare vente at se, hvilke nye funktioner, de kommer op med.

Prisen for den nye Play: 5 bliver 4.349 kroner, når den frigives i slutningen af ​​året.

Sonos_Play5_touchknapp1
Sonos Play: 5 har indbygget touch-panel for start og pause af musikken, samt volumen. Foto: Geir Nordby Gråbein

Skriv en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Lyd & Billede