Højttalere

En af de mest rystende subwoofere på markedet kommer snart i ny version.
forfatter

Amerikanske JL Audio rystede bogstavelig talt subwoofermarkedet, da de i 2004 introducerede Fathom-serien. Efter at have etableret sig bemærket indenfor bilstereo, ville de også prøve kræfter med hjemmeudstyr. Og det gjorde de med stil. Med solide kabinetter i pianolak, kraftfulde forstærkere og basenheder med ekstrem slagtlængde, sætte Fathom serien en ny standard indenfor subwoofere.

Da vores norske søsterblad testede testede Fathom F113 i 2008, var de imponerede over både byggekvalitet, lydkvalitet og lydtryk i forhold til størrelsen. Prisen var ikke for de nervøse, men det ser ikke ud til at have generet basentusiasterne. JL Audio har i hvert fald solgt bjerge af Fathom-modeller i hele verden.

Med så megen succes har JL Audio ikke haft travlt med at lave noget om, indtil for nylig. På sidste års CEDIA-messe introducerede de næste generation, Fathom V2, på det amerikanske marked, og nu er den europæiske, CE-godkendte version endelig klar.

Foto: JL Audio
Den nye Fathom V2-serie indeholder digital rumkorrektion.Foto: JL Audio

Fathom V2
Det grundlæggende design er det samme som dens forgængere; kabinet og basenhed er stort set uændret. De vigtigste ændringer er en ny forstærkerdel, som skulle være 20% mere kraftfuld, og equalizersektionen, som nu er forbedret med en ny digital rumkorrektion kaldet D-ARO (Digital Auto Room Optimization). D-ARO rumkorrektionen er automatisk: Anbring den medfølgende målemikrofon i lyttepositionen, og lad subwooferen måle og korrigere sig frem til den jævnest mulige frekvensgang i lytterummet. Hvis du har flere Fathom-subwoofere, kan disse serieforbindes (en “master” + op til 9 ‘slaver’) og korrigeres på samme tid. D-ARO er særlig nyttig i stereo- og multikanalopsætninger, hvor man ikke har adgang til avanceret rumkorrektion.

Kortfattede specifikationer:

Foto: JL Audio
Fathom F110 V2: 10 “basenhed, 27-111 Hz (± 1,5 dB), 1100 watt spidseffekt. Pris: 22.500 kroner. Foto: JL Audio
Foto: JL Audio
Fathom F112 V2: 12 “basenhed, 21-119 Hz (± 1,5 dB), 1800 W spidseffekt. Pris: 29.850 kroner. Foto: JL Audio
Foto: JL Audio
Fathom F113 V2: 13.5 “basenhed, 20-86 Hz (± 1,5 dB), 3000 W spidseffekt. Pris: 34.950 kroner. Foto: JL Audio
Foto: JL Audio
Fathom F212 V2: 2 x 12 “basenhed, 20-97 Hz (± 1,5 dB), 3600 W spidseffekt. Pris: 55.950 kroner. Foto: JL Audio

Læs også: Råstyrke og finesse – test af JL Audio E112

Radioactiv

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.