Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Focals slagskib stævner ud

De, der har ventet på en topmodel fra den franske højttalerspecialist, kan godt finde kreditkortet frem. Nu er Sopra No3 her.

Skrevet af / 11/05/2016 - 15:25
Focals slagskib stævner ud

Den er ikke så stor, at den ikke kan passe ind i stuen. Hvis altså du har midlerne til det og ønsker en højttaler, der er et skridt op af skalaen i forhold til Focal Sopra No2. Og den er ellers allerede en af de mest komplette gulvhøjttalere, vi har testet.

Det har længer ligget i kortene, at Focal skulle lancere en større højttaler i Sopra-serien, der blev præsenteret i 2015.

Nu er den største af dem, Sopra No3, klar til at indtage parketten.

Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede
Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede

Den ligner naturligvis No2, som ses ved siden af den på billedet ovenfor. Men ud over et 30 procent større kabinet har den et meget større baskammer med plads til to af Focals 21 cm-enheder (imod No2’s 18 cm-basser), udviklet specielt til Sopra-serien. Højttaleren er 126 cm høj, og vejer 70 kg.

Teknisk set er den ikke så forskellig fra Sopra No2, og Focal siger, at den kun går et par hertz dybere i basområdet sammenlignet med No2, men at det i praksis lyder lidt, som om der er tilføjet en ekstra oktav i bassen.

Skalaen er naturligvis meget større på No3, men demoen Focal, der blev holdt for pressen med Naim-elektronik, gav indtryk af den samme friske lydsignatur, vi fik fra No2. Bare med meget mere af alt – og især kraftigere basdynamik.

Højttaleren er opdelt i tre kabinetter, hvor baskabinet er 60 procent større end i No2. Der er en opgraderet diskantsektion, hvor bagkammeret til den inverterede 27 mm beryllium-diskant er tilpasset til en højere effektivitet og mere lineær dæmpning af bagudstrålingen fra enheden.

Focal Sopra No3 er allerede på vej til Skandinavien, og prisen anslås til ca. 145.000 kroner for et par, og den kan leveres i flere forskellige designs. Så hvis du drømmer om en rød højttaler, kan det arrangeres.

Ud over den nye topmodel lancerer Focal nu også en matchende centerkanal plus opgraderede baghøjttalere og subwoofer til dem, der ønsker fuld surround med Sopra-serien!

Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede
Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilbud i samarbejde med vores kommercielle partner Prisjagt.dk

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • EFTERÅRS TILBUD
    4 UGER 4 KR

    Fornyes efter 4 uger, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    83 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Ny højttaler fra Tivoli Audio – uden radio

Officielt: Nu er JL Audio en del af Garmin

Dali fejrer 40 år med heftige high-end højttalere

Dynaudio i bæredygtigt træ

Episk drøn fra UE

Fuldstændig vanvittig subwoofer

Lyd & Billede
Scroll to Top