Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Ny højttaler fra Bang & Olufsen

Arvtageren til BeoLab 5 er en blankpoleret søjle fuld af krudt.

Skrevet af / 09/08/2017 - 11:06
Ny højttaler fra Bang & Olufsen

Bang & Olufsen er ingen letvægter, når det gælder højttalere. Det oplevede vi, da vi testede deres hidtil største flagskib, BeoLab 90, i 2016. De massive 140 kilos højttalere gav både ondt i ryggen og lettere tinnitus, men det var dét værd. For sikke en lyd! Når det er sagt, så er det ikke alle, der har plads til den slags mastodonthøjttalere – eller 500.000 kroner til overs på kontoen, for den sags skyld.

Netop derfor var vi spændt på de allernyeste højttalere fra Struer, BeoLab 50. B&O har sat alle sejl til for at lave en nedskaleret, mindre pladskrævende og mere omkostningseffektiv version af referencen med samme lydmæssige DNA. Vi har hørt dem, og de lyder bestemt ikke svageligt!

Kompakt krudttønde

Med sin polerede aluminiumskal, sine trælameller i egefinér og den karakteristiske Acoustic Lens-diskant kan BeoLab 50 ligne en slags BeoLab 18 på steroider.

Diskant-enheden stiger automatisk op af toppen, når man tænder for højttalerne, mens bunden er afrundet for at “reducere fodaftrykket og samtidig bidrage til at løfte højttalerne visuelt op fra gulvet”, som det hedder fra designafdelingen.

Inde i det blankpolerede kabinet sidder i alt syv højttaler-enheder med tilsammen 2100 watt forstærkerkraft samt avanceret DSP rumkorrektion. Ved hjælp af en ekstern mikrofon måler den omgivelserne, kompenserer for ujævnheder og optimerer lyden i hele rummet.

(Foto: Bang & Olufsen)

Hensigten har som sædvanlig været at opnå en kontrolleret spredning af lyden. Tre 10 tommers bas-enheder spiller i hver sin retning, kombineret med tre 4 tommers mellemtoner i front. Diskant-enheden sidder som nævnt i en Acoustic Lens spredningslinse. Nyt på denne model er en bevægelig linse, som åbner eller indsnævrer spredningen af diskantfrekvenserne ved hjælp af en spalte.

BeoLab 50 har justérbar spredning – Beam Width Control – som vi kender det fra BeoLab 90. Man kan vælge imellem lyttescenarier som Narrow og Wide (til egocentrisk eller mere social lytning). BeoLab 50 understøtter derimod ikke såkaldte 360 graders Omni-lyd eller Beam Direction Control – der koncentrerer lyden mod et givet punkt – som BeoLab 90 gør. Ellers er den digitale signalkæde, rumkorrektionen og DSP’en (“hjernen”) ens for de to højttalere.

“De grundlæggende principper for BeoLab 90 og BeoLab 50 er ens, bare nedskaleret,” siger B&O’s tonemester, Geoff Martin, med henvisning til den særlige konfiguration med tre mellemtoner. BeoLab 90 har hele syv af disse placeret rundt om, mens BeoLab 50 klarer sig med tre i front. (Foto: Bang & Olufsen)

“De grundlæggende principper for BeoLab 90 og BeoLab 50 er ens, bare nedskaleret,” siger B&O’s tonemester, Geoff Martin, med henvisning til den særlige konfiguration med tre mellemtoner. BeoLab 90 har hele syv af disse placeret rundt om, mens BeoLab 50 klarer sig med tre i front. (Foto: Bang & Olufsen)

Lytteseance i Struer

Lyd & Billede fik lov til at høre BeoLab 50 prototyperne under et fabriksbesøg tidligere i foråret. Selv om det er en betydelig mere kompakt højttaler end BeoLab 90, er der ingen tvivl om familieligheden: BeoLab 50 har et præcist, fokuseret “til-at-tage-og-føle-på” lydbillede, der minder meget om storebrors.

Trods væsentlig færre højttaler-enheder er den akustiske ydelse formidabel med en kælderdyb kontrolleret bas og rigelig dynamik over hele frekvensområdet. Selv med kun en enkelt diskant-enhed har BeoLab 50 masser af overskud i toppen.

Lytteseancen fandt sted i B&O’s veldæmpede kontrolrum, der er på størrelse med en normal stue, og højttalerne havde ingen problemer med at fylde rummet med øredøvende lyd. Det fik vi bekræftet af Tjajkovskijs 1812-ouverture på svinehøj volumen. Vi ser frem til at teste højttalerne i mere hjemlige omgivelser senere!

BeoLab 50 er tilgængelig i udvalgte Bang & Olufsen-butikker verden rundt fra august 2017. Pris: 199.990 kroner parret.

 

FAKTA

Bestykning: ¾” diskant, 3 x 4″ mellemtone, 3 x 10″
Forstærkere: 7 x 300 W ICEpower
Frekvensområde: 15 Hz – 43 kHz
Lydtryk: 113 dB/50 Hz
Effekt: 2100 W
DSP: Analog Devices ADSP-21489, 450 MHz
Sampling-hastighed: 192 kHz (fast)
Mål og vægt: 45,6 x 108,4 x 44,2 cm / 61 kg
Web: bang-olufsen.com/da

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Denon-soundbar med bas uden sub

Bærbare højttalere til rejsen

Måske den vildeste højttaler, vi har set

Tjek denne in-wall-højttaler

Gulvhøjttaler er kronen på værket

Et kig ind i Harmans helligste

Rauna er tilbage

Engelsk legende vender tilbage efter 63 år

PMC lancerer aktive højttalere

KEF viser muskler med nye subwoofere

Bordhøjttalere med lydtryk

Spændende gulvmodel fra Revival Audio

0
Scroll to Top