TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

Genelec RAW – højttalere i rå aluminium

Hvis du har hørt Genelecs højttalere, vil du have dem. Hvis du har set dem, så måske ikke alligevel. Men den nye RAW-finish kan være et interessant interiørvalg.

forfatter
Publiceret 22/04/2020 - 21:02

Selv om finske Genelec ikke primært er kendt på hi-fi-markedet, findes der nærmest ingen studieingeniører, der ikke har ejet et par af deres monitors. Det er nemlig meget korrekte analyseværktøjer, så de, der er ansvarlige for lyden på indspillet musik, kan høre, præcis hvad der ligger på optagelsen, og hvad der sker, når man manipulerer lyden hen imod det, man vil have.

Læs også Ekstreme high-end studiehøjttalere klæder musikken nøgen Med Genelec 8361A kan du høre musikken, som den rent faktisk er indspillet. Og med et enormt lydbillede, som man ellers kun får på stadion.
Genelec 8361A SPREAD

Lyd med den størst mulige nøjagtighed er også eftertragtet af mange hi-fi-entusiaster. For mens studiemonitors ubarmhjertigt afslører dårlige og flade indspilninger, vil de bedste indspilninger virkelig blomstre. Og vi er mange, der vil have det sådan.

Rå aluminium ser – ja, råt ud. (Foto: Genelec)

Musikalske studiemonitors

I forhold til mange andre studiemonitors lyder Genelec også – efter min mening – mere musikalsk og dynamisk. De har en lyd, der faktisk egner sig til en stue. Hvis man da ikke er typen, der foretrækker at spille svinehøjt.

Studiemonitors har nemlig ofte begrænset slagkraft, fordi det er meningen, at man skal sidde tæt på, når man skruer på lyden. Det er for at eliminere rummets indvirkning så meget som muligt fra regnestykket.

Det, der gør Genelec mindre velegnet til mange stuer, er udseendet. De mindste højttalere går okay, men de større højttalere bliver ret dominerende på grund af deres opblæste udseende. Især i sort eller grå kan man synes, at de virker for industrielle, mens hvid nok vil foretrækkes af de fleste.

(Foto: Genelec)

For miljøets skyld

Men nu kommer der en ny finish til flere af modellerne: RAW, som simpelthen er rå aluminium. Kabinetterne er i forvejen af genanvendt aluminium (omhyggeligt dæmpet på indersiden), som normalt lakeres i forskellige farver. Men nu springer Genelec altså lakeringen over.

Hovedårsagen til at bruge de ru overflader er, at Genelec gerne vil være mere miljøvenlige. Mindre kemikalier og opløsningsmidler, og lavere emissioner.

Men der kan også argumenteres for det æstetiske. For der er noget ved den rå aluminiumoverflade, der tiltaler. Især i rustikke hjemmemiljøer, men også i mere minimalistiske stuer kan sådanne højttalere passe ind.

Vi faldt f.eks. pladask for den rå betonoverflade på Audiovectors specialudgave af SR3 Arreté, kaldet Raw Surface. Og efter billederne at dømme vil den nye Genelec RAW-udførelse se tilsvarende godt ud i de rigtige omgivelser.

“Den naturlige finish på RAW-modellerne kræver ingen lakering og mindre overfladematerialer. Det giver en endnu mere miljøvenlig højttaler, der lader den rene skønhed i kabinettets genanvendte aluminium skinne igennem – og gør hver højttaler unik,” siger Genelec.

(Foto: Genelec)

Minimal diffraktion

Alle RAW-modeller har Genelecs karakteristiske form på kabinettet, som de kalder Minimum Diffraction Enclosure (MDE). Det skyldes, at kabinettet er buet, så det fungerer som en uendelig baffel, hvor fronten går i ét med resten.

Resultatet er en meget jævn frekvensrespons, et præcist stereoperspektiv og fremragende akustiske egenskaber. Der er ingen grund til at sætte dette i anførselstegn, da vi efter mange Genelec-tests kan skrive under på, at højttalerne virkelig har disse kvaliteter.

Genelec anvender dome-diskanter i aluminium, og de billigere modeller har samme diskant som de dyrere. (Foto: Genelec)

De modeller, der bliver tilgængelige i RAW-udførelse, er:

Studiehøjttalere:
• 8020D
• 8030C
• 8040B

Hjemmehøjttalere:
• G Two
• G Three
• G Four

Installationshøjttalere:
• 4020C
• 4030C
• 4040A
• 4420A
• 4430A

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
  • Over 5.000 produkttests
  • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
  • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Altid opdateret på sidste nyt
  • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
  • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
  • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Soundbar til få hundrede kroner Creative Stage Air V2 er en en bærbar, batteridreven soundbar til næsten ingen penge
Hvor godt lyder Samsungs ultraslanke soundbar? Samsung Ultra Slim Soundbar må være den tyndeste soundbar, vi har set, men lyden er overraskende stor! HW-S810B kan også nogle tricks, som gør den ekstra nem at placere.
En velkommen oplevelse med blødere tonalitet Vi kan kun være enige i, at teknologi skal være for alle. Men behøver man pakke den ind i sludder?
Vi tabte kæben De små KEF LSX II er de bedste trådløse stereohøjttalere i prisklassen.
TAD er tilbage med ny højttaler TAD-CR1TX bliver ikke ligefrem billig.
Engelske Lowther er tilbage med Almira Den nye Almira er Lowthers første højttaler i 30 år.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend