TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
L&B’s JULEKALENDER 2022

Ny højttaler fra Bang & Olufsen

Arvtageren til BeoLab 5 er en blankpoleret søjle fuld af krudt.

forfatter
Publiceret 09/08/2017 - 11:06

Bang & Olufsen er ingen letvægter, når det gælder højttalere. Det oplevede vi, da vi testede deres hidtil største flagskib, BeoLab 90, i 2016. De massive 140 kilos højttalere gav både ondt i ryggen og lettere tinnitus, men det var dét værd. For sikke en lyd! Når det er sagt, så er det ikke alle, der har plads til den slags mastodonthøjttalere – eller 500.000 kroner til overs på kontoen, for den sags skyld.

Netop derfor var vi spændt på de allernyeste højttalere fra Struer, BeoLab 50. B&O har sat alle sejl til for at lave en nedskaleret, mindre pladskrævende og mere omkostningseffektiv version af referencen med samme lydmæssige DNA. Vi har hørt dem, og de lyder bestemt ikke svageligt!

Kompakt krudttønde

Med sin polerede aluminiumskal, sine trælameller i egefinér og den karakteristiske Acoustic Lens-diskant kan BeoLab 50 ligne en slags BeoLab 18 på steroider.

Diskant-enheden stiger automatisk op af toppen, når man tænder for højttalerne, mens bunden er afrundet for at “reducere fodaftrykket og samtidig bidrage til at løfte højttalerne visuelt op fra gulvet”, som det hedder fra designafdelingen.

Inde i det blankpolerede kabinet sidder i alt syv højttaler-enheder med tilsammen 2100 watt forstærkerkraft samt avanceret DSP rumkorrektion. Ved hjælp af en ekstern mikrofon måler den omgivelserne, kompenserer for ujævnheder og optimerer lyden i hele rummet.

(Foto: Bang & Olufsen)

Hensigten har som sædvanlig været at opnå en kontrolleret spredning af lyden. Tre 10 tommers bas-enheder spiller i hver sin retning, kombineret med tre 4 tommers mellemtoner i front. Diskant-enheden sidder som nævnt i en Acoustic Lens spredningslinse. Nyt på denne model er en bevægelig linse, som åbner eller indsnævrer spredningen af diskantfrekvenserne ved hjælp af en spalte.

BeoLab 50 har justérbar spredning – Beam Width Control – som vi kender det fra BeoLab 90. Man kan vælge imellem lyttescenarier som Narrow og Wide (til egocentrisk eller mere social lytning). BeoLab 50 understøtter derimod ikke såkaldte 360 graders Omni-lyd eller Beam Direction Control – der koncentrerer lyden mod et givet punkt – som BeoLab 90 gør. Ellers er den digitale signalkæde, rumkorrektionen og DSP’en (“hjernen”) ens for de to højttalere.

“De grundlæggende principper for BeoLab 90 og BeoLab 50 er ens, bare nedskaleret,” siger B&O’s tonemester, Geoff Martin, med henvisning til den særlige konfiguration med tre mellemtoner. BeoLab 90 har hele syv af disse placeret rundt om, mens BeoLab 50 klarer sig med tre i front. (Foto: Bang & Olufsen)

“De grundlæggende principper for BeoLab 90 og BeoLab 50 er ens, bare nedskaleret,” siger B&O’s tonemester, Geoff Martin, med henvisning til den særlige konfiguration med tre mellemtoner. BeoLab 90 har hele syv af disse placeret rundt om, mens BeoLab 50 klarer sig med tre i front. (Foto: Bang & Olufsen)

Lytteseance i Struer

Lyd & Billede fik lov til at høre BeoLab 50 prototyperne under et fabriksbesøg tidligere i foråret. Selv om det er en betydelig mere kompakt højttaler end BeoLab 90, er der ingen tvivl om familieligheden: BeoLab 50 har et præcist, fokuseret “til-at-tage-og-føle-på” lydbillede, der minder meget om storebrors.

Trods væsentlig færre højttaler-enheder er den akustiske ydelse formidabel med en kælderdyb kontrolleret bas og rigelig dynamik over hele frekvensområdet. Selv med kun en enkelt diskant-enhed har BeoLab 50 masser af overskud i toppen.

Lytteseancen fandt sted i B&O’s veldæmpede kontrolrum, der er på størrelse med en normal stue, og højttalerne havde ingen problemer med at fylde rummet med øredøvende lyd. Det fik vi bekræftet af Tjajkovskijs 1812-ouverture på svinehøj volumen. Vi ser frem til at teste højttalerne i mere hjemlige omgivelser senere!

BeoLab 50 er tilgængelig i udvalgte Bang & Olufsen-butikker verden rundt fra august 2017. Pris: 199.990 kroner parret.

 

FAKTA

Bestykning: ¾” diskant, 3 x 4″ mellemtone, 3 x 10″
Forstærkere: 7 x 300 W ICEpower
Frekvensområde: 15 Hz – 43 kHz
Lydtryk: 113 dB/50 Hz
Effekt: 2100 W
DSP: Analog Devices ADSP-21489, 450 MHz
Sampling-hastighed: 192 kHz (fast)
Mål og vægt: 45,6 x 108,4 x 44,2 cm / 61 kg
Web: bang-olufsen.com/da

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
  • Over 5.000 produkttests
  • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
  • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Altid opdateret på sidste nyt
  • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
  • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
  • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

4 uger 39kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 672 kr
(du sparer 216 kr)
12 Måneder 895kr
(med 11 utgaver af magasinet)
Annonce
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv en kommentar

Fem årtier med Polk Amerikanske Polk Audio har lavet højttalere i 50 år. R200AE er en jubilæumsmodel, signeret af firmaets grundlægger.
Højttalere til mandehulen Elipson Heritage XLS11 er franske - men ligner amerikanske monitorhøjttalere fra stereoens guldalder.
Der står en legende bag disse Efter pladespillerne er MoFi klar med sin første højttaler.
Få biograflyd hjemme i stuen Er lyden fra dit TV tynd og pjevset? Vi har testet fem soundbars i mellemsegmentet, som kan kurere mager bas og give dig en fed surround-oplevelse!
De bedste, vi har hørt De grønne højttalere fra Monitor Audio er en fødselsdagsgave af karat! Her får du faktisk i både pose og sæk.
QUAD ESL 63 - klassikeren vi ikke glemmer I højttalernes Hall of Fame vil en højttaler stå for sig selv. I et separat rum med en lille rørforstærker tilsluttet. Hvor den afspiller Ella Fitzgerald eller Arthur Rubinstein. Folk vil blive bjergtaget af klangen.
Følg Lyd & Billede