High-End 2016

De, der har ventet på en topmodel fra den franske højttalerspecialist, kan godt finde kreditkortet frem. Nu er Sopra No3 her.
forfatter

Den er ikke så stor, at den ikke kan passe ind i stuen. Hvis altså du har midlerne til det og ønsker en højttaler, der er et skridt op af skalaen i forhold til Focal Sopra No2. Og den er ellers allerede en af de mest komplette gulvhøjttalere, vi har testet.

Det har længer ligget i kortene, at Focal skulle lancere en større højttaler i Sopra-serien, der blev præsenteret i 2015.

Nu er den største af dem, Sopra No3, klar til at indtage parketten.

Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede
Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede

Den ligner naturligvis No2, som ses ved siden af den på billedet ovenfor. Men ud over et 30 procent større kabinet har den et meget større baskammer med plads til to af Focals 21 cm-enheder (imod No2’s 18 cm-basser), udviklet specielt til Sopra-serien. Højttaleren er 126 cm høj, og vejer 70 kg.

Teknisk set er den ikke så forskellig fra Sopra No2, og Focal siger, at den kun går et par hertz dybere i basområdet sammenlignet med No2, men at det i praksis lyder lidt, som om der er tilføjet en ekstra oktav i bassen.

Skalaen er naturligvis meget større på No3, men demoen Focal, der blev holdt for pressen med Naim-elektronik, gav indtryk af den samme friske lydsignatur, vi fik fra No2. Bare med meget mere af alt – og især kraftigere basdynamik.

Højttaleren er opdelt i tre kabinetter, hvor baskabinet er 60 procent større end i No2. Der er en opgraderet diskantsektion, hvor bagkammeret til den inverterede 27 mm beryllium-diskant er tilpasset til en højere effektivitet og mere lineær dæmpning af bagudstrålingen fra enheden.

Focal Sopra No3 er allerede på vej til Skandinavien, og prisen anslås til ca. 145.000 kroner for et par, og den kan leveres i flere forskellige designs. Så hvis du drømmer om en rød højttaler, kan det arrangeres.

Ud over den nye topmodel lancerer Focal nu også en matchende centerkanal plus opgraderede baghøjttalere og subwoofer til dem, der ønsker fuld surround med Sopra-serien!

Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede
Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.