Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Genelec RAW – højttalere i rå aluminium

Hvis du har hørt Genelecs højttalere, vil du have dem. Hvis du har set dem, så måske ikke alligevel. Men den nye RAW-finish kan være et interessant interiørvalg.

Skrevet af / 22/04/2020 - 21:02
Genelec RAW – højttalere i rå aluminium

Selv om finske Genelec ikke primært er kendt på hi-fi-markedet, findes der nærmest ingen studieingeniører, der ikke har ejet et par af deres monitors. Det er nemlig meget korrekte analyseværktøjer, så de, der er ansvarlige for lyden på indspillet musik, kan høre, præcis hvad der ligger på optagelsen, og hvad der sker, når man manipulerer lyden hen imod det, man vil have.

Læs også Ekstreme high-end studiehøjttalere klæder musikken nøgen Med Genelec 8361A kan du høre musikken, som den rent faktisk er indspillet. Og med et enormt lydbillede, som man ellers kun får på stadion.

Lyd med den størst mulige nøjagtighed er også eftertragtet af mange hi-fi-entusiaster. For mens studiemonitors ubarmhjertigt afslører dårlige og flade indspilninger, vil de bedste indspilninger virkelig blomstre. Og vi er mange, der vil have det sådan.

Rå aluminium ser – ja, råt ud. (Foto: Genelec)

Musikalske studiemonitors

I forhold til mange andre studiemonitors lyder Genelec også – efter min mening – mere musikalsk og dynamisk. De har en lyd, der faktisk egner sig til en stue. Hvis man da ikke er typen, der foretrækker at spille svinehøjt.

Studiemonitors har nemlig ofte begrænset slagkraft, fordi det er meningen, at man skal sidde tæt på, når man skruer på lyden. Det er for at eliminere rummets indvirkning så meget som muligt fra regnestykket.

Det, der gør Genelec mindre velegnet til mange stuer, er udseendet. De mindste højttalere går okay, men de større højttalere bliver ret dominerende på grund af deres opblæste udseende. Især i sort eller grå kan man synes, at de virker for industrielle, mens hvid nok vil foretrækkes af de fleste.

(Foto: Genelec)

For miljøets skyld

Men nu kommer der en ny finish til flere af modellerne: RAW, som simpelthen er rå aluminium. Kabinetterne er i forvejen af genanvendt aluminium (omhyggeligt dæmpet på indersiden), som normalt lakeres i forskellige farver. Men nu springer Genelec altså lakeringen over.

Hovedårsagen til at bruge de ru overflader er, at Genelec gerne vil være mere miljøvenlige. Mindre kemikalier og opløsningsmidler, og lavere emissioner.

Men der kan også argumenteres for det æstetiske. For der er noget ved den rå aluminiumoverflade, der tiltaler. Især i rustikke hjemmemiljøer, men også i mere minimalistiske stuer kan sådanne højttalere passe ind.

Vi faldt f.eks. pladask for den rå betonoverflade på Audiovectors specialudgave af SR3 Arreté, kaldet Raw Surface. Og efter billederne at dømme vil den nye Genelec RAW-udførelse se tilsvarende godt ud i de rigtige omgivelser.

“Den naturlige finish på RAW-modellerne kræver ingen lakering og mindre overfladematerialer. Det giver en endnu mere miljøvenlig højttaler, der lader den rene skønhed i kabinettets genanvendte aluminium skinne igennem – og gør hver højttaler unik,” siger Genelec.

(Foto: Genelec)

Minimal diffraktion

Alle RAW-modeller har Genelecs karakteristiske form på kabinettet, som de kalder Minimum Diffraction Enclosure (MDE). Det skyldes, at kabinettet er buet, så det fungerer som en uendelig baffel, hvor fronten går i ét med resten.

Resultatet er en meget jævn frekvensrespons, et præcist stereoperspektiv og fremragende akustiske egenskaber. Der er ingen grund til at sætte dette i anførselstegn, da vi efter mange Genelec-tests kan skrive under på, at højttalerne virkelig har disse kvaliteter.

Genelec anvender dome-diskanter i aluminium, og de billigere modeller har samme diskant som de dyrere. (Foto: Genelec)

De modeller, der bliver tilgængelige i RAW-udførelse, er:

Studiehøjttalere:
• 8020D
• 8030C
• 8040B

Hjemmehøjttalere:
• G Two
• G Three
• G Four

Installationshøjttalere:
• 4020C
• 4030C
• 4040A
• 4420A
• 4430A

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Sonos vil gøre livet lettere med en ny app

Op til 18 tommer med baskrudt!

Disse højttalerne er mere specielle end det ser ud til

Omvendt højttaler - i lydkvalitetens tjeneste

Bowers & Wilkins fintuner lyden

Optimer lyden i dit rum med et par enkle tricks

Rummanden Carlsson

Sonos-jordskred til sommer?

Denon-soundbar med bas uden sub

Bærbare højttalere til rejsen

Måske den vildeste højttaler, vi har set

Tjek denne in-wall-højttaler

0
Lyd & Billede
Scroll to Top